Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Sprzęt podrobiony i niepewnego pochodzenia na Allegro] Patrol Obywatelski MyApple ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3270 odpowiedzi w tym temacie

#1376 fibb

fibb
  • 1 postów

Napisano 13 września 2008 - 09:22

Nigdzie w aukcji nie jest napisane, że to jest iPhone. Jest to iPod nano 4G - NIE ZADNA PODROBKA! Falszywy alarm.

#1377 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 13 września 2008 - 10:00

Nie chodzi, że to nie iPhone, wszyscy doskonale wiemy, jak wygląda iPod. Chodzi o to, że pisze, że to iPod nano 5G, wprowadzając kupujących w błąd.

#1378 carlson

carlson
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2008 - 14:58

Jeżeli ktoś chciałby kupić sobie iPod'a shuffle, w kolorze czerwonym, to uważajcie na użytkownika [url=http://allegro.pl/show_user.php?uid=2413542]maniek_mb[/url] na Allegro. Gość sprzedaje nieoryginalne iPody...

#1379 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 września 2008 - 15:06

Jeżeli ktoś chciałby kupić sobie iPod'a shuffle, w kolorze czerwonym, to uważajcie na użytkownika maniek_mb na Allegro. Gość sprzedaje nieoryginalne iPody...

Skad masz takie informacje? Aukcja wyglada w miare normalnie ;)

#1380 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 15 września 2008 - 15:07

Jeżeli ktoś chciałby kupić sobie iPod'a shuffle, w kolorze czerwonym, to uważajcie na użytkownika maniek_mb na Allegro. Gość sprzedaje nieoryginalne iPody...

Możesz rozwinąć swoją myśl? Pytam dlatego, że wszystko na tej aukcji wygląda raczej ok. Poza tym... przymierzam się do kupna nowej szufelki dla narzeczonej i myślę właśnie nad wersją czerwoną z nowej serii (chcę odzyskać swoją srebrną szufelkę, bo wygodniej mi się z niej korzysta idąc ulicą niż z Nano 3G).

#1381 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 września 2008 - 15:23

Też przymierzałem się do zakupu czerwonej szufli (tym bardziej, że znalazłem w/w aukcję). Może i wygląda ok, ale tak naprawdę są to tylko obrazki ze strony apple i nie ma nawet podstawowej informacji, czyli tej o pojemności. Podpadający też jest fakt, iż sprzedający zwleka z odpowiedzią na e-mail'a, którego wysłałem kilka dni temu. Z drugiej strony przy takiej ilości komentarzy nikt nie powinien mieć jakichkolwiek zastrzeżeń co do oryginalności. Mimo wszystko poczekam chyba.

#1382 carlson

carlson
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2008 - 15:36

@kaczy: już Ci mówię co jest nie tak. Kupowałem na poprzedniej aukcji i dziś dostałem iPoda. Różowego z niepoprawnym numerem seryjnym. Do tego na opakowaniu jak byk stoi "Assombled". Podróbka podobna do: [url=http://www.slashgear.com/2g-ipod-shuffle-knockoff-in-black-235881/]2G iPod Shuffle Knockoff in black - SlashGear[/url] tylko, że lepiej wykonana.

@BlackBox: kontakt był tylko telefoniczny. Na maile czekałem 2 dni.

#1383 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 września 2008 - 15:41

Pytanie czy sprzedawca wie, że sprzedaje podróbki, czy nie. Jeżeli tak to trzeba zgłosić na Allegro, a do sprzedającego i tak trzeba uderzyć, aby zwrócić podróbkę. Dobrze, że się nie skusiłem :)

#1384 carlson

carlson
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2008 - 15:47

Gdy dzwoniłem do sprzedającego był zdziwiony. Tłumaczenia o hurtowni w Niemczech, z której sprzedawca bierze towar od 7 lat, wydaje się być dziwne, bo ja nie kupuje od hurtowni, tylko od tego gościa.

#1385 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 15 września 2008 - 15:50

@kaczy: już Ci mówię co jest nie tak. Kupowałem na poprzedniej aukcji i dziś dostałem iPoda. Różowego z niepoprawnym numerem seryjnym. Do tego na opakowaniu jak byk stoi "Assombled". Podróbka podobna do: 2G iPod Shuffle Knockoff in black - SlashGear tylko, że lepiej wykonana.

Też obserwowałem poprzednią aukcję tego allegrowicza i przymierzałem się właśnie do kupna iPod'a z grawerem. Nagle jednak aukcja zniknęła, a pózniej pojawiła się ta bez możliwości dodania napisu.

Możesz podesłać jakieś fotki tej podróbki, np. via mail? Teraz to już chyba odpuszczę sobie zakup jakiegokolwiek iPod'a poprzez allegro... dobrze, że jestem na MyApple. Dziękuję Ci za ostrzeżenie.

#1386 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 września 2008 - 15:55

Ja nawet kupujac baterie mam zawsze kaca, czy to oryginal czy nie (rozne cuda mozna zdzialac by bylo ze oryginal...)

#1387 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 postów

Napisano 15 września 2008 - 17:24

Uffff :roll: Dobrze, ze nie kupilem tego czerwonego szufla :grin: :lol:

#1388 ciapekk

ciapekk
  • 5 postów
  • SkądDom

Napisano 15 września 2008 - 20:48

Przymierzam się do zakupu ipoda i znalazłem takie coś:

[url=http://allegro.pl/item438578122_apple_ipod_nano_4_gb_3_gen_nowy.html]APPLE iPod Nano 4 GB ( 3 gen ) nowy (438578122) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Przypatrzcie się dokładnie zdjęciom, wydał mi się podejrzany...

#1389 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 15 września 2008 - 20:54

faktycznie wyglada dosc dziwnie ale moze to byc tylko za sprawa kiepskiego zdjecia ...

#1390 brimen

brimen
  • 42 postów

Napisano 15 września 2008 - 21:06

APPLE iPod Nano 4 GB ( 3 gen ) nowy (438578122) - Aukcje internetowe Allegro

Zawsze można poprosić sprzedającego o dokładniejsze fotki w wysokiej rozdzielczosci.
Trochę mi się nie podoba ta dziwna, niebieska naklejka z tyłu (nie przypominam sobie żeby taka była na moim).
Zawsze można np. serial (widoczny z tyłu) wpisać na stronie appla i sprawdzić czy jest poprawny.

#1391 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 września 2008 - 21:41

JEDYNY NA ALLEGRO!! iphone 3G 32GB!! (438502618) - Aukcje internetowe Allegro a to widzieliście? ;)

#1392 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 15 września 2008 - 22:48

Uffff :roll: Dobrze, ze nie kupilem tego czerwonego szufla :grin: :lol:

Ja to miałem chrapkę nawet na dwie sztuki, bo jeszcze narzeczona koleżankę namawia na szufelkę... ale widać, trzeba będzie jednak kupić w sklepie- pewniej przynajmniej. Jeszcze raz wielkie dzięki carlson za ostrzeżenie... i za fotki lipnego odtwarzacza na PW.

Teraz ja pomogę, bo akurat posiadam iPod'a Nano 4GB. Na moje oko podróba... iPod'y Nano 3 generacji w wersji 4GB wyszły jedynie w srebrnej wersji (takiego właśnie posiadam). Inne kolory dostępne były tylko w wersji 8GB.

#1393 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 września 2008 - 08:43

Teraz ja pomogę, bo akurat posiadam iPod'a Nano 4GB. Na moje oko podróba... iPod'y Nano 3 generacji w wersji 4GB wyszły jedynie w srebrnej wersji (takiego właśnie posiadam). Inne kolory dostępne były tylko w wersji 8GB.

Nie wiem czy to co piszesz jest prawdą. Wydawało mi się że 4 gigowe były we wszystkich kolorach oprócz czarnego, a ten był tylko 8 gigowy (koleżanka ma 4GB w kolorze morskim). Jedyne co mi się nie podoba na zdjęciach pokazanych na aukcji to na pewno nieoryginalne słuchawki i kabel USB.

