Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[X.X.X XG] Jednoczesne korzystanie z UMTS i rozmów telefonicznych ?.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 31 października 2008 - 14:24

Witam, Założmy, że w danej chwili korzystan z internetu, przeglądam sobie stronie w tym momencie telefon jest zablokowany i nie będę mógł odebrać telefonu ?. Dzięki

#2 wilczek0

wilczek0
  • 57 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2008 - 14:37

Tak bo to taka uroda iPhona. Wręcz nie ma Cię w sieci - jesteś niedostępny! (przynajmniej w Orange) Dwa posty niżej pisałem na ten temat. Wilczek0

#3 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 31 października 2008 - 15:29

Masakra. Ale zdaje się, że tak maja wszystkie telefonu bo to prostu ograniczona technologia jest i tyle. Jestem poważnie zawiedziony. Wprowadzili urządzenie, którym głównym atutem jest dostęp do internetu i wygodnie poruszanie się po stronach, a tu taki zonk. Gdyby chociaż mógł zawieszać dostęp do netu na czas przychodzącej czy wychodzącej rozmowy a po tym automatycznie wznawiał a tu nie. Prawie jak by sprzedawać auto, którym można albo jeździć albo słuchać radia na postoju.

#4 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 października 2008 - 19:51

Sorry ale co wy tu pierniczycie? Jest bez znaczenia czy jest się w 3G, Edge czy GPS, przychodząca rozmowa ma priorytet.

#5 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2008 - 20:00

Jaki priorytet? Technologia 3g przewiduje coś takiego jak jednoczesne pobieranie/wysyłanie danych i rozmowa telefoniczna.

#6 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 31 października 2008 - 20:26

Jaki priorytet? Technologia 3g przewiduje coś takiego jak jednoczesne pobieranie/wysyłanie danych i rozmowa telefoniczna.

tylko ze zasieg 3g jest mocno ograniczony - czyz nie?

#7 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 października 2008 - 22:20

Litości.

Chodzi o to że można odebrać rozmowę w trakcie bycia w innej aplikacja i w internecie, pokazują się do tego celu służące przyciski. :)

#8 wilczek0

wilczek0
  • 57 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2008 - 23:00

Sorry ale co wy tu pierniczycie?
Jest bez znaczenia czy jest się w 3G, Edge czy GPS, przychodząca rozmowa ma priorytet.

Niestety nie w tym urządzeniu! Nikt nie pokusił się przeczytać mojego ostatniego postu. iPhone ma tak że w momencie wymiany danych (a nie w całym czasie gdy jest włączone safari) rozmowa przychodząca nie ma priorytetu! Jest to sprawdzony i w Eboku Orange i doświadczalnie fakt.

#9 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopada 2008 - 22:52

Niestety nie w tym urządzeniu! Nikt nie pokusił się przeczytać mojego ostatniego postu. iPhone ma tak że w momencie wymiany danych (a nie w całym czasie gdy jest włączone safari) rozmowa przychodząca nie ma priorytetu! Jest to sprawdzony i w Eboku Orange i doświadczalnie fakt.

Sprawdzę to w Erze i opiszę doświadczenia.

#10 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 21:17

Sprawdzę to w Erze i opiszę doświadczenia.

I jak wyszło ?

#11 podly78

podly78
  • 100 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 listopada 2008 - 21:41

No wlasnie, jak wyszlo? tylko GPRS nie pozwala na jednoczesna transmisje glosu i danych (ale powinien tylko zawiesic transmisje danych w momencie nadejscia polaczenia i wznowic po zakonczeniu). Natomiast wszystko od EDGE w gore powinno pozwalac na jednoczesna transmisje glosu i danych.

#12 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 listopada 2008 - 23:01

Jeszcze nie sprawdziłem bo mam chwilowo wyłączoną transmisję danych.

#13 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 23:15

ERA works Oczywiście, że można odebrać rozmowę! I nadal można korzystać z transmisji danych! I jeśli komuś nie działa, to nie jest to wina urządzenia lecz sieci danego operatora!

#14 adrian-name

adrian-name
  • 172 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 23:57

Orange (Go), sprawdzone przed chwilą na iPhone 2G (EDGE) Safari otwiera wp.pl, jest ikonka E, widać że Safari pobiera dane przez EDGE, dzwonie na swój telefon i jest albo abonent ma wyłaczony telefon, albo sygnał zajętości, strona się wczytała i jest na ekranie, ale Safari nie pobiera już więcej danych i moge się bez problemu dodzwonić

#15 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 listopada 2008 - 20:52

Orange (Go), sprawdzone przed chwilą na iPhone 2G (EDGE)

Safari otwiera wp.pl, jest ikonka E, widać że Safari pobiera dane przez EDGE, dzwonie na swój telefon i jest albo abonent ma wyłaczony telefon, albo sygnał zajętości,

strona się wczytała i jest na ekranie, ale Safari nie pobiera już więcej danych i moge się bez problemu dodzwonić

Opis wskazuje na problem po stronie operatora.

#16 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2008 - 22:00

Czy ktoś może zrobic taki sam test w iPhonie 3G i w zasięgu sieci 3G?

#17 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 11:55

Czy ktoś może zrobic taki sam test w iPhonie 3G i w zasięgu sieci 3G?

Zrobiłem powyższy test w Erze korzystając z PdaNet, ściągając aplikację przez iTunes i jednocześnie prowadząc rozmowę. Działa. Więc jeśli w Orange nie działa, to jest to problem po stronie operatora.

#18 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 15:22

w iPhone 3G nie ma możliwości jednoczesnej transmisji danych i prowadzenia rozmowy głosowej w sieci EDGE - koniec, kropka.

W innych telefonach również nie ma takiej możliwości - koniec, kropka.

Być może w innych telefonach transmisja danych jest przerywana w razie nadchodzącego połączenia głosowego - w iPhone na pewno nie - koniec, kropka.

W sieci 3G można jednocześnie prowadzić połączenie i transmitować dane i to nie tylko w iPhone, ale w każdym telefonie obsługującym sieć 3G - koniec, kropka.

Połączenia głosowe są przerywane w telefonie iPhone 3G (w zasięgu 3G) w trakcie transmisji danych w sieci ORANGE i tylko ORANGE w Polsce - koniec, kropka.

Dlaczego tak się dzieje? Bo Orange ma źle skonfigurowane nadajniki - koniec, kropka.
Szerzej tu:

http://www.myapple.p...-iphone-16.html

#19 podly78

podly78
  • 100 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 listopada 2008 - 15:46

W innych telefonach również nie ma takiej możliwości - koniec, kropka.

Nie zgodze sie z Toba kolego. Moja stara nokia E50 obsluguje tylko EDGE i nie zawiesza transmisji w trakcie prowadzenia rozmow - sprawdzalem to setki razy, gdyz czesto korzystalem z niej jako z modemu via BT i prowadzilem w tym czasie rozmowy jednoczesnie cos sciagajac. Tylko GPRS zawiesza transmisje danych.

#20 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 18:35

A to niespodzianka w takim razie...byłem przekonany, że w EDGE'u to nie możliwe i że dopiero sieć 3G to umożliwia. Mi się nigdy taki wyczyn nie udał - o którym piszesz...a już na pewno nie w iPhone'ie.

#21 podly78

podly78
  • 100 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 listopada 2008 - 19:46

Ano poduczylem sie troche i juz wszystko wiem, sa trzy klasy EDGE - A, B i C.

klasa A - umozliwia jednoczesna transmisje glosu i danych (instalowana w telefonach od 2006 np. Nokia N93),
klasa B - transmisja zostaje zawieszona w momencie nadejscia polaczenia glosowego
klasa C - tylko transmisja danych lub tylko transmisja glosu.

dla zainteresowanych bardziej tematem: EDGE - Wikipedia, wolna encyklopedia

dziwne jesli iPhone umie pracowac tylko w klasie C, ale coz, to nie pierwsze ograniczenie na jakie natrafiamy.

#22 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 listopada 2008 - 10:26

Przeprowadziłem test w sieci Heyah, w Erze będzie tak samo. Tak więc podczas ściągania danych w EDGE (3G wyłączony) dzwoniący do nas słyszy wolny sygnał ale iPhone na to nie reaguje, dalej ściąga dane, brak komunikatu o przychodzącej rozmowie. Czyli następna bzdura z Apple.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych