Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Powerbook G3 Pismo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 macuser24

macuser24
  • 75 postów

Napisano 30 lipca 2006 - 20:40

Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić Wam już leciwy komputerek ze stajni Apple, Powerbook G3 Pismo. Byłem użytkownikiem peceta ( P4 2 GZ 512 Ramu) do lutego tego roku, kiedy potrzebowałem kupić drugi komputer, ponieważ zaczęło wkurzać mnie ciągle przesiadywanie domowników w moim pokoju :) Myślałem właśnie o laptopie, ponieważ chciałem mieć mały mobilny sprzęt. Ponieważ nie miałem dużo pieniędzy przeglądałem oferty na allegro, gdzie można było kupić laptopy PC do 1000 zł. Powiem jedno: ohyda! Paskudne wykonanie, tandetny plastik itd. Ponieważ ojciec mojej dziewczyny pracuje na Ibooku G3 miałem pewną styczność z tym komputerem i zdecydowałem się na Apple. Kupiłem na allegro od przemiłego faceta o nicku beavis78 (polecam świetny sprzedawca) G3 Pismo za ok 800 zł. Miałem pewne obawy co do tego komputera. G3 400 MHZ 256 Ramu? Wydawało się trochę mało. Myślałem że będzie chodził tak wolno jak 400 Mhz w pececie. Cóż, moje obawy okazały się niepotrzebne. Oczywiście komputer jest wolniejszy od mojego peceta, ale tak bardzo tego nie widać. Wykorzystuję laptopa do internetu, poczty, słuchania muzyki i oglądania filmów na DVD, i naprawdę laptop świetnie się w tych zadaniach spisuje. Internet śmiga, poczta też. Filmy DVD bardzo fajnie się ogląda. Ciekawe czy pecet z prockiem 400 Mhz pociągnie DVD? Nie wiem nie sprawdzałem ale jestem ciekawy. Niestety Pismo jest zbyt wolny na pliki video z rozszerzeniem avi. Cóż, nie można mieć wszystkiego... Pismo posiada chyba wszystkie możliwe porty: gniazdo do modemu, sieci, dwa gniazda FireWire, wyjście na drugi monitor zewnętrzny, dwa porty USB, słuchawki i jeszcze coś obok gniazda słuchawkowego, ale nie wiem do czego służy :) Matryca świeci bardzo ładnie, kolory bardzo dobre. Dzięki Pismo poznałem świat Apple i powiem szczerze, że mój następny komputer też będzie posiadać jabłko na obudowie :) Jeżeli ktoś nie ma dużo kasy to Pismo jest świetnym rozwiązaniem. Naprawdę polecam. Za takie pieniądze (800 zł)można kupić gównianego laptopa PC z super gównianym systemem, który ciągle mówi Ci "nie" w krytycznych momentach. A wirusy ho ho! Reinstalka co miesiąc. Na moim Pismo świetnie śmiga OSX 10.4.7. i zapomniałem co to wirusy. A czasem lubię zajrzeć na "zakazane strony" :) Ogólnie jestem bardzo zadowolony i chętnie poznam opinię innych użytkowników o tym komputerze.

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 lipca 2006 - 21:26

jade wlasnie autobusem warszawa>kolobrzeg>niechorze pismo na kolanach.. czas mija szybciej, dwie baterie to jakies 5h z 11podrozy to juz cos... mysl rozwine jak dojade :) pozdrawiam jsg

#3 jar

jar
  • 228 postów
  • SkądWarszawa/Bydgoszcz

Napisano 31 lipca 2006 - 00:13

Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić Wam już leciwy komputerek ze stajni Apple, Powerbook G3 Pismo.

Zatem - witaj na pokladzie. Zapraszamy do Pismo Users Club - adres w moim podpisie. Wiele o Pismo na stronach S@ntee - www.santee.pl. Znanym amatorem, znawca i zwolennikiem Pismo jest Charles Moore, autor m.inn. stalej kolumny Road Warrior w www.macopinion.com - jednej z najlepszych regularnych publikacji internetowych na temat makowych 'Bookow.

Kupiłem na allegro .... G3 Pismo za ok 800 zł. Miałem pewne obawy co do tego komputera. G3 400 MHZ 256 Ramu? Wydawało się trochę mało. Myślałem że będzie chodził tak wolno jak 400 Mhz w pececie. Cóż, moje obawy okazały się niepotrzebne. Oczywiście komputer jest wolniejszy od mojego peceta, ale tak bardzo tego nie widać. Wykorzystuję laptopa do internetu, poczty, słuchania muzyki i oglądania filmów na DVD, i naprawdę laptop świetnie się w tych zadaniach spisuje. Internet śmiga, poczta też. Filmy DVD bardzo fajnie się ogląda. Ciekawe czy pecet z prockiem 400 Mhz pociągnie DVD? Nie wiem nie sprawdzałem ale jestem ciekawy. Niestety Pismo jest zbyt wolny na pliki video z rozszerzeniem avi. Cóż, nie można mieć wszystkiego...

Bardzo wiele zalezy od rozbudowy maszynki. 256 MB RAM to na prawde za malo, szczegolnie dla OS X. Bezproblemowo ogladam materialy .avi w MPlayerze lub PYM Playerze na swoim Pismo G3 500 MHz, 640 MB RAM.

Jak zawsze

Jacek A.R.

#4 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 31 lipca 2006 - 02:19

A i faktem jest, ze Beavis78 do solidnych ludziow nalezy. Kupiony u niego Lombard sprawuje sie znakomicie. Oczywiscie dyskusyjnym jest czy to zasluga Beavisa78 czy tez Apple starych czasow... :)

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 31 lipca 2006 - 08:27

Komputery seri PB G3 fire wire (pismo) to maszyny świetne, ponad czasowe wręcz. Mają kilka wad, głównie wynikających z przepracowania i tego że ich jakość pozwala na oschłe traktowanie ale spisują się w każdych warunkach. Osobiście używam pismo jako komputera wyjazdowego, pozwala on na spokojną pracę w terenie, wstępna segregacja zdjęć, wywiadów, na przeglądanie internetu itp... ma kilka braków, dlatego niedługo przyjdzie czas na zmiany.. niema usb2.0(choć to można zmienić podobnie jak gprs czy wifi) Osobiście goronco polecam wszystkim

#6 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 sierpnia 2006 - 11:10

I ja dorzucę swoje 3 słowa.

Pismo kupiłem pod koniec lipca 2006, w konifguracji 400MHz, 320MB RAM, 20GB HDD. Wyłożyłem 1000zł, lecz im dłużej go używam, tym mocniej zauważam, iż opłacało się :)

Moim poprzednim Makiem był podrasowany Beige G3 (proc z B&W wykręcony z 350 na 466), 512MB RAMu, Radeon PCI, 80GB HDD.

Muszę przyznać iż byłem bardzo mile zaskoczony wydajnością Pismo, który okazał się szybszy (płynniejszy?) od Beige, pomimo słabszej konfiguracji.

Jakie wielkie było moje ucieszenie, gdy po 15 minutach prawdy przy lutownicy udało mi się odpalić Pismo przy częstotliwości 500MHz!

W sumie po tygodniu posiadania Pismo mój stary poczciwy Beige znalazł się na allegro...

Jednego tylko żałuję - Radeon... chlip...
W dodatku tu mam AGP - Quartz Extreme, te sprawy...

BTW, słyszałem gdzieś że wersje mobilne Rage'a i Radeona są elektrycznie i fizycznie zgodne (czytaj: można upgrade'ować!) - prawda to czy nie?

Niestety Pismo jest zbyt wolny na pliki video z rozszerzeniem avi. Cóż, nie można mieć wszystkiego...

Hmm a to ciekawe
Ja DivX'y ogladalem nawet na PM 9500 (z G3/400), a co dopiero na Pismo ktory ma 2-krotnie szybszy FSB, i grafike na AGP...

Na moim Pismo nie ma filmu ktory by nie poszedl, tzn pewnie jest ale jeszcze taki mi sie nie przydarzyl. Do ogladania uzywam PYM Player i VLC.

#7 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 06 września 2006 - 09:32

W dodatku tu mam AGP - Quartz Extreme, te sprawy...

AGP nie oznacza quartz extreme.

