Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

M-Audio Fast Track Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 MANIACki

MANIACki
  • 57 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 12:40

Witam, Przymierzam się do kupna interfejsu audio. Czytałem dużo na ten temat, poznałem opinie o firewire i usb. Wiem, że są lepsze firmy od M-Audio. Interfejsu potrzebuję do nagrań domowych czy gdziekolwiek indziej. Chciałbym podłączyć zarówno instrument, jak i mikrofon, czy gramofon - to zależy od projektu. FTP spełnia moje wymagania, jest mały, etc. Dużym plusem dla mnie jest też kompatybilność produktów z PT, bo w tym programie chciałbym pracować (nie pasuje mi Cubase). Podoba mi się, to że M-AUDIO dba o sterowniki dla maca, etc. Na początku przymierzałem się do czegoś małego, tylko na instrument audio, później coś typu Fast Track, a zakończyłem (koszta) na FTP, ze względu na phantom p i parę innych plusów. Najlepszą opcją byłoby firewire 410, ale to na razie za wysoki próg cenowy, a chcę sprzęt nowy, nie używany. Może za rok, jak będę już słyszał i widział, czego potrzebuję;) OK, to tyle, jeżeli chodzi, dlaczego akurat ten sprzęt. Pytanie, czy posiada ktoś Fast Track Pro? Czy jest w stanie polecić/odradzić? Wymienić plusy i minusy w codziennym użyciu? Wiem, że niektórzy użytkownicy napotykali na problem wadliwej instalacji elektrycznej i wyczulonego na to interfejsu, gdzie przy włączaniu światła w innym pomieszczeniu, karta się wyciszała i takie tam. Jak lepiej na niej pracować, na zasilaczu, czy przez usb? Ile rzeczywiście uciąga ścieżek przez usb? Ponieważ nie miałem jej w rękach, z czego jest zbudowana, to plastik, czy coś lepszego? PT LE lepiej instalować na dysku laptopa (wolny dysk), czy na zewnętrznym dysku 7200? Czy nie ma to znaczenia, a ważne jest to gdzie zapisana jest sesja tylko? Karta miałaby sobie pracować przy PB 17" 1.5, 1.5 GB, na zewnętrznym dysku FW 7200 i "odsłuchach" Ctrl 5. Dzięki za rady porady.

#2 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 18:57

Posiadam tę kartę. Nie miałem jeszcze do czynienia z jakąś większą "pracą" na niej ale nie mogę o niej złego słowa powiedzieć.

Parę przydatnych informacji :
1) Nie sprawia to żadnych problemów przy nagrywaniu ale trzeba pamiętać, że karta jest oparta na interfejs USB 1.0
2) Maks da radę nagrać 4 kanały mono ( dwa własne + s/pdif ; 48/24 )
3) Jest wykonana z plastiku ale nie jest to jakiś marny materiał tylko w miarę dobre tworzywo.
Jeżeli nie będziesz ją rzucał o ścianę i przy przewożeniu dobrze ją zapakujesz długo Ci posłuży.
4) Dźwięk wyjściowy w 96/24 jest bardzo przyzwoity
5) Jeżeli chcesz żeby była normalnie jako karta to USB, jeżeli przez zasilacz karta działa jako - preamp z wyjściem cyfrowym. Nie podłączaj jej tylko jednocześnie przez to i to bo może się spalić,
6) Sterowniki potrafią się same przełączać czasami ( 10.5.5 ). Żeby temu zaradzić najlepiej nie zamykać MIDI Control Panel i panelu M-Audio.

Off : Sam bym chciał pracować na takim zestawie :)
Pozdrawiam

#3 Shooz

Shooz
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 19:52

Też posiadam tą kartę od roku. Najpierw używałem jej na PC przez pół roku, obecnie od pół roku chodzi z MacBookiem. Powiedzieć mogę, że jak dotąd nie było z nią żadnych problemów. W tej klasie cenowej trudno chyba o coś lepszego. Bardzo logiczny panel, wygodne rozmieszczenie gniazd, pokręteł i przycisków. Gdyby tylko była na FW to już byłoby idealnie.

#4 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 05 listopada 2008 - 22:25

Hej ! A ja niestety ma nieprzyjemnosc pracowac z tą kartą przez 3 dni w tygodniu ;( Działać powinna z MBPro i Final Cut'em, szczególnie przydatna przy wgrywaniu voiceover'a. Niestety, wyjątkowo niestabilne sterowniki, system raz działa przez kartę, raz przez Line out, Final Cut co kilka razy wywala się podczas odpalania VoiceOvera'a (i to przez śliczny ekranik w postaci kilku napisów). Jak dla mnie ma za mały poziom dzwięku na wyjściu słuchawkowym i bardzo nieużyteczny zakres reagulacji poziomu sygnału mikrofonowego (działa nie liniowo, tylko właściwie w bardzo małym zakresie obrotu jest jakiś zakres regulacji). Nie testowałem tej karty z żadnym z programów do obróbki dźwięku (bo nie jestem muzykiem etc.), na pewno jest to wyjątkowo niedobry wybór do pracy z FCS. Pozdrawiam, Maciek

#5 MANIACki

MANIACki
  • 57 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 11:21

Dziękuję za wszystkie opinie.

Zdecydowałem się i zakupiłem tą kartę. Jedyne co mi się nie podoba, to fakt, że nie jest do niej dostarczany zasilacz w komplecie i że w pudełku jest tylko demo pro tools;)

Rzeczywiście, jest wykonany solidnie plastikowo, ze zdjęć wydawało mi się tylko, że będzie trochę większy, czyli wrażenie na plus.

Pytanie,

5) Jeżeli chcesz żeby była normalnie jako karta to USB, jeżeli przez zasilacz karta działa jako - preamp z wyjściem cyfrowym. Nie podłączaj jej tylko jednocześnie przez to i to bo może się spalić

Jaki polecacie zasilacz? Byle jaki w sklepie o takich parametrach, czy jakiś konkretny?
I pytanie a propos zasilacza - czyli na zasilaczu lepiej nie pracować z laptopem - tzn. nie jest to model ku temu dedykowany, czyli nie ma opcji wyboru zasilania, jeżeli może się*spalić?

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 13:19

6,

Jaki polecacie zasilacz? Byle jaki w sklepie o takich parametrach, czy jakiś konkretny?

Tylko Zasilacz stabilizowany

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych