Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak napisać skrypt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 08:27

jak napisać skrypt któwy mi uruchomi program skompilowany w mono po kompilacji otrzymuje plik nazwa.exe i po uruchomieniu z terminala komendą momo nazwa.exe program startuje wykorzystując monoframework. Prubowałem szukałem i nic mi nie wychodzi a z pisania w c# nie zrezygnuje i wolałbym mieć skrypt który bende mógł dołaczyć do exeka który klikne dwa razy i uruchomi mi aplikacje

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 08:56

uruchom plik, dwuklikiem przez darwine??

#3 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 12:17

ale po co jakiś emulator kod który uruchamiam i tak jest tłumaczony na kod procesora poprzez maszyne wirtualną framework (podobna zasada jak maszyna wirtualna javy), mono dołącza nawet skrypt do uruchomienia ale tylko dla linuksa

---- Dodano 05-11-2008 o godzinie 14:25 ----
ps w sumie to w skrypcie musi się znaleść "mono Nazwa.exe" wtedy startuje maszyna wirtualna która tłumaczy post kod czy jakoś tak na kod procesora i niewazne jaki jest procesor bo maszyna wirtualna framework załatwia sprawe kod może bez problemu działać na windows, apple czy nawet na komurce w której mamy zainstalowanego frameworka.

#4 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 14:17

widze że nikt niema zielonego pojęcia

#5 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 06 listopada 2008 - 15:05

Przecież w powyższym poście masz odpowiedź... Jak chcesz uruchomić coś z javy to też musisz wpisać java ...

#6 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 20:21

czyli pozostaje klepanie w terminalu mono nazwa.exe ale i tak mnie to nie zadowala ponieważ uzytkownik końcowy i tak niebędzie chciał klepać tego w terminalu tylko kliknąc na ikone

#7 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 listopada 2008 - 10:15

Wez sobie napisz mini aplikacyjke w ObjC, ktora Ci bedzie odpalac (np. przez funkcje system) skrypt podany w jej pliku plist. Jaki problem? Programik bedzie miec ladna ikonke itp. To jest tylko najprostsze rozwiazanie, bo moznaby zrobic cala aplikacje tak, ze w Contents/MacOS/ mialbys skrypt shell'owy, ktory by to odpalal. Uniknalbys w ten sposob problemu migajacej ikonki w doku, ale to juz pozostawiam Tobie w ramach pracy domowej :). Polecam jednoczesnie lekture dotyczaca tego, jaka w ogole jest struktura "application bundle" na Mac OS X. Ikonka w /Applications != plik binarny. PS. Zakladam, ze rozmawiamy o aplikacji z GUI.

#8 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 12:03

tak o aplikacji z GUI aplikacje zaczołem pisać w Visual Studio w technologi .net z wykorzystaniem języka c# a teraz ja przeniosłem na maca i chce dokończyć w mono (a dlatego tak że przesiadłem sie z PC na Maca i programik będzie mi potzrebny na Macu)

#9 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 listopada 2008 - 13:11

Razem z monodevelop jest aplikacja do robieni pakietów app z plików .exe nazywa się macpack
przykład
macpack -m:2 -n:HelloWorld -o:. -a:helloworld.exe -r:helloworld.nib

#10 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 13:28

o własnie tego mi było potrzeba dzięki terran

---- Dodano 08-11-2008 o godzinie 00:53 ----
ps co to za plik z rozszerzeniem .nib umnie mono go nie generuje ale i tak po wklepaniu do terminala powyższego polecenia generuje plik.app

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych