Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Sprzęt podrobiony i niepewnego pochodzenia na Allegro] Patrol Obywatelski MyApple ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3270 odpowiedzi w tym temacie

#1626 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 21:03

Na tym "hakintoszu", na ostatniej fotce dashboard tak fajnie sie "rozplywa" co to jest?

---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 23:05 ----
Ale hm...

Aukcja legalna, sprzedaje komputer bez zainstalowanego systemu

Wiec ma tylko emulator EFI

#1627 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lutego 2009 - 21:25

Na tym "hakintoszu", na ostatniej fotce dashboard tak fajnie sie "rozplywa" co to jest?

standardowy efekt w dashboard, pojawia się kiedy układ graficzny wspiera coreimage. U mnie tego niestety nie ma.

Ale z tego co widzę aukcja jest rzeczywiście legalna.

#1628 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lutego 2009 - 21:26

Co z tego ze bez zainstalowanego systemu, i tak zły dział Allegro wybrał, bo sprzęt Apple to to nie jest.

BTW. To jest użytkownik tego forum ;)

Wiadome, co zrobiłem ;)

Nic to nie da.

#1629 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lutego 2009 - 01:07

Rozbawiła mnie ta aukcja :)

#1630 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 13:37

standardowy efekt w dashboard, pojawia się kiedy układ graficzny wspiera coreimage. U mnie tego niestety nie ma.

Ale z tego co widzę aukcja jest rzeczywiście legalna.

U mnie tez... Mam starego Maca.

Czy emulowanie EFI jest legalne?
Mozna jeszcze zglosic jako zla kat.

#1631 partnerzy

partnerzy
  • 57 postów
  • SkądNY

Napisano 05 lutego 2009 - 13:55

no... fajna ta aukcja, rzeczywiscie ... :lol:

#1632 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 05 lutego 2009 - 19:20

O o darmowa reklama ;-)

#1633 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 06 lutego 2009 - 00:07

Najbardziej mnie ciekawi ten wyswietlacz na obudowie :) Moze gdyby dorzucil nowsza klawiature by to znalazlo kupca ;) A, i ten kabelek z przodu obudowy wymiata :D

#1634 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2009 - 00:37

Czy emulowanie EFI jest legalne?
Mozna jeszcze zglosic jako zla kat.

A dlaczego miałoby być nielegalne? Tak, jakby emulacja BIOSu była nielegalna...
Jedyne, co jest złe w tej aukcji to rzeczywiście kategoria...

#1635 showusomething

showusomething
  • 9 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 01:05

Ostatnio obserwuję aukcje internetowe, gdzie mogę zakupić Toucha. Zainteresowało mnie jedno, czy w zestawie iPod touch 2G 16GB znajduje się ładowarka sieciowa? Bo autor wymienia to jako część kompletu iPoda.

#1636 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 16:15

W zestawie

iPod touch
Słuchawki
Kabel USB 2.0
Przejściówka dokująca
Ściereczka do polerowania
Instrukcja szybkiego uruchamiania

#1637 showusomething

showusomething
  • 9 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 19:41

Dziękuję, już wszystko się wyjaśniło.

#1638 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 23:25

Witam. Mam taki problem i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Wygrałem ostatnio aukcje na nowego iphona 3g 16 gb , oto ta aukcja [url=http://www.motoallegro.pl/item541719930_iphone_3g_16gb.html]IpHoNe 3g 16gb!!!! (541719930) - motoAllegro[/url] . Dogadałem się z gościem, że wyśle mi za pobraniem, wydawało mi się, że jest w porządku . Gdy dostałem przesyłke, oczywiście zapłaciłem, otworzyłem a tam zamiast Iphona 3g znalałem okropny klon tego telefonu , a mianowicie model CECT P168. Straciłem na tym jakies 1100 zł. Napisałem do allegro, oni mi odpowiedzieli, że to już jest sprawa między mną czyli kupującym i sprzedającym, poddałem sie. Zgłosiłem sprawe na policję, ci na starcie mi oznajomili, że mogą jedynie skazać sprawce czyli osobe która mi tą podróbke sprzedała, a na zwrot pieniędzy niemam co liczyć. Może wie ktoś co mogę w takiej sytuacij zrobić, aby odzyskać cięzko zarobione pieniądze. Czekam na podpowiedzi.

#1639 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 23:34

Hm ... Sprzedaje jako iPhone 3G, na fotce jest iPhone 2G a Ty dostajesz CECTA ... :( Ale nie rozumiem jak policja nie ma Ci pomagac.

#1640 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 23:38

dlatego poprosiłem go o orginalne zdjecia bo te widac ze były z internetu, no i dotarły domnie na poczte orginalne fotki iphona 3g 16gb, niemam pojecia, oznajmili mi tylko ze bardzo ciezko bedzie sciaganac z niego pieniądze na które mnie oszukał.

#1641 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 13 lutego 2009 - 23:46

Witam. Mam taki problem i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Wygrałem ostatnio aukcje na nowego iphona 3g 16 gb , oto ta aukcja IpHoNe 3g 16gb!!!! (541719930) - motoAllegro . Dogadałem się z gościem, że wyśle mi za pobraniem, wydawało mi się, że jest w porządku . Gdy dostałem przesyłke, oczywiście zapłaciłem, otworzyłem a tam zamiast Iphona 3g znalałem okropny klon tego telefonu , a mianowicie model CECT P168. Straciłem na tym jakies 1100 zł. Napisałem do allegro, oni mi odpowiedzieli, że to już jest sprawa między mną czyli kupującym i sprzedającym, poddałem sie. Zgłosiłem sprawe na policję, ci na starcie mi oznajomili, że mogą jedynie skazać sprawce czyli osobe która mi tą podróbke sprzedała, a na zwrot pieniędzy niemam co liczyć. Może wie ktoś co mogę w takiej sytuacij zrobić, aby odzyskać cięzko zarobione pieniądze. Czekam na podpowiedzi.

Postaram się podziałać.

Zapytam co można więcej w tej sprawie zrobić...

#1642 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lutego 2009 - 23:49

dlatego poprosiłem go o orginalne zdjecia bo te widac ze były z internetu, no i dotarły domnie na poczte orginalne fotki iphona 3g 16gb, niemam pojecia, oznajmili mi tylko ze bardzo ciezko bedzie sciaganac z niego pieniądze na które mnie oszukał.

Masz jego adres? Najlepiej zrób mu wjazd na chałupę, to na 100% jakiś mieczak i lamer, przestraszy się, czyms mu tam zagrozisz, i elegancko dostaniesz zwrot kasy.

#1643 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 13 lutego 2009 - 23:54

dzieki busham.editing, no wlasnie z tym wjazdem nie do konca pasuje, raz mieszkam 700 km od niego, boje sie ze moga byc potem z tego jakies problemy, chlop co ma 25 lat i zamsiat zarabiac to oszukuje to tak jak muwisz jakis lamus i moze mnie wkopac. I mam caly czas nadzieje ze troche inaczej da sie to zalatwic.

#1644 spoon3er

spoon3er
  • 111 postów

Napisano 14 lutego 2009 - 00:47

chyba jedyne wyjscie w tym przypadku: Program Ochrony Kupujących - Co oferujemy w Programie? - Aukcje internetowe Allegro

#1645 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 14 lutego 2009 - 01:24

Masz jego adres? Najlepiej zrób mu wjazd na chałupę, to na 100% jakiś mieczak i lamer, przestraszy się, czyms mu tam zagrozisz, i elegancko dostaniesz zwrot kasy.

@JedrekMac - ile ty masz lat ? 12 ? Czlowieku zastanow sie dwa razy zanim cos napiszesz a potem to 3 razy wyedytuj. Poltora tysiaca postow na forum i cos takiego napisac, rece opadaja.

Wracajac do tematu, nie wiem o czym tu dyskutowac.

@manio911 nie przejmuj sie, pieniadze odzyskasz, ale niestety bedzie cie to kosztowalo troche nerwow i czasu. Sprawe zglosiles na policji (na pismie !!! mam nadzieje potwierdzajac kompletem dokumentow). Jesli nie zrobiles tego na pismie tylko na zasadzie:

Ty: Panowie mam problem, oszukali mnie, zrobicie cos?
Policja: Ano moglibysmy, ale to raczej bez szans, nieduzo kasy, zreszta masz tam cos do dzwonienia, podaruj se pan.

Jesli zrobiles to jak nalezy Policja ma 30 dni na zakonczenie czynnosci sprawdzajacych, jesli nie zrobiles tego jak nalezy, idz na Policje i zrob to jeszcze raz porzadnie.
spoon3r podal ci wlasciwy link, oraz Pomoc
Tu trzeba jednak zaznaczyc ze Allegro zrobi wszystko co sie da zeby sie wywinac z wyplacania odszkodowan, mozesz byc pewny ze cie przeswietla, poczytaj o warunkach ubezpieczenia i zadbaj przed zgloszeniem zeby nie bylo do czego sie przyczepic (zaleglosci w oplatach, zmiana nicka/adresu etc).
Jesli allegro sie wymiga, nic straconego, prokuratura wszczyna po wczesniej wspomnianych 30 dniach postepowania sprawdzajacego, postepowanie przygotowawcze. Nastepny krok to wezwanie do sadu. Gwarantuje ci ze najpozniej na etapie postepowania przygotowawczego twojego oszusta obleje zimny pot.

#1646 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 14 lutego 2009 - 01:53

Teq, dobrze piszesz. Allegro zrobi wszystko, żeby tylko wywinąć się z wypłacenia odszkodowania. Manio911, możesz być pewny, że zablokują Ci konto w Allegro. Dopatrzą się "nieścisłości i oszustw" z Twojej strony - nieważne czy jesteś harcerzem, dawcą krwi, czy biskupem. Stracisz konto, ponieważ Allegro to oszuści. Złóż powiadomienie w Allegro dla świętego spokoju, potem poczekaj aż sprawę załatwi policja i prokuratura - mój kolega przejechał się już kiedyś na allegrowiczu-oszuście i stracił ponad pięćset złotych, po mniej więcej pół roku odzyskał pieniądze przez policję - niestety konto w Allegro stracił.

#1647 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 14 lutego 2009 - 09:09

Dzieki za podpowiedzi, z tym zimnym potem to sie do konca nie zgodze, poniewaz dowiedziałem sie ze jest to czlowiek, do którego policja przyjeżdza co drugi dzien.Wienc policij sie zabardzo nie przestraszy. I najbardziej denerwuje mnie to ze sprawdzilem adres, pogadalem z ludzmi z miejscowosci gdzie mieszka ten Pan, adres sie zgadza, czlowiek caly czas jest na miejscu i przepija moje pieniądze.

#1648 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2009 - 09:45

@JedrekMac - ile ty masz lat ? 12 ? Czlowieku zastanow sie dwa razy zanim cos napiszesz a potem to 3 razy wyedytuj. Poltora tysiaca postow na forum i cos takiego napisac, rece opadaja.

Słownictwo wskazwyało by na sarkazm...

A po za tym u mnie to kiedyś sprawdziło, może nie w ąz tak brutalnej formie, ale sprawa wyglądała nastepująco,kupiłem płytkę, niby nowa ale bez foli, żadnych rys. Dostałem, rysy były, na ostatnim utworze były przerwy. Ja jak głupi, włożyłem płytke do playera, odpaliłem, słucham jeden dwa utwroy i wszsytkowydaje się być ok. Więc wystawiam koemntarz, on wystawia mnie. Dwa dni pożniej próbowałem sieznim skontaktować w tej sprawie, zero reakcji, ani telfon, ani mail, ani gg. Mieszkał w raszynie, więc sobie postanowiłem, że jak następnymrazem w wawie będę, to się do niego przejdę z tą płytką. Jakem Jędrek, jak pomyślałem, tak zrobiłem. Sprzedawca na poczatku trochę zdziwiony, ale póżniej po krótkiej rozmowie oddał mi pieniądze, a ja mu oddałem płytę.
Po krótce tak to wyglądało, tacy luudzie, często boją się kontaktów osobistych i spojrzenia komuś woczy z wyrazem twarzy "tak stary, zrobiłem Cię w konia".

#1649 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 01:45

Wlasnie znalazłem w inetrnecie kolejne ogloszenie tego Pana na nowego iphona 3g 16gb z orange. Do konca aukcij 7 godzin. Moze wiece jak mozna gosicia udupic? oto te ogloszenie, zrobione na takiej samej podstawie jak ogloszenie na które ja sie nabrałem. Oto link IPHONE 3G 16GB Z ORANGE,NOWY!!! (554826260) - Aukcje internetowe Allegro

#1650 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 16 lutego 2009 - 00:15

Ten sam facet, ale inne konto. Trzeba coś zrobić z tym naciągaczem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 12

0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych