Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy w nowych MacBookach żółknieje ekran?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Finn

Finn
  • 20 postów
  • SkądChitown baby

Napisano 05 listopada 2008 - 03:35

Na pewno spotkaliście się z problemem żółknie ekranów w laptopach. Zastanawiam się czy jeżeli w ekranie jest podświetlenie LED, ekran będzie z czasem tracił swoje oryginalne kolory, chciałbym pozbyć się monitora zewnętrznego z biurka bo generalnie używam go tylko do przeglądania i obróbki zdjęć. Wiecie, różnica w kolorach jest kolosalna a akurat planuję za pół roku zmianę komputera na szybszy. 8-) Szok przeżyłem jak postawiłem na biurku MacBooka znajomego, kupionego miesiąc temu. Myślałem że ma zepsuty komputer, bo tak niebiesko a u mnie na ekranie niby tak normalnie, biało.

#2 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 08:06

glupie pytanie... a mieliscie ustawiony ten sam profil kolorow ?

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 08:29

profile kolorów

#4 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 listopada 2008 - 17:55

Na pewno spotkaliście się z problemem żółknie ekranów w laptopach. Zastanawiam się czy jeżeli w ekranie jest podświetlenie LED, ekran będzie z czasem tracił swoje oryginalne kolory, chciałbym pozbyć się monitora zewnętrznego z biurka bo generalnie używam go tylko do przeglądania i obróbki zdjęć. Wiecie, różnica w kolorach jest kolosalna a akurat planuję za pół roku zmianę komputera na szybszy. 8-)
Szok przeżyłem jak postawiłem na biurku MacBooka znajomego, kupionego miesiąc temu. Myślałem że ma zepsuty komputer, bo tak niebiesko a u mnie na ekranie niby tak normalnie, biało.

ustaw sobie profil kolorów na jakikolwiek profil jaki masz w systemie z RGB w nazwie i zobaczysz, że ekran będzie niebieski.

#5 kkowalski

kkowalski
  • 364 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 20:59

Na pewno spotkaliście się z problemem żółknie ekranów w laptopach.

Nie jestem może zbyt obyty, ale pierwsze słyszę...

#6 Finn

Finn
  • 20 postów
  • SkądChitown baby

Napisano 05 listopada 2008 - 23:13

No nic, znalazłem już odpowiedź. Chodzi mi o to że w laptopach używa się obecnie podświetlenia CCFL i LED. Ja mam w swoim starym MacBooku CCFL. I nie chodzi mi o to żeby mieć niebiesko na ekranie tylko o to żeby mieć jak najlepsze odwzorowanie kolorów, nie jestem profesjonalistą więc nie chce mieć super efektu jak w monitorach za tysiące ale jednak różnica między moim ekranem a ekranem w Air jest po prostu kolosalna.
CCFL - żółte
LED - bielsze.

MacBook Pro backlight comparison: LED vs CCFL - Engadget

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych