HDD zewn. z 2 partycjami: HFS+ i NTFS, Windows żadnej nie odczytuje
Napisano 31 października 2008 - 09:54
Napisano 31 października 2008 - 10:26

Napisano 31 października 2008 - 12:15
Napisano 31 października 2008 - 16:16
Napisano 31 października 2008 - 16:32
Napisano 01 listopada 2008 - 21:49
polecam zrobic cos takiego
1. zgraj dane z dysku na macu
2. znajdz jakas winde i calkowicie usun dysk
3. stworz 2 partycje [obie na ntfs]
4. wracamy na osx i wlaczamy dysk
5. w narzedziach dyskowych druga partycje ntfs formatujemy na hfs jurnalized
6. jesli operacja byla poprawna wracamy na winde i pztrzymy czy widzi jedna z 2 partycji
Miałem dziś chwilę wolnego czasu i z powodu braku innych rozwiązań, postanowiłem zastosować się do Twoich zaleceń.
Co w wypadku, gdy operacja w punkcie 5 nie była poprawna?
Wchodzę w Disk Utility, widzę obie partycję. Wybieram tą, którą chcę przerobić na hfs, przechodzę*na zakładkę Erase, wybieram 'Mac OS Extended (Journaled), klikam na Erase... Coś się dzieje, pasek w lewym dolnym rogu idzie do przodu, dochodzi do końca, żaden błąd nie wyskakuje i... wszystko zostaje bez zmian. Zarówno OS X, jak i XP widzą obie partycje - obie są też w NTFSie.
Próbowałem również stworzyć pod XP tylko jedną partycję, tą z NTFS. Następnie chciałem pod OS X utworzyć nową w HFSie, ale wszelkie opcje zmian w obecnym partycjonowaniu są niedostępne. Mogę co najwyżej podzielić sobie dysk zupełnie od nowa.
Napisano 01 listopada 2008 - 22:21
Napisano 01 listopada 2008 - 22:45
Koledzy, tak tego nie zrobicie.
A jednak...
Ponieważ i tak dane już miałem pozgrywane, więc mogłem pobawić się*trochę z partycjami.
Po pół godzinie spędzonej na forach wyszukanych przez wujka gugla okazało się, że cała procedura jest prostsza niż konstrukcja cepa!
W Disk Utility tworzymy nowy podział dysku na partycje. Ilość, pojemność i system plików wedle uznania. Mnie zależało na ~250GB HFS do Time Machine, a reszta z 1TB na NTFS do magazynowania wszelakich danych z możliwością odczytu przez Windows. I teraz najważniejsze: Klikamy przycisk Options i wybieramy Master Boot Record.
To tyle, u mnie wszystko działa. Właśnie skończyłem testy. Mac widzi, odczytuje i zapisuje dane na ob partycjach. Winda widzi, oczytuje i zapisuje dane na NTFS. Dane nagrane pod OS X są widziane pod Windowsem i vice versa.
Napisano 24 września 2009 - 00:19
Napisano 06 lutego 2011 - 18:36
co zrobic zeby ta opcja byla aktywna?I teraz najważniejsze: Klikamy przycisk Options i wybieramy Master Boot Record.
Ogolnie chce stworzyc partycje widoczna dla Windowsa w takim formacie plikow zebym mogl przenosic duze pliki, powiedzmy 4-5gb.
Napisano 07 lutego 2011 - 21:03
Napisano 08 lutego 2011 - 05:28
podepne sie tutaj i zadam pytanie
czy mozna na Viscie odtworzycz partycje z maca?
Jak sie da to prosze o instrukcje
z gory thx
instrukcja- czytamy wątek jeszcze raz od początku i w drugim poście znajdujemy odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych