Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odzyskałem partycje, jak zrobić, żeby EFI była ukryta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 01:18

Po odzyskaniu partycji po kraszu dysku pojawiła mi się partycja EFI. Zazwyczaj jest ona nie widoczna. Jak to zrobić? Naprawa przywilejów nie pomaga. Nie pojawia się opcja napraw dysk. Może jakieś komendy w terminalu?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 08:33

wow, jeśli na osx to nieźle, bo pod linuxem zawsze było ją widać. Pobierz gparted na livecd, czy całego linuxa z tym, sprawdź flagi. Ustaw partycję na boot (nie hide!!).

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 09:15

wow, jeśli na osx to nieźle, bo pod linuxem zawsze było ją widać.
Pobierz gparted na livecd, czy całego linuxa z tym, sprawdź flagi. Ustaw partycję na boot (nie hide!!).

Wolał bym jakąś pewniejszą odpowiedź.
Mam jaką starszą wersję Geparted, ale nie chce sie zbootować na MB.
zatrzymuje się na wyborze klawiatury i nic nie można zrobić, bo klawiatura nie działa.
Może istnieje jakieś polecenie w terminalu?
Kiedyś naprawiłem to używając z pozycji instalatora funkcji "archive and instal".
Ale w tym przypadku wszystko działa dobrze.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 09:29

Wiesz co, to jest dość pewna podpowiedź, a klawiatura nie działa, co jest opisywane na tym forum - podłącz klawiaturę na USB, albo rób resety, co jakiś czas wczyta klawiaturę - to jest znany problem reinstalujących XP

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 10:35

Nie zdążyłem podejrzeć oflagowania, bo dałem qumplowi MB, żeby sobie kopie porobił, dopiero wtedy będę kombinował.
Wepnę go po prostu do HA-MACa, na którym wszystko będzie działać. Mam dysk z innego MB do porównania.
Ale widzę, że mało kto zna się tutaj na grzebaniu w systemie.
Mogłem zapytać na www.OSX86.pl. ;)

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 10:39

ano, że mało kto:/ a jeszcze będzie mniej:P blade mnie wyrzuci bo mam swój podpis jaki mam i stronę, taką, jaką mam... no cóż ale poważnie, u Ciebie jest na pewno kwestia flag partycji. No i MB, czyli rację miałem z klawiaturą;)

#7 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2008 - 10:41

Ale widzę, że mało kto zna się tutaj na grzebaniu w systemie.

Pewnie pare osób się zna, ale pamiętaj, że mac os to jest często świadoma decyzja żeby się nie znać ;)

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2008 - 17:46

P.S. fdisk w terminalu też potrafi odpalić flagi i ich zmianę, ale gparted jest bardziej intuicyjny:) ew. sprawdź czy masz jakieś livecd z linuxem normalnym (bez KB wystartuje)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych