[2.1] Uruchomienie Gadu Gadu na iPhonie
Posted 04 November 2008 - 00:42
Wczoraj chciałem zainstalować GG na swoim iPhonie więc studiowałem forum pod tym kątem i z paru lakonicznych wypowiedzi niektórych kolegów starałem się wydłubać jakieś konkrety.
Dlatego na szybko postanowiłem spisać szybki poradnik.
1. Uruchamiamy Cydię i instalujemy mały podprogramik o nazwie Backgrounder
Nie pojawi się do tego programiku żadna ikonka. Jedynym sposobem żeby sprawdzić czy się zainstalowało to wejść w Cydii do zakładki Manage a następnie do Packages i tam powinien być w grupie z literką "B"
2. Teraz trzeba założyć sobie konto w App Store> jak to zrobić pokaże ten Tutorial Zakładanie konta w App Store
3. Synchronizujemy iPhona z iTunesem
4. Uruchamiamy w iPhonie App Store i żeby długo nie szukać przechodzimy do zakładki Szukaj i wpisujemy Palringo. Pojawi się linijka z Palringo Instant Me.. Dotykamy tą linijkę i przechodzimy do opisu programu. Dotykamy napis FREE , zmieni się on na INSTALUJ więc instalujemy. Może się pojawić pytanie o hasło wić wpisujemy dokładnie takie samo jak wpisaliśmy podczas zakładania konta w App Store czyli punkt 2 tego opisu.
5. Na SpringBoard pojawi się ikonka Parlingo. uruchamiamy program, na dole ekranu jest napis Utwórz konto więc tworzymy sobie konto w serwisie Palringo czyli wypełniamy te trzy linijki które się pojawią : adres email> Hasło> i jeszcze raz hasło żeby uniknąć pomyłki i dotykamy przycisk GOTOWE
6. Wróci nas do głównego ekranu Parlingo i tam wpisujemy to co wpisaliśmy wcześniej czyli: adres email i hasło.
Po wpisaniu dotykamy na górze ekranu Zaloguj się
7. Będąc już w programie zalogowany u góry ekranu obok Edytuj pośrodku ekranu są trzy obrazki. Dotykamy ten z lewej (taka czarna literka P). Wtedy z prawej strony ekranu napis Dodaj kontakt zmieni się na Dodaj serwis . Dotykamy Dodaj serwis i wybieramy z pojawiającej się listy Gadu-Gadu
8. Przeniesie nas na dół ekranu do Id Konta więc dotykamy linijkę ID Konta i z pojawiającej się klawiatury wpisujemy swój nr GG. Następnie dotykamy linijkę z napisem Hasło w pisujemy swoje hasło z GG
9. Teraz dotykamy na górze ekranu środkowy przycisk obok literki P (pojedynczy ludek) i czekamy aż pojawią się nasze kontakty z serwera GG
10. Teraz to już tylko pisać i pisać. Zmianę statusu wykonujemy dotykając w prawym dolnym rogu ikonkę z napisem Dostępny, zajęty, niewidoczny itp. Po zakończeniu Gadu gadania tam też czerwonym przyciskiem Wyloguj i zakończ kończymy pracę z programem
To byłoby na razie wszystko. jak znajdę więcej czasu to powsawiam zrzuty ekranu dla lepszej przejrzystości opisu
Posted 04 November 2008 - 01:30
Posted 04 November 2008 - 07:28

Posted 04 November 2008 - 09:30
Np taki wątek: http://www.myapple.p...ona-2-1-3g.html
Podsumowując ten wątek to:
1. gość zadaje pytanie
2. jakiś nauczyciel podpowiada czego ma użyć i jak to napisać - czyli już go powoli naprowadza na odpowiednią drogę.
3. i-kevin odpisuje mu jak dziecku lakonicznym stwierdzeniem że jest odpowiedni wątek i tyle. Żadnych konkretów ani nawet jednego małego linka do tego "wątku".
To dokładnie tak jak było ze mną i policjantem jak chciał mi wlepić mandat. powołał się na przepisy o ruchu drogowym, ale gdy go zapytałem o jaki konkretnie paragraf mu chodzi to już nie potrafił się znaleźć, on tylko wiedział że trzeba czytać Przepisy o ruchu drogowym- tuman.
4. Davvido zamyka temat. - i czego się dowiedzieliśmy z tego wątku - jak się nawet nie rozkręcił, a może byłby ktoś kto by mu coś podpowiedział, przecież jeżeli temat jest martwy to sam odpływa na tyły forum.
Na wątki opisane przez i-kewina nie natrafiłem, ale natrafiłem na ten wątek z którego sie mało co dowiedziałem bo go zamknąłeś w 4 poście.
Dlatego jak już siedzę po nocy i coś pisze to staram się opisywać coś od początku do końca, bo mam tu paru kolegów którzy będą chcieli GG na sofcie 2.1 i jak tutek będzie niezrozumiały to będą mnie atakować lub na forum pojawi się znów 100 pytań typu poradźcie, pomóżcie, nie działa, itp. Jak tutek jest niezrozumiały to jest do du.......... szy :-)
Pozdrawiam.
Posted 09 November 2008 - 12:57
Posted 09 November 2008 - 13:38

Posted 09 November 2008 - 13:43
Posted 09 November 2008 - 13:47
Posted 09 November 2008 - 13:53
Posted 10 November 2008 - 12:41

Posted 10 November 2008 - 14:33
Posted 10 November 2008 - 15:39
witam jestem nowy na forum i tez posiadam iPhone3g już z 2mc i jak czytam niektóre tematy to sami utrudniacie sobie życie z GG można bardzo prosto korzystać nie instalując nic w iPhone
Mnie jakoś instalacja Parlingo i dodawanie serwera GG do niego nie utrudnia życia

a tylko zapamiętanie stronki w przeglądarce netowej a strona to WebGadu 3.0 wcześniej wysyłacie kontakty na serwer gg i otwierając stronę gg na iPhonie wklepujecie nr gg i hasełko dostępowe do waszego gg na serwie i już macie gg
... i tak wolę Parlingo

a przy tym nie zostawiacie śladu typu archiwum gg i takie tam myśle ze to lepsze rozwiązanie ale to tylko moje zdanie
)
Fajnie zabrzmiało

Posted 11 November 2008 - 15:24
Posted 11 November 2008 - 15:56
Posted 12 November 2008 - 09:53
Posted 12 November 2008 - 21:10
a po co instalować Backgrounder skoro Parlingo spokojnie instalujemy bez JB
No..... wyczytałem TU że trzeba mieć tego Backgroundera wgranego, ale bez niego też Parlingo działa poprawnie. Chodzi tu pewnie o to że jeżeli masz Background wgrany to Parlingo działa w tle. Ale czy to komu tak potrzebne żeby Parlingo działało ciągle zwłaszcza że wadą tego jest to że bateria wystarcza tylko na góra 2dni. Tak było u mnie. Jak odinstalowałem Backgroundera to od razu czas działania telefonu odczuwalnie się wydłużył a Parlingo działa dalej
Posted 12 November 2008 - 22:14
Posted 17 November 2008 - 22:18
Posted 18 November 2008 - 04:57
Posted 20 November 2008 - 08:26
Posted 21 November 2008 - 19:58

Posted 13 December 2008 - 00:02

Posted 13 December 2008 - 07:35

Posted 13 December 2008 - 17:06

Posted 14 December 2008 - 09:09
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users