Witajcie
stalem sie szczesliwym posiadaczem Macbook Pro, mam OS X Leopard, Jako ze jestem lekko zboczony i duzo do tej pory robilem w konsoli, musialem sprawdzic i szok.... wchodzie w program vim i nie moge nic wyedytowac bo nie mam klawisza INS na klawiaturze, WTF ????

vim a klawisz INSERT
Rozpoczęty przez
cieplik206
, 31 paź 2008 10:59
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 października 2008 - 10:59
Napisano 31 października 2008 - 15:03
Hm, a inne klawisze do rozpoczęcia edycji w vim-ie nie działają, np. "i" lub "a" ??
PS Czegoś nie kumam.. bo po co Ci vim skoro nie znasz podstawowych poleceń.
Napisano 31 października 2008 - 15:10
Przecież vim to tylko edytor tekstu...
Działa napewno przycik 'i'.
Napisano 31 października 2008 - 16:02
Myślałem że vim to podstawa. Może poza tym kolega po prostu się uczy. Tak czy owak - pytanie bez sensu i nie na miejscu.
Dobra ściąga dla vima: Graphical vi-vim Cheat Sheet and Tutorial
Napisano 31 października 2008 - 17:04
No tak "i" dzilala... az dziw ze lata kozystalem z linuxa i nie wiedzialem o tym. dzieki
Napisano 01 listopada 2008 - 17:27
Do jhartman: to było pytanie raczej na marginesie. Cała magia vim-a dla mnie to to, że ma się dostęp do wielu poleceń bez odrywania rąk, dlatego cieżko mi sobie wyobrazić, że ktoś kto długo pracuje w konsoli nie wie jak rozpocząć edycję w vim-ie bez Inserta..
Myślałem że vim to podstawa. Może poza tym kolega po prostu się uczy. Tak czy owak - pytanie bez sensu i nie na miejscu.
Przepraszam za uszczypliwość.
Napisano 01 listopada 2008 - 18:06
Ja dla przykładu przez 8 lat pracy na linuxie/BSD nigdy nie używałem INS-a (nawet o jego działaniu nie wiedziałem) zawsze używałem "a"
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych