Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błąd pamięci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 listopada 2008 - 10:06

JAkiś czas temu dokupiłam pamięć do swojego MAcPRo, zainstalowałam, system wykazał że ma te 6Gb. Wczoraj całkiem przypadkowo zajrzałam w profil systemu i moim oczom ukazał sie widok że z jedną z kości coś jest nie tak: Wielkość: 2 GB Typ: DDR2 FB-DIMM Prędkość: 800 MHz Status: Błędy ECC Naprawialne błędy ECC: 419 Pozostałe kosci w Statusie maja OK. Przy czym, po wyłączeniu lub restarcie owa kość pokazuje OK, dopiero po kilkunastu minutach pojawia się info o błędzie. Zaś liczba błędów z czasem rośnie. Kompletnie sie nie znam - mam sie niepokoić? Coś jest nie tak? Czy można z tym coś zrobić?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 10:18

to znaczy, że w pamięci zachodzi błąd 1-bitowy, a nawet 419 takich błędów, dzięki ECC komputer się nie zawiesza przy takim błędzie - linux w takim przypadku momentalnie pada na non-ecc, czyli standardowej kości.

#3 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 10:18

jesli nie napiszesz dokladnie jaka to pamiec / link do opisu, zdjecia/ to trudno bedzie komukolwiec cos rozsadnego powiedziec

#4 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 listopada 2008 - 10:54

pi - nie mam pojęcia jaka to pamięć, na pewno nie jest to oryginalna applowska.
Kupiłam to: 4GB 800MHz DDR2 FB DIMM ECC (2x2GB) do Apple Mac Pro
Jestem kompletnym laikiem w tym względzie nawet nie wiem gdzie i jak mogę sprawdzić co to są za kości.

virgin71 - no po godzine mam już tych błędów 2668 - to mam sie czym niepokoic?

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 10:57

Generalnie, to ja lubię jak wszystko działa cacy, więc się bym już martwił, ale rzecz jest w tym, że przy ECC komputer naprawia błędy i będzie pracował stabilnie. Ja bym się wybrał do sklepu od tego RAM...

#6 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 listopada 2008 - 12:18

No właśnie nie chcę zrobić z siebie panikary - bo się nie znam- sie jeszcze okaże że polecę do sklepu z reklamacją a gosc mi powie ze to normalne i mnie wyśmieje.

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 12:30

wiesz, jakby to było normalne, to na każdej kości by tak było zamiast "OK" idź do sklepu, nie biją za to

#8 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 13:04

apple hardware test- pierwsza plyta instalacyjna z wcisnietym 'd'
zapusc test, moze cos pokaze,
rowniez program applejack z zainstalowana opcja memtest
AppleJack Project Page

moze to zle moduly, moze temperatura za wysoka, wiesz jaka u ciebie jest w srodku maka?
troche o pamieci w macpro
diglloyd: All About Apple Mac Pro Memory

#9 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 listopada 2008 - 19:47

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kości reklamowałam - Cortland wymienił, póki co działa i jest OK :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych