Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego Mac nie nadaje się do biura?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 20:19

Witam, Dla wszystkich czarusiów, którzy twierdzą, że Mac jest dobry na wszystko i nie ma dziedziny, w której by się nie sprawdził: poniżej porównanie czasu wczytywania dużego dokumentu stworzonego w MS Word 2007 (5.2MB, 300 stron, dużo tabelek) - NeoOffice v2.2.5 - 44.3 sec - OpenOffice v3.0.0 - 26.9 sec - Pages '08 v3.0.2 - 38.8 sec - MS Office 2007 (pod Windows XP przez VMWare) - 3.1 sec (!!!) Wszystkie programy przed wystartowaniem czasu były uruchomione. Test przeprowadzony od czasu kliknięcia na dokument do momentu pojawienia się na ekranie pierwszej strony. Testy na MBP 2.4, 4GB RAM. To nie jest różnica, to jest nokaut. Czy kiedyś doczekamy się jakiegoś natywnego programu biurowego w którym będzie można pracować? Na razie od roku używam duetu VMWare + MS Office. A cena? Hmm, nikt nie mówił, że ta zabawa a Apple będzie tania. Pozdrawiam.

#2 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 20:25

zeby było smiesznie to u mnie Office chodzi szybciej na Mac OS X niz na Windowsie. Poza tym o ile się orientuję to logiczne ze program otworzony w wordzie od razu się w nim otworzy, a inne aplikacje będą potrzebowały trochę czasu na dostosowanie pliku .doc do swoich wymagań

#3 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 20:36

zeby było smiesznie to u mnie Office chodzi szybciej na Mac OS X niz na Windowsie.

Rzeczywiście, na Macu nie próbowałem natywnego Office.

Poza tym o ile się orientuję to logiczne ze program otworzony w wordzie od razu się w nim otworzy, a inne aplikacje będą potrzebowały trochę czasu na dostosowanie pliku .doc do swoich wymagań

Oczywiście, ale dla mnie liczy się user experience czyli czas spędzony na patrzeniu na pasek postępu a czy ten pasek przesuwa się dlatego, że coś musi być skonwertowane do innego formatu czy program liczy owce - to już dla mnie bez znaczenia.

Pozdrawiam

#4 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 03 listopada 2008 - 20:42

mam na swoim maczku natywnie microsoft office i pliki textowe odpalają się w 3 do 6 sekund natomiast xls którego włączyłem na wcześniej nie uruchamianym office odpalał się 30 sekund - następne włączenie tego samego pliku trwało już 3 sekundy. Niestety jest coś takiego że na windowsie office włączą się dużo szybciej ale ms office na macu nie chodzi wcale najgorzej.

#5 Przemo_c

Przemo_c
  • 254 postów
  • SkądPoznań/Warszawa

Napisano 03 listopada 2008 - 21:04

A moja odpowiedź: dokument stworzony pod MS office 2007 na Windows XP (instrukcja, około 30 stron, mnóstwo zdjęć) 1. eksport na PDF'a pod MS office -> około 20 MB 2. eksport z pages -> około 2 MB ot, i dlatego wolę MAC OS X do pracy w biurze P. PS. ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje

#6 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:05

Ale czemu się Waść dziwisz? Skoro odpalasz plik utworzony w MS Office, to nie dziw sie, że MS Office otwiera go szybciej. Inne muszą go po swojemu skonwertować. Ja pracuję właśnie "biurowo" (edycja tekstu, redakcja, tłumaczenia), po przesiadce na Maka uzywamOpenOffice i nie zauważam, żeby dokumenty otwierały mi się znacząco dłużej, niż w MS Wordzie.

#7 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2008 - 21:09

Rzeczywiście, na Macu nie próbowałem natywnego Office.

i wszystko jasne ;)

nie ma to, jak "obiektywne" testy

#8 deszczu8

deszczu8
  • 33 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:11

Gosciu niezly jestes....:/ pliki doc Pages musi przekonwertowac ....stworz ten sam plik w Pages i otworz go tym programem...a sprawdz jak otwieraja pliki docx bo one maja zupelnie inna strukture (xml) niz stare doc'i ....

#9 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:19

Z ciekawości zainstalowałem Office 2008 for Mac. Wynik - 12.4 sekundy. Cały czas 4x wolniej niż pod Office 2007. Jak na razie biurowym standardem jest .doc i niezależnie od tego jak bardzo będziemy krzyczeć długo się to nie zmieni. Dlatego od mojego pakietu biurowego oczekuje, że będzie on obsługiwał ten standard. Wszystkie programy, które sprawdziłem spełniły ten warunek - potrafiły otworzyć ten dokument. Jedyne co sprawdzałem to czas w jakim to robią. Jak już napisałem - jako użytkownika nic mnie nie obchodzi to, jakich sztuczek program musi dokonać żeby taki plik otworzyć. Dla mnie liczy się rezultat - akurat tutaj był to czas otworzenia. To, jak te dokumenty wyglądały to już inna historia.

#10 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:26

Ni ma wyjścia, wniosek jeden, czas wrócić na PC. I znowu zacząć przyjemnie pracować a nie ino wpatrywać się w denne paski postępu.

#11 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 listopada 2008 - 21:36

Nie ma to jak stwierdzic, ze w kazdym biurze jedyny prg ktorego sie uzywa do Word a jedyne pliki to doc'i :)

#12 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:38

test testem - imho mozesz sobie nawet mierzyc halas procesora podczas otwierania office, kto co lubi. ale te wnioski...

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 listopada 2008 - 22:01

Dawno się tak nie uśmiałem, teraz stwórz plik *.odt i zmierz czas jego otwierania w MS Office... nawet na osx... no cóż... ludzie... P.S. mój MS Office nie zapisuje PDF bez dodatków, pages i OO od kiedy pamiętam

#14 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 listopada 2008 - 00:01

Taa, najważniejsze w biurze to prędkość ładowania opasłych dokumentów, przecież od tego zależy życie pracowników ;-)

#15 pepan

pepan
  • 524 postów
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Napisano 04 listopada 2008 - 09:33

proponuje crossover i ms office dla windows - dziala rewelacyjnie i nikt nie powie, ze Mak nie nadaje sie do biura

#16 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2008 - 21:01

Macbook White C2D 2.0 1 GB ram: plik utworzony na Windows Office, 55 stron + obrazki i tabele otwierany po przez klikniecie x2 na ikonie 63 sek. od klikniecia otwiera sie na Mac Office 2008 od Microsoftu przy otwarym juz Wordzie, 3 sek. plik utworzony na Mac Office 2008, 81 stron + obrazki i tabele otwierany po przez klikniecie x2 na ikonie 31 sek. od klikniecia otwiera sie na Mac Office 2008 od Microsoftu przy otwarym juz Wordzie, 3 sek. Dziala wolno, otwiera sie wolno, ale juz sie z tym pogodzilem i nauczylem sie z tym zyc :)

#17 kkowalski

kkowalski
  • 364 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 21:23

CrossOver + MS Word 2007 = ok. 3 sekund... @jhartman - Niemiarodajny test. Jak możesz porównywać format jednej aplikacji otwierany w innych i mówić, że są gorsze. Zapisz sobie plik w formacie iWork i otwórz go w MS Office... Zobaczysz co to znaczy długo się otwierać (jakąś wieczność - i tak nie da rady). Ms Office 2008 to jest zupełnie inna aplikacji niż 2007. Myślisz, że MS zrobiłby wersje swojego flagowego pakietu, która otwiera się szybciej na Mac OS X niż Windows????????? Jeśli tak, to współczuje... Następnym razem przemyśl test...

#18 _kaz

_kaz
  • 213 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 23:46

ja popieram kolege i sadze ze na mac os jeszcze nie ma dobrego programu do biura, wszystko co jest tylko udaje ms office ktory badz co badz jest najlepszy mimo tego ze chodzi pod winda (ten makowy jest spaprany) po mojej przesiadce na maka dlugo nie moglem sie przyzwyczaic do tego ze na starym juz pececie moge komfortowo pisac dokumenty w najnowszym office, a na maku jak odpale cokolwiek to chodzi jak zolw ;/

#19 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 listopada 2008 - 00:06

Taa, najważniejsze w biurze to prędkość ładowania opasłych dokumentów, przecież od tego zależy życie pracowników ;-)

Zycie zalezy od szybkosci przelaczania sie pomiedzy programami :)

#20 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 00:16

a ja jestem stanowczo przekonany do office'a na mac'u. wygodniej mi się na nim poprostu pracuje. chociaż jak miałem przez 30 dni trialową wersję pakietu iWorks to byłem naprawdę na tyle zaskoczony, że przy nadmiarze gotówki z pewnością pakiet ten zakupię - bije office'a na głowę. Ale wracając do office'a - komfort pracy, a przede wszystkim szybkość działania i oszczędność czasu wypada moim zdaniem na plus w wersji dla macintoshy : ) przede wszystkim podoba mi się organizacja miejsca pracy w wersji apple'owej, chociaz fakt wymaga przyzwyczajenia :D

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 01:47

Żeby jeszcze iWork umiał dokumenty z openoffice, to już zupełnie byłaby bajka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych