Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Machine i konfiguracja czasów backup-u ?.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 28 października 2008 - 15:05

Witam, wiecie może Panowie, jak się zmienia ustawienia czas i częstotliwości backupu przez Time Machine ponieważ nie mogę się takowej opcji dopatrzyć a chciałbym to ustawić backup raz na dobe ok godziny 3 w nocy. Interesuje mnie również w jaki sposób sobie domyślnie backupuje time machine dane. Ponieważ słyszałem, że robi on kilka kopi tych samych danych o różnym czasie utworzenia z dzisiaj z wczoraj itd. Ale coś mi tutaj nie pasuje. Dajmy na to mam dysk 1 GB systemowy( zapełniony w 99% ) oraz 1 GB pusty dysk zewnętrzny na Backup. W jaki sposób sobie podzieli backup TM, bo przecież miejsca na backup starszych danych nie będzie. Zmieści się tam tylko jednorazowa kopi całego dysku, stare dane będzie musiał nadpisywać ?. Dzięki.

#2 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 października 2008 - 15:15

Sprawdź to:
Change Leopard's Time Machine schedule - Download Squad

Osobiście nie korzystałem, ale ponoć działa bez problemu.

Time Machine robi podstawowy backup całego dysku, a później już tylko kopie plików, które uległy zmianie.

#3 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 października 2008 - 22:15

Time Machine Scheduler
TimeMachineScheduler - set the backup interval of Time Machine

#4 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 23:16

Czy ktos moze wie o jakims programi do roznicowania czasu robienia automatycznego backup, ktory bylby kompatybilny ze Snow Leopard. Rozumiem, ze TMScheduler nie jest: TimeMachineScheduler - set the backup interval of Time Machine

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 01:45

Sprawdź też to:
10.5: Set the Time Machine backup interval - Mac OS X Hints

bez instalacji dodatkowego softu.
jak sprawdzisz to daj znać czy działa.

#6 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 06:39

Super, dzieki! Zaraz wyprobuje…

#7 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 18:17

Sprawdź też to:
10.5: Set the Time Machine backup interval - Mac OS X Hints

bez instalacji dodatkowego softu.
jak sprawdzisz to daj znać czy działa.

Na razie nie dziala. Nie daje mi zachowac zmian jak zmieniam w tej linii wartosc czasu w sekundach. Jestem zalogowany na podstawowym koncie od razu powiem, o ile to mialoby byc problemem.

---- Dodano 11-11-2009 o godzinie 18:21 ----
Cos tam zreszta pisze, ze niektorzy mieli potem problemy gdy zmieniali te wartosc recznie. Psul sie automatyczny backup, jednie reczny im dzialal. Moze nie bede ryzykowal... Hmmm....

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 20:15

Aha no to lipa. Tak sobie myślę że programy do tego mogą również bazować na podobnej zasadzie, także zamiast z konsoli ręcznie to zrobi to program i będzie to to samo. Ale mogę się mylić.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 listopada 2009 - 21:06

amator - oczywiście, że powinieneś to otworzyć mając odpowiednie uprawnienia (administratora)

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 21:13

@amator Kurcze, nie doczytałem dokładnie co napisałeś z tym zapisywaniem pliku. Oczywiście musisz mieć uprawnienia administratora, jest to oczywista oczywistość ;)

#11 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 21:49

No ale ja mam. Mowie, ze loguje sie na swoim profilu wpisujac wczesniej podstawowe haslo. Po drugie, troche sie przestraszylem tych problemow o ktorych pisza tam ludzie, ktore zaczeli miec po dokonaniu tej zmiany.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 listopada 2009 - 22:40

samo zalogowanie nie wystarczy przecież - czasem musisz podać hasło, prawda? to jeden z tych momentów musisz to otworzyć via sudo ;) albo zmienić uprawnienia (tymczasowo) danego pliku

#13 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 22:44

Jak dobieram sie do tego pliku to nie wymusza hasla. Rozumiem, ze musialbym wlasnie rozbroic na chwile ten jeden plik. Troche sie obawiam jednak. A moze tak by sie znalazl jakis inny odwazny? :)

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 listopada 2009 - 22:49

nie wymusza, bo nie musi wymuszać - masz prawo do odczytu w końcu do zapisu już natomiast nie dlatego musiałbyś go otworzyć jako osoba mająca prawo do zapisu również np. przez terminal, wcześniej wklepując magiczne 'sudo' albo zmienić mu uprawnienia na chwilę programiki edytujące tę wartość zapewne pytają o hasło admina

#15 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 01 września 2011 - 16:43

Znalazłem super programik do ustawiania czasu backupu. Time Machine Editor . Jest za friko. Można ustawiać interwały godzinne jak i planować backup wg prostego kalendarza. Pozdrowienia.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 01 września 2011 - 19:54

I po to odświeżyłeś wątek z 2009 roku na forum, na którym link do tej aplikacji był już więcej razy, niż ziaren piasku w pustyni Gobi? Brawo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych