Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak to jest z tymi bateriami w iPodach? Problem z baterią w iPod mini nano classic shuffle

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#26 napsterr

napsterr
  • 3 postów

Napisano 13 czerwca 2010 - 08:19

Bateria w ipod classic. Mam pytanie mianowicie posiadam ipod classic 160gb już dłuższy czas jak narazie się nic nie dzieje ale zastanawiam jak jak siądzie bateria czy istnieje możliwość wymiany w tym modelu. Szukałem z ciekawości po necie ale nie ma w ogóle informacji na ten temat nawet na allegro nie można znaleśc baterii no chyba że źle szukam! Bardzo lubię tego Ipoda i nie chciał bym się z nim rozstawać z takiego prozaicznego powodu. Ale nie dziwi mnie polityka Apple bo dla nic to opłacalna sytuacja żeby kupić nowego.

#27 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 13 czerwca 2010 - 08:40

Miałem kiedyś takiego samego iPod'a jak Ty czyli: iPod 6th gen. Classic 160GB

Z tego co widzę, baterie można kupić na AlleDrogo Bateria 550mAh APPLE iPod 6th Classic 80GB U2 30GB (1044672377) - Aukcje internetowe Allegro ale wątpię,że będzie działać.

Nie przejmuj się, w serwisie wymienią Ci baterie za nie dużą kwotę.

#28 niachoping

niachoping
  • 2 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 15:15

Ipod Shuffle 3G a problem z pełnym naładowaniem (brak zielonej lampki)

Witam gorąco wszystkich Forumowiczów!
Jest to zarówno mój pierwszy post na Waszym Forum, moi Drodzy, jak i - pierwszy zakup sprzętu marki Apple.
Dokonałem bowiem zakupu Ipoda Shuffle'a 3G.
I pojawił się poniżej opisany problem, który jak widzę, jest już dosyć popularny - na tym forum i na innych forach zagranicznych.
Do tej pory jednak brak oficjalnego stanowiska przedstawicieli firmy Apple w tej sprawie.
Na wspomnianych wyżej forach zagranicznych (oficjalne forum Apple w języku angielskim) znalazłem kilka rozwiązań tego problemu. Jestem w fazie ich sprawdzania. W tym poście również je zamieszczę, co by pomóc innym użytkownikom nowego Shuffle'a.
Proszę mi wierzyć, że jeśli macie ten problem, to nie jesteście osamotnieni. To bardzo częsta przypadłość, a mówi o tym ilość tematów utworzonych na różnorakich forach internetowych.

Opis problemu:
1. Odtwarzacz nie ładuje się do pełna. Nie świeci bowiem zielona lampka, która to sygnalizuje.
2. Zielona lampka nie pojawia się nawet po kilku/kilkunastu godzinach ładowania. Urządzenie jest gorące.
3. VoiceOver informuje, że "bateria jest pełna", co znaczy, że jest naładowana w 76-100%.
4. W programie ITunes stale wyświetla się ikona błyskawicy, co oznacza tryb ładowania.
5. W programie ITunes nie wyświetla się ikona wtyczki - symbol pełnego naładowania baterii.

Link do oficjalnej strony z instrukcją odczytywania diod podczas ładowania

[url=http://support.apple.com/kb/HT1510?viewlocale=pl_PL]iPod shuffle: Sprawdzanie stanu na[/url]

Link do forum Apple Discussions Support (jęz. angielski)

[url=http://discussions.apple.com/category.jspa?categoryID=262]Apple - Support - Discussions - iPod shuffle (Third Generation)[/url]

Tłumaczenia rozwiązań znalezionych na forum angielskim

1. Włącz w ITunes "Tryb pracy dysku" i zsynchronizuj Ipoda (podczas, gdy sprzęt będzie podłączony do komputera, dioda będzie migać na pomarańczowo)
2. Spróbuj przywrócić oprogramowanie Ipoda w ITunes (co zabawne, podobno - raz działa, a za innym razem już nie pomaga)
3. "Urządzenie posiada mechanizm, który w przypadku wysokiej temperatury pomieszczenia zaprzestaje ładowania, żeby nie doprowadzić do zniszczenia baterii. Spróbuj umieścić urządzenie w klimatyzowanym (chłodnym) pomieszczeniu i wtedy przeprowadzić ładowanie."
4. Przeprowadź proces ładowania na innym komputerze.
5. Przeprowadź proces ładowania na innym porcie USB.
6. "Używaj Ipoda normalnie, a gdy się rozładuje - naładuj go. Za drugim razem, bateria powinna się naładować do pełna i zielona dioda się zaświeci."
7. Spróbuj zainstalować inną wersję ITunes.
8. "Być może to chwilowy problem/błąd/bug w oprogramowaniu dla Ipod Shuffle albo aplikacji ITunes."
9. "Być może port USB nie ma mocy, by naładować w 100% odtwarzacz. Być może port USB nie może zapalić zielonej lampki prądem."

Link do tematu na forum Apple z niektórymi rozwiązaniami

[url]http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2311803[/url]

Czy posiada ktoś może rozwiązanie bądź wytłumaczenie tego problemu?
Pozdrawiam
Z gory dziekuje za zabranie glosu w dyskusji

Pozdrawiam
niachoping

#29 DawidMisiak

DawidMisiak
  • 3 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 13:52

Chciałbym nieco odświeżyć temat. Mam od blisko 3 lat iPoda Classic 80GB i jestem z niego bardzo zadowolony, ale bateria trzyma już co raz gorzej, więc chciałbym ją wymienić. Na AlleDrogo można znaleźć baterie o pojemności 580, 850 i 950 mAh. Domyślam się, że podane pojemności to lekka ściema. Druga sprawa to fakt, że na niektórych aukcjach piszą, że oferują baterie Li-Ion albo Li-Polymer. W "polimerowość" baterii również mocno wątpię. Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze doświadczenia odnośnie wyboru baterii, bo sama procedura wymiany wydaje się prosta. Czy możecie polecić jakąś konkretną baterię lub producenta? Jaka jest faktyczna pojemność oryginalnej baterii?

#30 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 lipca 2010 - 18:48

Poszukaj w necie serwisu i idź tam. Zapłacisz jakieś 100zł za wymianę i przynajmniej wiesz, że jest to zrobione dobrze a nie takie dłubanie samemu...

#31 DawidMisiak

DawidMisiak
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2010 - 09:11

W serwisie autoryzowanym w Poznaniu nie wymieniają baterii w iPodach i zaproponowano mi wymianę urządzenia. Takie rozwiązanie odpada. W nieautoryzowanych za 100 PLN wpakują mi dokładnie taka sama baterie, którą kupię za 5-6$ na eBay, więc nie widzę powodu, aby za prostą usługę wymiany, która zajmie 10 min, płacić 80 zł

#32 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 27 lipca 2010 - 20:25

iPod nowy dysk + nowa bateria

Witam! postanowiłem wskrzesić swojego ipoda czwarta generacja 40gb, ipod ma uszkodzony dysk twardy i baterię.
chciałem zapytać, czy po zakupie "nowego" dysku powiedzmy 20gb i baterii będzie on działał poprawnie, i czy wiecie jak
zainstalować oprogramowanie na czysty dysk.

czy taki by pasował DYSK 20 GB 1,8" DO IPOD LAPTOP NAJTANIEJ G/F (1149346451) - Aukcje internetowe Allegro
i bateria NOWA BATERIA APPLE iPOD 4th GENERATION iPOD PHOTO (1148175950) - Aukcje internetowe Allegro

dzięki za pomoc
pozdrawiam

--------- dla przypomnienia ipod wygląda tak ---------
Dołączona grafika
Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch

#33 bb165

bb165
  • 3 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 18 sierpnia 2010 - 17:23

Ipod Video 30gb Problem z baterią !! Wczoraj nabyłem iPoda Video 30gb. Mam problem z baterią. Mianowicie po pełnym naładowaniu podczas słuchania muzyki bateria trzyma jakieś 30 minut, a przy oglądaniu filmów to 3-4 minuty. Dodam jeszcze że zaktualizowałem soft do wersji 1.3. Proszę o jakieś sensowne porady. Z góry dzięki.

#34 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 sierpnia 2010 - 18:31

Jeśli używany, to padnięta bateria i oddaj go jeśli jeszcze możesz, lub kup baterię i wymień (a jak, to znajdziesz na: ifixit.com).

#35 bb165

bb165
  • 3 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 20 sierpnia 2010 - 00:18

Pomijając zakupy na allegro - Jeżeli jestem z Sosnowca, to może ktoś się orientuje gdzie można nabyć w tej okolicy taką baterię ? Wiem że w katowicach jest centrum apple tzw. iSpot - ale na stronie internetowej nie znalazłem w ofercie sprzedaży -baterii. Orientuje się ktoś ? Z góry dzięki.

#36 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 21 sierpnia 2010 - 21:09

witam! zdecydowałem się jednak zrobić wszystko samemu! baterię kupiłem na ebay'u (hongkong) a dysk na allegro. w sumie wyszło ok 60zł. sam montaż dysku to sprawa wyglądająca identycznie jak w przypadku wymiany dysku w komputerze, wymiana baterii pierwszy raz to prawdziwe wyzwanie, ponieważ bateria jest bardzo mocno przyklejona, nie chcąc nic uszkodzić zajęło mi jej odlejenie blisko 40minut, ale się udało. wszystko by grało, gdybym przy montażu nie uszkodził (a jednak) jednego kabelka od "jacka" (czekam na nowy aktualnie - 4$), poza tym ipod zachowuje się rewelacyjnie, instalacja softu zajęła ok 30s.!!! na razie mam ipoda jako typowy dysk przenośny, ale myślę że nie długo się to zmieni. pozdr

#37 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 sierpnia 2010 - 11:19

Tak normalnie w sklepie raczej nie kupisz - to ta jak z bateriami do iPhone'a. Ciężko ją spotkać w sklepie, bo sprzęt ma być nierozbieralny dla zwykłego usera, więc i baterii OEM nie sprzedają.

#38 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:45

No i gratulacje! :)

#39 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 23 sierpnia 2010 - 18:13

Panie i Panowie! Wszystko gra:) ipod jak zdjęty z taśmy! dzisiaj dotarły komponenty (z Singapuru) od "jacka", krótki montaż... i jest! Pozdr

__________ wymienione części ______________
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#40 kozlo93

kozlo93
  • 7 postów

Napisano 10 września 2010 - 16:12

iPod classic 30gb "Use iTunes to restore" Problem Cześć. Kupiłem ostatnio używanego iPoda classic z pewną wadą. Po podłączeniu pod ładowarke (oryginalną) pojawia się "Use iTunes to restore", więc podłączam go do komputera a tu upa. Pojawia się jabuszko które ledwo widać a jak przycisne menu+select (select+play tez) to na chwile się zapali i znów ledwo widoczne. Czym to moze być spowodowane i jak to naprawić (ew. ile w serwisie by kosztowała naprawa). Aha. a jak nie jest podłączony pod nic to nie reaguje.

#41 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 września 2010 - 18:53

Aha. a jak nie jest podłączony pod nic to nie reaguje.

No, to akurat wskazuje na baterie.

#42 kozlo93

kozlo93
  • 7 postów

Napisano 11 września 2010 - 10:33

Ale czy gdyby to była bateria to pojawiałby sie "use itunes to restore" ? Bo napisałem do serwisu i mówią że to może byc bateria, dysk, płyta

#43 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 11 września 2010 - 10:43

Ale czy gdyby to była bateria to pojawiałby sie "use itunes to restore" ?

No tak. Zobacz, jak podłączasz go do komputera to pojawia się słabe jabłko (czyli energię ma tylko z USB) a jak normalnie chcesz go uruchomić to się nie da. A to "use itunes to restore" pojawia się dlatego bo nie pracuje dysk (z braku energii w baterii) przez co soft padł.
Oczywiście mogę się mylić!

#44 kozlo93

kozlo93
  • 7 postów

Napisano 11 września 2010 - 10:45

Dzięki wielkie.

#45 DawidMisiak

DawidMisiak
  • 3 postów

Napisano 14 września 2010 - 19:12

Koleżanki i koledzy, podpowiedzcie proszę czy do iPod Classic 6g 80GB (MB147LL) właściwa jest bateria 616-0229 czy 616-0232?

#46 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 14 września 2010 - 19:43

Witam! Ostatnio to przerabiałem ale z ipodem 4Gen, -> http://myapple.pl/ip...wa-bateria.html
największy problem to wymontowanie starej baterii... jest bardzo mocno przyklejona! pozdr

co do Twojej sprawy, ja bym poszukał na ebay'u, np ta (chyba) iPod Classic 80GB 120GB Replacement Battery 6th Gen 6G - eBay (item 230524628848 end time Sep-20-10 10:41:09 PDT)

#47 mlesniew

mlesniew
  • 10 postów

Napisano 23 września 2010 - 14:30

Wymieniłem kilka dni temu baterię w Classicu 3G. Założyłem 850mAh. Po pierwszym pełnym ładowaniu (8 godz.) iPod działał ok 4 godz. a po drugim pełnym ładowaniu już tylko ok 30 min. Czy to wina lipnej baterii czy może w elektronice iPoda coś siadło, a może to wina ładowarki?

#48 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 23 września 2010 - 15:55

Obstawiam baterię - z nimi zawsze jakieś cyrki są. Jesteś pewien, że chodzi ci o iPod'a Classic 3G, czy o iPod'a 3G - tego z czterema przyciskami pod ekranem?

#49 mlesniew

mlesniew
  • 10 postów

Napisano 24 września 2010 - 08:48

No właśnie chodzi o tego z czterema przyciskami pod ekranem. a to nie jest Classic? Zauważyłem, że podczas połączenia z kompem bateria na moich oczach traci żywot.

#50 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 24 września 2010 - 22:21

Mam cztery sztuki ipodow nastepnej generacji, w sumie bebeszki b. podobne - baterie dluzej jak 4 godziny nie trzymaja. To juz staruszki, nie ma co ukrywac. Ale zaden nowy iPod nie gra tak jak one ;)) Kupuj nowa baterie, prawie na pewno masz walnieta.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych