Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Powerbook G3 Pismo

• Please log in to reply
58 replies to this topic

#26 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 07 October 2006 - 14:24

Krzyfar, czy ja tez moge prosic o ten plik z Jaguara? Z gory dziekuje.

Jak wyślesz mi swojego maila na PW to nie ma problemu :)

#27 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 07 October 2006 - 19:09

W tym problem ze kompletnie nie ma tam na liscie sprzetu powerbooka pismo ani nic podobnego... mam trudnosci ze znalezieniem odpowiedniego napedu...

Pismo na tej liście nazywa się Powerbook G3 2000 ATI Rage MOBILITY 128. Ale nie szuaj po modelu komputera, a jedynie po oznaczeniach napędu - jak zadziała np. w Ibooku White 500 to w Pismo też.

Co do ramu to chodzą PC100 jedno i dwustronne, oraz PC133 jedno i dwustronne - ten sprzęt naprawdę nie jest wybredny - ja mam 256 jednostronne pc100 oraz dwustronne 256 PC133, oczywiście różnych producentów.

#28 Szynszyl_99

Szynszyl_99
  • 169 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2006 - 19:19

chyba znalaźłem rozwiązanie: http://forums.macnn....y-time-display/

ma ktoś może potrzebne pliki z jaguara?

Ja podmieniłem w tygrysku zgodnie z tym opisem plikami z panterki. Działa od około 2 miesięcy bez problemu i wyświetla czas na bateriach, nawet aktualizacja 10.4.6 do 10.4.8 nic nie zmienila.

A co do nagrywarek, to jak dotąd miałem tylko problem z SONY DW-D56A - jedyna płyta z której nie mogłem zabootować to "Apple Hardware Test" do Pismo. Teraz mam starego Panasonica UJ-811B (nagrywa tylko DVD-R/RW/RAM i to max x2, nie obsługuje DVD+R/RW) który bez problemu bootuje AHT.

Pamięci zaś polecam mimo wszystko firmowe - Samsung, Hynix - ostatnio wymienialem Kingstona, który bardzo ładnie "windowsowo" zawieszał mi system (tylko twardy reset - wyjęcie baterii oi odłączenie zasilania - pomagał). Udało mi się go wymienić na 8-kościanego samsunga PC100

#29 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 07 October 2006 - 20:25

Podaj swojego maila na PW to ci wieczorkiem wyślę ten plik jak zawinę do rodziców :)

Dzieki za plik. Już się pobawiłem i wiem co i jak. Po pierwsze działa także plik z Panterki. Po drugie jeżeli zamieni się całe paczki tzn. PowerManagement.bundle, to owszem wyświetla czasy, ale na baterii nie działają profile (sleep i ściemnianie ekranu jest wyłączone i nie da się tego włączyć, w Sytem Profilerze w Power pojawia się error i nie ma informacji o baterii). Zamieniłem za to same PowerMangement ze środka paczki zostawiając wszytskie plisty itp. Wtedy to działa jak trzeba - chodzą profile i informacje o baterii.

#30 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 07 October 2006 - 20:48

Dzieki za plik. Już się pobawiłem i wiem co i jak. Po pierwsze działa także plik z Panterki. Po drugie jeżeli zamieni się całe paczki tzn. PowerManagement.bundle, to owszem wyświetla czasy, ale na baterii nie działają profile (sleep i ściemnianie ekranu jest wyłączone i nie da się tego włączyć, w Sytem Profilerze w Power pojawia się error i nie ma informacji o baterii). Zamieniłem za to same PowerMangement ze środka paczki zostawiając wszytskie plisty itp. Wtedy to działa jak trzeba - chodzą profile i informacje o baterii.

No to w takim razie dla wszystkich chętnych wystawiam pliczek na FTP
http://krzyfar.falba...027PMbundle.zip

Spakowany PowerManagement.bundle z Jaguara 10.2.7

#31 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 09 October 2006 - 13:01

Dorwalem stary naped Teac DW 224E i wsadzilem go do PisMac-a - niestety jest jakis ZONK.. naped samoczynnie wyrzuca traya po chwili - byc moze jest uszkodzony ale moze jest jakas inna przyczyna o ktorej nie wiem?

#32 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 09 October 2006 - 14:29

krzyfar możesz opisać krok po kroku jak podmianiałeś ten plik jaguarowy- podmieniłem zgodnie z tą instrukcją made in forum podane przez pawello i dalej kalkuluje :/ może domnie angielski dotarł nie tak jak trzeba... [edit] sam doszedłem podmiana dotyczy samego folderu contents z tego pliku który pobieramy... ale śmiga... :) jednak w kalsiku siła drzemie :)

#33 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 09 October 2006 - 17:15

Szanowni kolegowie i kolegowny! Znalazlem sprytny jak sadze sposob na nozki w PisMac-u! Recepta: 1. szukamy w domu lub sklepie wod-kan miekkiej plaskiej uszczelki gumowej z ktorej pozniej wytniemy nozki - powinna miec grubosc okolo 1-1,5 milimetra... guma nie powinna byc zbyt twarda - raczej miekka i dosc latwo sie poddajaca naciskowi naszych palcow.. 2. do wyciecia nozek potrzebne nam beda: metalowa skuwka od starego piora, srednio twardy kawalek plaskiej deseczki, maly okragly pilnik do metalu oraz mlotek 3. z metalowej skuwki od piora zdejmujemy haczyk sluzacy do wieszania piora w koszuli i ostrzymy jej krawedzie pilnikiem - nalezy wlozyc pilnik do srodka i oparlszy go na wewnetrznej krawedzi skuwki obracac nia wokol wlasnej osi... niestety skuwka po calej operacji nie bedzie juz nadawala sie do niczego poza wycinaniem kolek... jesli mamy stare pioro chinskie ktore jest przeznaczone na stracenie - to bedzie najlepsza skuwka 4. po naostrzeniu krawedzi skuwki kladziemy pozyskana wczesniej uszczelke na deseczce, przykladamy naostrzone krawedzie skuwki do gumy i pobijamy skuwke od gory mlotkiem! skuwka sluzy nam za rodzaj wycinaka do skory i gumy... po paru uderzeniach warto sprawdzic czy guma zostala wycieta - jesli niedokladnie - powtarzamy operacje... male "niedociecia" mozemy zniwelowac krecac skuwka w wycietym otworze -powinny sie dociac... po wycieciu pierwszego otworu ostrzymy na nowo skuwke - niestety szybko sie tepi wiec uderzenia mlotkiem nie powinny byc zbyt silne aby nie stepic naszego wycinaka zbyt szybko... 5. po wycieciu koleczek pora na ich przyklejenie... ja uzylem po prostu tasmy dwustronnej do dywanow ktora mozna nabyc w sklepach z wykladzinami lub z narzedziami... najlatwiej jest przykleic wyciete koleczka na kawalku takiej tasmy i nastepnie wyciac jej nozyczkami wokolo... potem zdejmujemy papier ochronny z tasmy i przyklejamy koleczko do naszego PisMac-a! Ot i wszystko - wlasnie wykonalem nozki w/w sposobem i sprawuja sie znakomicie! Raczej nie polecam kleju do przyklejania tych nozek w obawie zapaprania obudowy - tasma dwustronna powinna wystarczyc...

#34 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 09 October 2006 - 17:44

przykro mi pawelo ale odbojniki które można dostać w każdym sklepie z meblami kuchenymi za darmo są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, szczególnie ze względu na kopulasty kształt.
ten sposób opisał mi jar na puc- jak jeszcze nie znasz strony sante to poczytaj co tam mieszka... http://santee.pl/

#35 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 09 October 2006 - 20:11

przykro mi pawelo ale odbojniki które można dostać w każdym sklepie z meblami kuchenymi za darmo są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, szczególnie ze względu na kopulasty kształt.
ten sposób opisał mi jar na puc- jak jeszcze nie znasz strony sante to poczytaj co tam mieszka... http://santee.pl/

znam strone... znam sposob... ja wymyslilem inny... nie kazdy ma dostep do odbojnikow ale kazdy ma jakis wod-kan pod nosem ;-) Efekt jest co najmniej dobry ;-) dzieki i pozdrawiam

#36 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 10 October 2006 - 10:46

Pytanie! Będzie chodził pięknie (Tiger to najszybszy z dostępnych X OS'ów). Potrzebujesz tylko odpowiednią ilość RAMu (tak 512MB, ale przy 384MB do pracy biurowej też będzie w miare, przy 768MB lub 1GB 10.4 będzie fruwał). Pismo to maszyna ponadczasowa. Też mam G3@500Mhz (512MB RAM, 40GB HDD, OSX 10.4.8 ) i nie mogę się nadziwić - filmy (DVD,DivX), muzyka, internet, edycja tekstu, gry (nawet Warcraft 3 pod OS9).

podpisuje sie pod tym obiema rakami i nogami! mam 10.4.8 na g3/500 z 512mb ramu i jest spoko :D

#37 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 18 October 2006 - 09:47

Moi niemili! Zabieg z nozkami okazal sie jednak malo trwaly wiec odwiedzilem nomi i zakupilem te odbojniki - przezroczyste... przykleilem i robia jak na razie ;)

#38 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 18 October 2006 - 17:02

Wybacz pawello, ale rzuciles taki skomplikowany sposb na nozki pare postow powyzej... Szkoda ze nie robiles ich np z rogu jelenia :))) byloby tak samo trudno,ale jakze ciekawiej :))) pozdrawiam

#39 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 18 October 2006 - 17:35

Pawello-widac ze warsztat slusarski znasz z opowiadan,do tego typu rzeczy sluza wybijaki do otworow,ktorymi wycinasz w roznych z reguly miekkich materialach otwory,a to co zostaje w srodku moze posluzyc jako nozka do pismaka :-)

#40 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 19 October 2006 - 09:58

Pawello-widac ze warsztat slusarski znasz z opowiadan,do tego typu rzeczy sluza wybijaki do otworow,ktorymi wycinasz w roznych z reguly miekkich materialach otwory,a to co zostaje w srodku moze posluzyc jako nozka do pismaka :-)

Doskonale wiem co to jest wybijak do otworow (choc tego terminu nie bylem pewien) natomiast nie usmiechalo mi sie zasuwac do sklepu po komplet wybijakow zeby zrobic 4 nozki z gumy ;-) Zrobilem wybijak ze skuwki i tez poszlo ;-)

#41 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 19 October 2006 - 10:00

Wybacz pawello........pozdrawiam

Wybaczam i pozdrawiam....

P.S. Ciekawe co byscie zrobili gdyby sie okazalo ze zyjemy nadal w komunie i trzeba te nozki wykonac samemu...? ;-)

#42 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 19 October 2006 - 10:59

Gdybysmy zyli w komunie, to nasze organizmy same autoamtycznie aktywowalyby taki typowy polski gen, wyksztalcony przez lata powstan, rozbiorow itp, co zaowocowaloby powstaniem wielu peryferiow, o jakich Apple sie nie snilo nawet... Przypominam, ze w czasach Atari i Commodore, za wzgledu na zaporowe ceny (jak pamietam z reportazu, dziennikarz jednej gazety muzycznej byl na koncercie w Berlinie Zachodnim, i po zakupie wejsciowki, jakiejs kasety z muzyka i hamburgera stracil polska pensje!) ludzie sami robili joysticki, wioselka (paddles), midi itd itd. I sami pisali soft do obslugi tego sprzetu.

#43 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 19 October 2006 - 23:46

Gdybysmy zyli w komunie, to nasze organizmy same autoamtycznie aktywowalyby taki typowy polski gen

Ja ten gen kombinatoryki mam nadal w sobie chyba... ;-)

Poza wszystkim - faktycznie - tiger chodzi na pisemku szybciej niz 10.3.9...
pozdrawiam

#44 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 16 April 2007 - 13:13

Witam! Dzis "z narazeniem zycia laptopa" wykonalem upgrade pamieci w PISMO na 512 MB... Troche bylo strachu bo nie chcial wstac od razu (ciagle cos niepodociskane jak trzeba) ale poszlo w koncu i wlasnie pisze z niego ten post... Operacja udala sie dzieki poradnikowi "jak rozebrac powerbook pismo" znalezionemu w necie...

#45 N3T

N3T
  • 14 posts

Posted 18 March 2008 - 14:05

bedzie przebudowa g3, niebawem szcegoly :)

#46 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 18 March 2008 - 14:33

No ja przebudowalem na G4 moje Pismo nawet...

#47 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 09 September 2008 - 12:57

A ja szukam informacji na temat kart pcmcia wi-fi kompatybilnych z pismo... wrocilem do uzywania pismaczka i zamierzam robic to dluzej... Wszelka pomoc bedzie mile widziana...

#48 sale uu

sale uu
  • 106 posts

Posted 04 December 2008 - 14:19

Witam, wlasnie zakupilem sobie Pismo i chcialbym zwiekszyc ilosc RAM. Gdzie niedrogo mozna kupic pamiec pasujaca do Pismo? Łyknie 1 GB czy trzeba cos kombinowac?

#49 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 04 December 2008 - 15:27

Witam, wlasnie zakupilem sobie Pismo i chcialbym zwiekszyc ilosc RAM. Gdzie niedrogo mozna kupic pamiec pasujaca do Pismo? Łyknie 1 GB czy trzeba cos kombinowac?

SD_RAM SO-DIMM PC100/133 czyli takie jak do PC. Natomiast tanie to raczej nie będzie

#50 sale uu

sale uu
  • 106 posts

Posted 04 December 2008 - 21:13

A ile tego ramu w koncu da sie zainstalowac. Chcialbym 1 giga . Nie bedzie z tym problemu?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users