#1394 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 września 2008 - 08:56

JEDYNY NA ALLEGRO!! iphone 3G 32GB!! (438502618) - Aukcje internetowe Allegro a to widzieliście? ;)

na zdjęciach jest nowy iPod Touch

#1395 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 16 września 2008 - 09:25

Słuchawki oryginalne ? NIE
Kabel oryginalny ? NIE
iPod oryginalny ? NIE

Dlaczego ?
Słuchawki nie są czysto białe, ten rodzaj był w starych iPod'ach, poza tym nie są nigdy pakowane w taką gównianą folię.
Kabel ma za szeroką końcówkę i też nie jest tak samo pakowany jak oryginał.
iPod nigdy nie miał żadnej naklejki ze znakiem 'jakości' - czy to z przodu czy z tyłu.

Poza tym - na aukcji idiota napisał żeby po wygraniu wybrać kolor - w wersji Nano 3G 4GB nie ma możliwości koloru - tylko srebrny.

Wniosek - zgłosić aukcję na allegro. A sprzęt kupować u sprawdzonych osób i w sklepach typu iSpot itd. 100% pewności, że wszystko jest ok.

#1396 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 16 września 2008 - 10:03

Nie wiem czy to co piszesz jest prawdą. Wydawało mi się że 4 gigowe były we wszystkich kolorach oprócz czarnego, a ten był tylko 8 gigowy (koleżanka ma 4GB w kolorze morskim). Jedyne co mi się nie podoba na zdjęciach pokazanych na aukcji to na pewno nieoryginalne słuchawki i kabel USB.

Jest prawdą, bo interesowałem się tematem kolorów Nano 3generacji (po prostu lubię wiedzieć co posiadam). W wersji 4GB tylko srebrne, w wersji 8GB były srebrne, niebieskie, zielone, różowe i czarne. Jeśli Twoja koleżanka ma 4GB w kolorze morskim to... widocznie też trafiła na podróbę.

Słuchawki nie są czysto białe, ten rodzaj był w starych iPod'ach, poza tym nie są nigdy pakowane w taką gównianą folię.
Kabel ma za szeroką końcówkę i też nie jest tak samo pakowany jak oryginał.
iPod nigdy nie miał żadnej naklejki ze znakiem 'jakości' - czy to z przodu czy z tyłu.

Dokładnie tak. Na zdjęciu widać jeszcze starą wersję słuchawek (mam tę wersję przy iPod Shuffle), do Nano Apple dodawało już słuchawki o innym kształcie.

Poza tym... jakość kabelków na tych fotach- Apple nie daje takiego syfu i wręcz pedantycznie przywiązuje do tego typu rzeczy swoją wagę... widać więc, że i te słuchawki (mimo, że nie trafili nawet z wersją) to też jakiś szajs.. niestety.

#1397 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 września 2008 - 10:16

Na pewno nie trafiła na podróbkę (brała w empiku z grawerką). Widocznie ma 8gb, a mi coś się pomyliło z poprzednia generacją gdzie 8 były tylko czarne.

#1398 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 16 września 2008 - 10:22

Na pewno nie trafiła na podróbkę (brała w empiku z grawerką). Widocznie ma 8gb, a mi coś się pomyliło z poprzednia generacją gdzie 8 były tylko czarne.

W takim razie ma zapewne wersję 8GB.

#1399 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 16 września 2008 - 18:23

IPOD 4GB/ MPEG-4 (AVI) Video DOTYKOWY PANEL RADIO (438674600) - Aukcje internetowe Allegro

juz nie wiem co mam o tym myslec? :P
traktowac jako podrobke?
ale w temacie i w opisie nazwa IPOD jest...

#1400 franzu

franzu
  • 85 postów

Napisano 16 września 2008 - 18:51

Właściciel aukcji tłumaczy niską cenę tym że: nie posiada oryginalnego pudełka, nie ma żadnych papierów a płyty są używane i w trakcie tego używania uległy podniszczeniu dlatego są poprzegrywane na nowe nośniki:)
Ciekawe...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych