Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

HDD zewn. z 2 partycjami: HFS+ i NTFS, Windows żadnej nie odczytuje

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 klimos

klimos
  • 22 postów

Napisano 31 października 2008 - 09:54

Jakiś miesiąc temu kupiłem dysk zewnętrzny WD MyBook Studio. Twardziel był domyślnie sformatowany na maka, ale wiedząc iż w przyszłości będę chciał wymieniać dane z komputerami pracującymi pod Windowsem, zmniejszyłem partycję i utworzyłem drugą w NTFSie. Dziś chciałem podłączyć dysk do komputera w pracy i tu pojawił się problem. Żaden z PC-tów nie widzi utworzonych partycji. W zarządzaniu dyskami widać urządzenie, natomiast całe miejsce widnieje jako nieprzydzielone. Próbowałem pod XP, Vista oraz 2008 Server. Byłbym wdzięczny za podanie sposobu dostania się do danych, w miarę możliwości bez ponownego formatowania HDD.

#2 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 31 października 2008 - 10:26

polecam zrobic cos takiego 1. zgraj dane z dysku na macu 2. znajdz jakas winde i calkowicie usun dysk 3. stworz 2 partycje [obie na ntfs] 4. wracamy na osx i wlaczamy dysk 5. w narzedziach dyskowych druga partycje ntfs formatujemy na hfs jurnalized 6. jesli operacja byla poprawna wracamy na winde i pztrzymy czy widzi jedna z 2 partycji jesli to sie nie uda polecam wybrac jedna z opcji czyli caly dysk na ntfs lub na hfs i teraz jak taka opcje wybierzesz czeka cie zakup jednego z 2 programow 1. jesli zdecydujesz sie na ntfs [jak ja] bedziesz potrzebowal zakupic sobie "Paragon NTFS Mac" i bedziesz mogl spokojnie kopiowac dane z maca na partycje ntfs 2. jesli zdecydujesz sie na hfs to musisz zakupic program "Mac Drive" na winde aby czytala ci partycje apple end of story i hope this helps you out m8 ;)

#3 klimos

klimos
  • 22 postów

Napisano 31 października 2008 - 12:15

W chwili obecnej używam na dysku partycji HFS do Time Machine. Dane, które nie mieszczą się na laptopowym dysku trzymam na partycji NTFS i z jej obsługą problemu nie mam na Macbooku. Tak jak napisałem wcześniej, stworzyłem ją głównie z powodów konieczności dostępu do danych z Windowsa i nie spodziewałem się problemów z tej strony. Sposób, który podałeś jest w miarę logiczny i miałem zamiar coś takiego zrobić, jednak chciałem się wpierw upewnić czy nie ma możliwości uzyskania dostępu do NTFS pod Windowsem bez konieczności przeformatowywania dysku. Zgrywanie całej zawartości na DVD może być czasochłonne a mam tylko jednego Maka i na dodatek ilość wolnego miejsca na jego dysku jest zdecydowanie mniejsza od danych, które na zewnętrznym się znajdują. Co do rozwiązania z jedną partycją, to również odpada. NTFS nie, bo jednym z zastosowań HDD ma być Time Machine. HFS też nie, bo muszę mieć dostęp do danych z Windowsa. Nie chodzi tu o mnie, bo sam doskonale sobie radzę z OS Xem i winda do szczęścia mi nie jest potrzebna. Jednak wokół mnie jest sporo innych ludzi i sporo innych komputerów, gdzie w niewielkiej ilości przypadków będę mógł instalować swoje oprogramowanie - Mac Drive z tego powodu, również nie wchodzi w rachubę. Jest to rozwiązanie dobre, ale nie dla mnie. Gdybym miał w domu komputer z Windowsem i głównie z jego poziomu chciał się dostawać do dysku, to co innego. Mam cichą nadzieję, że uda się to rozwiązać jakoś bez konieczności ponownego zakładania partycji. Podane kroki podejmę, gdy upewnię się, że innej możliwości nie ma. Wielkie dzięki za sugestie, ale problem nadal otwarty...

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2008 - 16:16

a nie lepiej używać fat 32 widziany przez oba systemy i zapisywalny przez oba, bez dodatkowego softu??

#5 klimos

klimos
  • 22 postów

Napisano 31 października 2008 - 16:32

W tym momencie nie chodzi mi o to czego używać i dlaczego, chcę skorzystać z tego dysku pod windowsem bez konieczności reformatu. NTFS działa mi bez problemów na maku. To winda nie widzi w jaki sposób dysk został rozpartycjonowany, więc jeżeli teraz przeformatuje NTFS na FAT32, mogę mieć ten sam problem. Poza tym, jestem niemal pewien, że prędzej czy później spotkam się z problemem ograniczenia wielkości pliku do 4GB

#6 klimos

klimos
  • 22 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 21:49

polecam zrobic cos takiego

1. zgraj dane z dysku na macu
2. znajdz jakas winde i calkowicie usun dysk
3. stworz 2 partycje [obie na ntfs]
4. wracamy na osx i wlaczamy dysk
5. w narzedziach dyskowych druga partycje ntfs formatujemy na hfs jurnalized
6. jesli operacja byla poprawna wracamy na winde i pztrzymy czy widzi jedna z 2 partycji

Miałem dziś chwilę wolnego czasu i z powodu braku innych rozwiązań, postanowiłem zastosować się do Twoich zaleceń.

Co w wypadku, gdy operacja w punkcie 5 nie była poprawna?
Wchodzę w Disk Utility, widzę obie partycję. Wybieram tą, którą chcę przerobić na hfs, przechodzę*na zakładkę Erase, wybieram 'Mac OS Extended (Journaled), klikam na Erase... Coś się dzieje, pasek w lewym dolnym rogu idzie do przodu, dochodzi do końca, żaden błąd nie wyskakuje i... wszystko zostaje bez zmian. Zarówno OS X, jak i XP widzą obie partycje - obie są też w NTFSie.

Próbowałem również stworzyć pod XP tylko jedną partycję, tą z NTFS. Następnie chciałem pod OS X utworzyć nową w HFSie, ale wszelkie opcje zmian w obecnym partycjonowaniu są niedostępne. Mogę co najwyżej podzielić sobie dysk zupełnie od nowa.

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 22:21

Koledzy, tak tego nie zrobicie. Musisz skorzystać z innego programu niż windowsowy patycjoner, np Partition Magic, lub Acronics Disk Menager. Możesz też użyć Geparted. Stworzyć 2 partycje podstawowe. Jedną NTFS drugą Fat 32. Potem na OSX tą FAT32 sformatować na HFS jurn. Narzędzia makowe nie potrafią zarządzać partycjami NTFS.

#8 klimos

klimos
  • 22 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 22:45

Koledzy, tak tego nie zrobicie.

A jednak...
Ponieważ i tak dane już miałem pozgrywane, więc mogłem pobawić się*trochę z partycjami.

Po pół godzinie spędzonej na forach wyszukanych przez wujka gugla okazało się, że cała procedura jest prostsza niż konstrukcja cepa!

W Disk Utility tworzymy nowy podział dysku na partycje. Ilość, pojemność i system plików wedle uznania. Mnie zależało na ~250GB HFS do Time Machine, a reszta z 1TB na NTFS do magazynowania wszelakich danych z możliwością odczytu przez Windows. I teraz najważniejsze: Klikamy przycisk Options i wybieramy Master Boot Record.

To tyle, u mnie wszystko działa. Właśnie skończyłem testy. Mac widzi, odczytuje i zapisuje dane na ob partycjach. Winda widzi, oczytuje i zapisuje dane na NTFS. Dane nagrane pod OS X są widziane pod Windowsem i vice versa.

#9 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 24 września 2009 - 00:19

podepne sie tutaj i zadam pytanie czy mozna na Viscie odtworzycz partycje z maca? Jak sie da to prosze o instrukcje z gory thx

#10 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2011 - 18:36

Wiem ze temat od bardzo dawna nie byl odswiezany ale mam pytanie: Gdy tworze partycje na dysku zewnetrznym przycisk opcje jest nieaktywny, a jak pisal (dawno dawno temu) klimos:

I teraz najważniejsze: Klikamy przycisk Options i wybieramy Master Boot Record.

co zrobic zeby ta opcja byla aktywna?

Ogolnie chce stworzyc partycje widoczna dla Windowsa w takim formacie plikow zebym mogl przenosic duze pliki, powiedzmy 4-5gb.

#11 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 21:03

Musisz formatować cały dysk od nowa, na zero.

#12 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 08 lutego 2011 - 05:28

podepne sie tutaj i zadam pytanie

czy mozna na Viscie odtworzycz partycje z maca?

Jak sie da to prosze o instrukcje

z gory thx

instrukcja- czytamy wątek jeszcze raz od początku i w drugim poście znajdujemy odpowiedź ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych