Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak to jest z tymi bateriami w iPodach? Problem z baterią w iPod mini nano classic shuffle

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 qereidid

qereidid
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maja 2008 - 23:06

Widziałem ze dużo osób nie jest pewnych jak postępować z iPodowymi bateriami, więc przetłumaczyłem artykuł na temat baterii ze strony apple :) może zmniejszy to trochę ilość wątpliwości związanych z bateriami w ipodach :)

Technologia
Akumulatory litowo-jonowe stosowane w iPodach są dużo wydajniejsze niż standardowe akumulatory oparte o nikiel. Skutkuje to dłuższą żywotnością baterii, która dodatkowo jest znacznie lżejsza od standardowych, ponieważ lit jest najlżejszym z metali. Baterie litowo-jonowe można ładować kiedy się tylko chce i jak długo się chce, nie zawracając uwagi na to czy jest już w pełni wyładowana czy w pełni naładowana, co było koniecznością w przypadku baterii opartych o nikiel.

Ładowanie akumulatorów

Dołączona grafika
Litowo-jonowe baterie w iPodach są ładowane w dwojaki sposób. Najpierw stosowane jest tak zwane "szybkie ładowanie", które pozwala uzupełnić energię akumulatora do 80% pojemności, a gdy tak się stanie urządzenie przechodzi w drugi tryb "wolnego ładowania". Naładowanie baterii iPoda do 80% pojemności zajmuje około dwóch godzin, kolejne dwie godziny są potrzebne aby naładować go do pełna(pod warunkiem, że nie jest on używany podczas ładowania). Akumulatory litowo-jonowe mogą być ładowane dużą, ale skończoną liczbę razów, jest ona określana przez ilość tak zwanych "cykli rozładowania".

Dołączona grafika
"Cykl rozładowania" oznacza zużycie całej energii baterii, ale nie koniecznie oznacza to okres pomiędzy kolejnymi ładowaniami baterii. Aby to wyjaśnić posłużę się przykładem. Na przykład gdy pewnego dnia używasz iPoda (początkowo naładowanego na 100%) na tyle długo, że rozładowujesz go do połowy (zostaje 50% energii baterii), następnie podłączasz go do ładowania i doładowujesz do 100% i kolejnego dnia znów rozładowujesz do połowy, to jest to liczone jako jeden "cykl rozładowania" a nie dwa. Liczy się tylko to, że w ciągu tych dwóch dni zużyłeś 100% pojemności baterii i to właśnie jest "cykl rozładowania" i nie ma znaczenia ile razy w tym czasie iPod był doładowywany.
Każdy pełen "cykl rozładowania" zmniejsza odrobinkę pełną pojemność baterii iPoda, ale ładowanie naprawdę dużą ilość razy może spowodować widoczny spadek pojemności baterii. Szacuje się, że wykonanie około 400 pełnych "cykli rozładowania" zmniejsza pojemność baterii to około 80% początkowej pojemności.

Używaj iPoda Regularnie

To wcale nie jest kolejny chwyt marketingowy. Dla baterii litowo-jonowych, ważne jest aby elektrony w bateriach od czasu do czasu trochę się poruszały. Dlatego, gdy nie używamy iPoda warto zadbać aby przynajmniej raz w miesiącu zrobić jeden "cykl rozładowania".

Jak wydłużyć czas pracy iPoda na jednym naładowaniu?
Aby jak najdłużej korzystać z iPoda na jednym ładowaniu baterii należy postępować zgodnie z poniższymi radami.

>> Hold i Pauza
Może to wydaje się oczywiste, ale zawsze trzeba pamiętać o ustawieniu przełącznika Hold, gdy się nie używa iPoda. Dzieki temu iPod nie wzbudzi się przez przypadkowe nasiśnięcie jakiegoś przycisku, gdy znajduje się on w kieszeni czy torebce. Także oczywiste jest to, że gdy się nie słucha iPoda należy włączyć pauze albo wyłączyć iPoda przez przytrzymanie przycisku play/pause przed około dwie sekundy.

>> Zoptymalizuj ustawienia iPoda
Istnieje wiele fukcji, które powodują szybsze zużywanie się baterii. Jeśli się ograniczy korzystanie z nich iPod będzie działał dłużej na jednym ładowaniu.

* Wi-Fi: Włączenie opcji Wi-Fi pobiera sporo energii nawet jeśli aktualnie nie korzysta się z opcji przeglądania internetu. Aby oszczędzić baterie należy wyłączyć tę opcję: Settings > General > Network > Wi-Fi.
* Podświetlanie: Ustawienie podświetlania w trybie "always on" znacząco skraca działanie iPoda na jednym ładowaniu baterii. Należy używać podświetlania tylko wtedy gdy jest to konieczne.
* Equalizer: Korzystanie z opcji Equalizera podczas słuchania muzyki wymaga wiekszej pracy procesora w iPodzie, co skutkuje większym poborem prądu. Wyłączcie Equalizer jeśli go nie używacie.

>> iPody wyposażone w dyski twarde
Każdy iPod odtwarza muzykę korzystając z wbudowanego bufora pamięci flashowej, aby uniknąć przerw w odtwarzaniu podczas doczytywania i aby zwiekszyć czas pracy na jednym ładowaniu. iPod uzywa dysku twardego po to aby wypełnić ten bufor, i to jest moment w którym pobiera on najwięcej prądu. To jak często iPod będzie uzupełniał bufor zależy od kilku czynników, na które wpływ ma użytkownik.

* Fast Forward: Jeśli słuchająć muzyki, korzystamy często z opcji FF (przewijanie utworu do przodu lub skakanie po pozycjach playlisty), to wymaga to częstszego uzupełniania bufora pamięci kolejnymi częściami piosenki, co oczywiście powoduje częstszą potrzebę z używania dysku twardego i zużywania wiekszej ilości energii. Stworzenie idealnej playlisty, jaka chce się słuchać z poziomu iTunes ograniczy potrzebe korzystania z opcji FF. Tak samo jak używanie opcji shuffle, w przypadku której, piosenki są buforowane tylko bezpośrednio przed odsłuchaniem.

* Używaj skompresowanych piosenek: Bufor pamięciowy iPoda działa najbardziej efektywnie z piosenkami średniej wielkości (maksymalnie do 9MB). Jeśli Twoje pliki audio są duże albo nieskompresowane (AIFF lub WAV), powinieneś je skompresować do AAC lub MP3 podczas importowania ich do iTunes. W przypadku bardzo długich plików audio pomocne będzie podzielenie ich na krótsze fragmenty, aby wielkości poszczególnych plików były mniejsze. Jeśli zgrasz muzykę z bitrate 128Kbps, iPod będzie uzupełniał bufor średnio co 25 minut.

EDIT: Informacje na oficjalnej stronie:
[URL="http://www.apple.com/pl/batteries/ipods.html"]Apple - Batteries - iPod[/URL]

#2 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 maja 2008 - 09:20

rozładuje baterię, jeśli zajmuje Ci normalnie tak jak przedtem to w sumie masz tylko błąd estetyczny, a jeśli nie da rady to iSpot

#3 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 maja 2008 - 19:31

ja bym jeszcze sprobowal na innym komputerze. podobne zachowanie moze tez wskazywac na uszkodzony zasilacz i/lub plyte glowna. nowy komputer z nowym (markowym) zasilaczem bedzie idealny.

#4 sqarpi

sqarpi
  • 4 postów

Napisano 06 maja 2008 - 16:21

No wiec probolwalem na 3 komputerach, to samo. Bateria teraz laduje sie tylko jak juz jest na skaru wyczerpania i laduje sie tylko jakies pol godziny, do polowy, trzyma zdecydowanie krocej niz wczesniej. Nawet jesli jest juz czerwony wskaznik to po podlaczeniu do komputera musze poczekac jeszcze z godzine zanim zacznie sie ladowac, poladuje sie chwilke i przestaje. Soft i na kompie i na ipodzie najnowszy. Dodatkowo chcialem sie zapytac co z gwarancja, pozniewaz ipoda zakupilem bedac w anglii.

#5 sqarpi

sqarpi
  • 4 postów

Napisano 08 maja 2008 - 17:57

Ponawiam pytanie dot gwarancji i pytam dodotkowo czy koszty wysylki ponosze ja, ile ew musialbym czekac (w przypadku problemu opisanego przeze mnie na pocz tematu) i czy wysylac tylko ipoda w pudeleczku czy wszytskie kabelki i sluchawki tez? Mieszkam w lublinie wiec chyba najblizej bedzie do wawy wyslac.

---- Dodano 09-05-2008 o godzinie 16:56 ----
Wiec problem sie poglebil. Teraz juz w ogole sie nie laduje, bateria prawie siadla. Po podlaczeniu do komputera nie wykrywa juz go w ogole do czasu az na ipodzie wyskoczy komunikat o niskim pozimie baterii. Wtedy pojawia sie na nim na chwile ekran"wysun przed odlaczeniem" i wskaznik ,ze bateria naladowana. Po chwili ekran znika, natomiast po jakims czasie wyskakuje w itunes, ze wykroyto uszkodzonego ipoda i ze albo podlaczyc jeszcze raz, albo przywrocic ustawienia fabryczne. Oczywsice sie nie da z powodu bledu 1418. Nie dziala zaden sposob na obejscie tego bledu, Ponawiam pytania zadane w postach wyzej dot serwisowania i gwarancji. Prosilbym o szybka pomoc. Dzieki z gory.

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 maja 2008 - 13:40

co do gwarancji to jeszcze dzisiaj pojawi sie przyklejony temat wlasnie o tym.

#7 Rupas

Rupas
  • 3 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 09:50

Jak to jest z tymi bateriami w iPodach? Witam ponownie. Sytuacja wygląda następująco, dzisiaj wyładował mi sie do 0 Ipod, niechcaco zostawiłem go na noc uruchomionego. I zaczeły sie problemy, mianowicie - iPod zgłupiał, podłączam go do komputera to uruchamia się i wyłącza, po ostrej walce jednak jest stabilna sytuacja ... jednak problemem jest to że w iTunes nie pokazuje mi czy bateria jest naładowana czy sie jeszcze ładuje, a wczesniej wiem że była ta ikonka. Poza tym w Manualu wyczytałem że powinienem mieć pokazany aktualny stan naładowania iPoda, jednak ja nie miałem tego nigdy, czy jest jakaś zależność oprócz tego że iPod nie jest podłączony pod silnego USB(moj iPod jest podłączony bezpośrednio do laptopa, USB mam dodatkowo obciążony tylko myszką). Ekran iPoda wyglada tak: Pisze:"Podłączony Wysun przed rozłączeniem", na gorze zegarek i grafika baterii z piorunem, oczywiscie bez stanu naladowania ;). Liczę na pomoc w tej sprawie, bo w sumie to dość niewygodne gdy przynajmniej mniej wiecej nie wiem za ile sprzet sie naladuje. Posiadam Ipod Nano 3g 8gb, software 1.1.3 / Itunes 7.7.1.11 Z góry dziękuję za pomoc lub przynajmniej małe wskazówki :) ps. Ah, jeszcze jedno, iTunes przy pierwszym podlaczeniu dzisiaj w czasie tych problemow mowil ze ipod jest uszkodzony, na ipodzie zauwazylem też ze jest zły czas i nie widział plików, ale jak napisałem wyżej, wszystko sie ustabilizowało. Nie robiłem powrotu do ustawień fabrycznych.

#8 japok

japok
  • 120 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 października 2008 - 10:54

[iPod Mini][2G] Problem z bateria Witam Mam problem z iPodem Mini 2G. Mam go juz ze 2-3 lata i pojawil sie problem z bateria. Nie chodzi o to ze krotko trzyma bo to jest logiczne i normalne. iPod sam sie rozladowuje nawet po wylaczeniu. Jezeli nalaguje go na full np.4-5h to po 1-2 dniach nieuzywania bateria jest prawie na wyczerpaniu. Jest to spowodowane zuzyciem baterii? Czy trudno jest ja samodzielnie wymienic? Z gory dzieki japokjapok

#9 weronix

weronix
  • 184 postów

Napisano 25 października 2008 - 12:22

O ile wiem to Mini nawet po wyłączeniu czerpie energie - sama mam Mini i też tego doświadczyłam. Wymiana nie wydaję się skomplikowana YouTube - iPod Mini Battery Replacement (NARRATED)

Gorzej będzie z kupnem dobrej jakości akumulatora - tak jak w przypadku komórek. Na allegro producenci podaja "800 mAh", brzmi nieźle ale to niekoniecznie znaczy że wydłuży się czas pracy Twojego iPod'a.

#10 daboni

daboni
  • 287 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 07:47

dzięki! Wartościowy tekst, i mnie pomógł :)

#11 Curtis

Curtis
  • 4 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 12:54

słaba bateria mam pytanie? gdy ogladam jakies filmy na ipodzie to bateria szybko mi sie rozladowywuje,tak samo jest w przypadku ogladania zdkec.... co zrobic zeby tak nie bylo?:confused:

#12 qereidid

qereidid
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopada 2008 - 13:45

mam pytanie? gdy ogladam jakies filmy na ipodzie to bateria szybko mi sie rozladowywuje,tak samo jest w przypadku ogladania zdkec.... co zrobic zeby tak nie bylo?:confused:

Dodałem fragment "Jak wydłużyć czas pracy iPoda na jednym naładowaniu?", może tam znajdziesz rady które pozwolą ci dłużej korzystać z iPoda. poza tym zdefiniuj co znaczy ze bateria szybko sie rozładowuje.

#13 Matthew Mcklain

Matthew Mcklain
  • 477 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 05:54

To jak jest lepiej rozladowywacwac na maxa i ladowac zadziej czy ladowac czesciej i rozladowywac do polowy lub no nie wiem 70% ???

#14 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 14:00

ja słyszałem, że baterii nie powinno się rozładowywać do zera, a jak najczęściej doładowywać..., ja tak robię i nie narzekam na moim nano 4g

#15 Matthew Mcklain

Matthew Mcklain
  • 477 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 21:10

Ale ja gdzies slyszalem ze ipod przynajmniej touch ma cos w sobie co niepozwala mu rozladowac bateri do konca.

#16 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 23:11

Świat OwocĂłw: Jak dbać o baterie

Apple (Polska) - Baterie

raczej doladowywanie lekko rozladowanych baterii Li-ion nie jest zbyt zdrowe dla nich.

@Matthew
Tak ipody i maki przenosne wylacza sie zanim bateria bedzie gleboko rozladowana. Problem moze byc, kiedy tak rozladowana baterie bedzie sie przechowywalo dluzszy czas w takim stanie - moze juz nigdy nie wrocic pelna pojemnosc.

#17 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 kwietnia 2009 - 23:20

Te baterie takze maja ochrone przed przeladowaniem ;)

#18 ad1ck

ad1ck
  • 15 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 23:27

Bateria iPod Touch Szukalam tego watku ale nie znalazlam wiec z gory przepraszam jezeli juz taki instnieje za spam. Dostalam iPoda Toucha. Podlaczylam sobie go do ladowania wiadomo. Wiem ze za 1 razem trzeba dlugo ladowac bez przerywnia. Niestety ladowal sie przez usb i nie chcaco je odlaczylam. Wiem, ze niezla ciota ze mnie. Noi teraz mam wrazenie ze mi iPod dziala meeega krotko. Laduje go rano a ok 17-18 jest juz rozladowany. Nie wiem czy to urzadzenie ma tak kiepska baterie, czy tyle jej az zuzywa czy moze to wszystko moja wina. Jezeli to moja wina to mam pytanie czy da sie to jakos naprawic? ps. probowalam go juz zupelnie rozladowac i podlaczyc na caly dzien [ bez odlaczania :P ]

#19 Matthew Mcklain

Matthew Mcklain
  • 477 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 07:17

ps. probowalam go juz zupelnie rozladowac i podlaczyc na caly dzien [ bez odlaczania :P ]

To najgorsza rzecz jaka mogłaś zrobić nie powinnaś rozładowywać bateri ipoda do konca to nie telefon z lat 90siatych!:)

#20 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 09:29

Zależy co na nim robisz. Dajmy na to siedzisz i sluchasz muzyki + przegladasz Internet. Albo oglądasz filmy czy grasz- w takim wypadku to normalne ;)

#21 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 10:13

Nie przejmuj się baterią. Dopiero po kilku ładowaniach osiągnie swoją pełną pojemność. I za pierwszym razem wcale nie trzeba ładować do końca.

#22 Matthew Mcklain

Matthew Mcklain
  • 477 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 18:01

Tutaj możesz sobie troszkę poczytać : Apple (Polska) - Baterie - iPod
PS. Sorry jeżeli Cię nastraszyłem moim poprzednim postem;)

#23 ad1ck

ad1ck
  • 15 postów

Napisano 27 lipca 2009 - 18:10

Dziéki wielkie :) do zamkniecia

#24 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 26 marca 2010 - 08:28

iPod mini 4gb problem po wymianie baterii witam, po wczorajszej wymianie baterii w iPodzie jw pojawil sie problem: na wyswietlaczu widnieje klodka niezaleznie od polozenia suwaczka blokujacego moze ktos juz mial z czyms takim do czynienia ew wie co moze to oznaczac i jak usunac ten problem :confused: na amerykanskim forum znalazlem opinie ze jak po wymianie jest klodeczka to suwaczek jest zepsuty i trzeba wymienic cala plyke w iPodzie ale moze jest jakies mniej bolesne rozwiazanie :confused:

#25 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 26 marca 2010 - 09:34

hold jest podłączony razem z jackiem tasiemką. widocznie się odłączyła ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych