JAkiś czas temu dokupiłam pamięć do swojego MAcPRo, zainstalowałam, system wykazał że ma te 6Gb. Wczoraj całkiem przypadkowo zajrzałam w profil systemu i moim oczom ukazał sie widok że z jedną z kości coś jest nie tak:
Wielkość: 2 GB
Typ: DDR2 FB-DIMM
Prędkość: 800 MHz
Status: Błędy ECC
Naprawialne błędy ECC: 419
Pozostałe kosci w Statusie maja OK.
Przy czym, po wyłączeniu lub restarcie owa kość pokazuje OK, dopiero po kilkunastu minutach pojawia się info o błędzie. Zaś liczba błędów z czasem rośnie.
Kompletnie sie nie znam - mam sie niepokoić? Coś jest nie tak? Czy można z tym coś zrobić?

Błąd pamięci
Rozpoczęty przez
Luna75
, 05 lis 2008 10:06
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 listopada 2008 - 10:06
Napisano 05 listopada 2008 - 10:18
to znaczy, że w pamięci zachodzi błąd 1-bitowy, a nawet 419 takich błędów, dzięki ECC komputer się nie zawiesza przy takim błędzie - linux w takim przypadku momentalnie pada na non-ecc, czyli standardowej kości.
Napisano 05 listopada 2008 - 10:18
jesli nie napiszesz dokladnie jaka to pamiec / link do opisu, zdjecia/ to trudno bedzie komukolwiec cos rozsadnego powiedziec
Napisano 05 listopada 2008 - 10:54
pi - nie mam pojęcia jaka to pamięć, na pewno nie jest to oryginalna applowska.
Kupiłam to: 4GB 800MHz DDR2 FB DIMM ECC (2x2GB) do Apple Mac Pro
Jestem kompletnym laikiem w tym względzie nawet nie wiem gdzie i jak mogę sprawdzić co to są za kości.
virgin71 - no po godzine mam już tych błędów 2668 - to mam sie czym niepokoic?
Kupiłam to: 4GB 800MHz DDR2 FB DIMM ECC (2x2GB) do Apple Mac Pro
Jestem kompletnym laikiem w tym względzie nawet nie wiem gdzie i jak mogę sprawdzić co to są za kości.
virgin71 - no po godzine mam już tych błędów 2668 - to mam sie czym niepokoic?
Napisano 05 listopada 2008 - 10:57
Generalnie, to ja lubię jak wszystko działa cacy, więc się bym już martwił, ale rzecz jest w tym, że przy ECC komputer naprawia błędy i będzie pracował stabilnie. Ja bym się wybrał do sklepu od tego RAM...
Napisano 05 listopada 2008 - 12:18
No właśnie nie chcę zrobić z siebie panikary - bo się nie znam- sie jeszcze okaże że polecę do sklepu z reklamacją a gosc mi powie ze to normalne i mnie wyśmieje.
Napisano 05 listopada 2008 - 12:30
wiesz, jakby to było normalne, to na każdej kości by tak było zamiast "OK" idź do sklepu, nie biją za to
Napisano 05 listopada 2008 - 13:04
apple hardware test- pierwsza plyta instalacyjna z wcisnietym 'd'
zapusc test, moze cos pokaze,
rowniez program applejack z zainstalowana opcja memtest
AppleJack Project Page
moze to zle moduly, moze temperatura za wysoka, wiesz jaka u ciebie jest w srodku maka?
troche o pamieci w macpro
diglloyd: All About Apple Mac Pro Memory
zapusc test, moze cos pokaze,
rowniez program applejack z zainstalowana opcja memtest
AppleJack Project Page
moze to zle moduly, moze temperatura za wysoka, wiesz jaka u ciebie jest w srodku maka?
troche o pamieci w macpro
diglloyd: All About Apple Mac Pro Memory
Napisano 08 listopada 2008 - 19:47
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Kości reklamowałam - Cortland wymienił, póki co działa i jest OK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych