jak napisać skrypt któwy mi uruchomi program skompilowany w mono po kompilacji otrzymuje plik nazwa.exe i po uruchomieniu z terminala komendą momo nazwa.exe program startuje wykorzystując monoframework.
Prubowałem szukałem i nic mi nie wychodzi a z pisania w c# nie zrezygnuje i wolałbym mieć skrypt który bende mógł dołaczyć do exeka który klikne dwa razy i uruchomi mi aplikacje

Jak napisać skrypt
Started by
tol2di
, 05 Nov 2008 08:27
9 replies to this topic
Posted 05 November 2008 - 08:27
Posted 05 November 2008 - 08:56
uruchom plik, dwuklikiem przez darwine??
Posted 05 November 2008 - 12:17
ale po co jakiś emulator kod który uruchamiam i tak jest tłumaczony na kod procesora poprzez maszyne wirtualną framework (podobna zasada jak maszyna wirtualna javy), mono dołącza nawet skrypt do uruchomienia ale tylko dla linuksa
---- Dodano 05-11-2008 o godzinie 14:25 ----
ps w sumie to w skrypcie musi się znaleść "mono Nazwa.exe" wtedy startuje maszyna wirtualna która tłumaczy post kod czy jakoś tak na kod procesora i niewazne jaki jest procesor bo maszyna wirtualna framework załatwia sprawe kod może bez problemu działać na windows, apple czy nawet na komurce w której mamy zainstalowanego frameworka.
---- Dodano 05-11-2008 o godzinie 14:25 ----
ps w sumie to w skrypcie musi się znaleść "mono Nazwa.exe" wtedy startuje maszyna wirtualna która tłumaczy post kod czy jakoś tak na kod procesora i niewazne jaki jest procesor bo maszyna wirtualna framework załatwia sprawe kod może bez problemu działać na windows, apple czy nawet na komurce w której mamy zainstalowanego frameworka.
Posted 06 November 2008 - 14:17
widze że nikt niema zielonego pojęcia
Posted 06 November 2008 - 15:05
Przecież w powyższym poście masz odpowiedź...
Jak chcesz uruchomić coś z javy to też musisz wpisać java ...
Posted 06 November 2008 - 20:21
czyli pozostaje klepanie w terminalu mono nazwa.exe ale i tak mnie to nie zadowala ponieważ uzytkownik końcowy i tak niebędzie chciał klepać tego w terminalu tylko kliknąc na ikone
Posted 07 November 2008 - 10:15
Wez sobie napisz mini aplikacyjke w ObjC, ktora Ci bedzie odpalac (np. przez funkcje system) skrypt podany w jej pliku plist. Jaki problem? Programik bedzie miec ladna ikonke itp.
To jest tylko najprostsze rozwiazanie, bo moznaby zrobic cala aplikacje tak, ze w Contents/MacOS/ mialbys skrypt shell'owy, ktory by to odpalal. Uniknalbys w ten sposob problemu migajacej ikonki w doku, ale to juz pozostawiam Tobie w ramach pracy domowej
.
Polecam jednoczesnie lekture dotyczaca tego, jaka w ogole jest struktura "application bundle" na Mac OS X. Ikonka w /Applications != plik binarny.
PS. Zakladam, ze rozmawiamy o aplikacji z GUI.

Posted 07 November 2008 - 12:03
tak o aplikacji z GUI aplikacje zaczołem pisać w Visual Studio w technologi .net z wykorzystaniem języka c# a teraz ja przeniosłem na maca i chce dokończyć w mono (a dlatego tak że przesiadłem sie z PC na Maca i programik będzie mi potzrebny na Macu)
Posted 07 November 2008 - 13:11
Razem z monodevelop jest aplikacja do robieni pakietów app z plików .exe nazywa się macpack
przykład
przykład
macpack -m:2 -n:HelloWorld -o:. -a:helloworld.exe -r:helloworld.nib
Posted 07 November 2008 - 13:28
o własnie tego mi było potrzeba dzięki terran
---- Dodano 08-11-2008 o godzinie 00:53 ----
ps co to za plik z rozszerzeniem .nib umnie mono go nie generuje ale i tak po wklepaniu do terminala powyższego polecenia generuje plik.app
---- Dodano 08-11-2008 o godzinie 00:53 ----
ps co to za plik z rozszerzeniem .nib umnie mono go nie generuje ale i tak po wklepaniu do terminala powyższego polecenia generuje plik.app
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users