Quartz Extreme functionality is supported by the following video GPUs: NVIDIA GeForce2 MX and later, or any AGP-based ATI RADEON GPU. A minimum of 16MB VRAM is required.

#8 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 06 września 2006 - 11:17

AGP nie oznacza quartz extreme.

wiem, mialem na mysli ze gdybym mial w Pismo Radeona, mialbym jednoczesnie obsluge Quartz Extreme. Sorry ze sie niejasno wyrazilem.

#9 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 października 2006 - 12:30

Czesc! jestem tu nowy... mam Pismo z zegarem 500... Czy warto postawic na tym OSX 10.4.8? jaka wersja OSX bylaby najwlasciwsza dla tego kompa?

#10 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 06 października 2006 - 15:01

Czesc! jestem tu nowy... mam Pismo z zegarem 500... Czy warto postawic na tym OSX 10.4.8? jaka wersja OSX bylaby najwlasciwsza dla tego kompa?

Pytanie! Będzie chodził pięknie (Tiger to najszybszy z dostępnych X OS'ów). Potrzebujesz tylko odpowiednią ilość RAMu (tak 512MB, ale przy 384MB do pracy biurowej też będzie w miare, przy 768MB lub 1GB 10.4 będzie fruwał). Pismo to maszyna ponadczasowa. Też mam G3@500Mhz (512MB RAM, 40GB HDD, OSX 10.4.8 ) i nie mogę się nadziwić - filmy (DVD,DivX), muzyka, internet, edycja tekstu, gry (nawet Warcraft 3 pod OS9).

#11 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 października 2006 - 16:40

Pytanie! Będzie chodził pięknie

A na czym polega problem z wersja 10.3.9? Wszyscy mowia ze to nie jest dobra wersja dla PisMac-a?

#12 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 06 października 2006 - 17:21

Jeżeli masz mały dysk (10-15GB) lub mało miejsca na dysku, to pod 10.3.9 bardzo szybko rozrasta się pilk pamięci wirtualnej i komputer poprostu zwalnia, wręcz staje (tak jakby bug w zarządzaniu pamięcią). Można poprostu zostać przy 10.3.8, ale większośc nowych programów wymaga 10.3.9 lub Tigera, więc jest to kolejny argument za Tigerem.

#13 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 października 2006 - 17:29

Jeżeli masz mały dysk (10-15GB) lub mało miejsca na dysku, to pod 10.3.9 bardzo szybko rozrasta się pilk pamięci wirtualnej i komputer poprostu zwalnia, wręcz staje (tak jakby bug w zarządzaniu pamięcią). Można poprostu zostać przy 10.3.8, ale większośc nowych programów wymaga 10.3.9 lub Tigera, więc jest to kolejny argument za Tigerem.

No to chyba nie ma wyjscia...;)

#14 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 06 października 2006 - 17:40

Potwierdzam, 10.3.9 to niezly shit dla Pismo. Moze Ci bardzo bardzo uprzykrzyc zycie ciaglym komunikatem o zapelnieniu dysku systemowego. Tam jest taki bug, ze jesli Ci jakis program wezmie pamiec wirtualna, to nawet jak go wylaczysz ta pamiec sie nie zwalnia. To widac po tym, jak np po paru godzinach pracy zrobisz sobie "get info" dysku i z przerazeniem odkrywasz, ze masz np 200 mb wolnego dysku (a jeszcze rano bylo 5 GB!) :))) No i co chwila masz alert systemowy zeby dysk zwolnic, bo sie konczy.. Dopiero restart ratuje sytacje,ale do czasu dzialania nastepnego programu. Jednym slowem-makabra. Tiger jest ekstra na Pismaczku. Jedna wada: stracisz juz na zawsze :) informacje o czasie dzialania baterii-Tiger na Pismo pokazuje tylko procenty. Drugi detal, jaki stracisz to migajaca ikonka baterii na ekranie tuz przed wyladowaniem sie aku. W Tigerze Pismo, jak przyjdzie czas, po prostu sie uspi i tyle.

#15 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 października 2006 - 17:59

A jest opcja w samym X aby sie dowiedziec jakiego rodzaju dysk twardy w nim jest? chodzi o predkosc...

#16 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 06 października 2006 - 19:48

Nie wiem, u mnie szczesliwie predkosc jest w modelu dysku, a te informacje czyta "about this mac", wyglada to tak "/ hardware/ATA/ Hitachi 5410 A jaka masz pojemnosc? jesli masz oryginalny dysk Pismo, na bank masz 4200.

#17 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 06 października 2006 - 21:57

Tiger jest ekstra na Pismaczku. Jedna wada: stracisz juz na zawsze :) informacje o czasie dzialania baterii-Tiger na Pismo pokazuje tylko procenty. Drugi detal, jaki stracisz to migajaca ikonka baterii na ekranie tuz przed wyladowaniem sie aku. W Tigerze Pismo, jak przyjdzie czas, po prostu sie uspi i tyle.

A ja myślałem, że mam trochę uszkodzoną baterie po regenracji :-) Ilości ładowań też nie podaje (jest 0). Na szczęście pojemność się ostała. Co ciekawe pod OS9 podaje czas, a nie tylko procent.

chyba znalaźłem rozwiązanie: http://forums.macnn....y-time-display/

ma ktoś może potrzebne pliki z jaguara?

#18 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 października 2006 - 22:19

A jaka masz pojemnosc? jesli masz oryginalny dysk Pismo, na bank masz 4200.

20 giga...

#19 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 06 października 2006 - 22:27

pewnie też 4200. W System Profilerze odczytaj oznaczenia dysku wklep je do google.

#20 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 października 2006 - 03:11

No pewnie tak. Sposob z google najlepszy. Ja mam 5400 i Pismo dostalo kopa i jest git.

#21 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 07 października 2006 - 04:54

A ja myślałem, że mam trochę uszkodzoną baterie po regenracji :-) Ilości ładowań też nie podaje (jest 0). Na szczęście pojemność się ostała. Co ciekawe pod OS9 podaje czas, a nie tylko procent.

chyba znalaźłem rozwiązanie: http://forums.macnn....y-time-display/

ma ktoś może potrzebne pliki z jaguara?

Podaj swojego maila na PW to ci wieczorkiem wyślę ten plik jak zawinę do rodziców :)

#22 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 07 października 2006 - 11:30

pewnie też 4200. W System Profilerze odczytaj oznaczenia dysku wklep je do google.

Tak zrobie... Bo jestem ciekawy... tego PisMac-a mam od paru juz miesiecy ale z racji tego ze przez pierwszy okres nie byl jakby moj a pozyczony to sie nim nie interesowalem az tak bardzo... Teraz zostal mi przekazany we wladanie i mam zamiar troche go dopiescic... Komp jest w stanie calkiem dobrym - ma DVD czytnik, 384 MB ram, zdrowa jasno swiecaca matryce, bateria jest na wykonczeniu ale juz wiem ze daje sie regenerowac... Najgorsza rzecza jest urwana klapka od DVD ktora musze jakos spowrotem przymocowac i dorobic jej lub kupic gdzies przycisk do wysuwania napedu... Moze macie na to jakis patent czym kleic metal z plastikiem? Generalnie mysle ze warto by bylo rozszerzyc RAM ktory w maczkach jest krytycznym elementem, wymienic dysk na szybszy jesli bedzie taka potrzeba, moze dodac nagrywarke Combo i zregenerowac baterie... Wtedy to bedzie zarabisty laptop...

Apropo nagrywarki - czy ktos z Was wlozyl do PisMac-a nagrywarke DVD DL? jak to pracuje z tym kompem?

#23 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 07 października 2006 - 11:59

metal z plastikiem bez problemu skleisz na amen poksipolem bezbarwnym. Nagrywarki każdego typu w tym dvd dl chodza bez problemu ( w zasadzie każda zadziała z Toastem 6 lub 7, ale nie każda wypala płyty pod Finderem i z nie każdej da się bootować). Listę potwierdzonego sprzętu znajdziesz na www.xlr8yourmac.com w dziale database/drives. Na pewno działa nagrywareczka Lite-On'a z katalogu vobisa - takżw w finderze i bootuje.
W Pismo, aby wysunąć napęd przytrzymaj chwilę przycisk F12. Co do RAMu, to jeżeli rozszerzysz do 512 dla Tigera to będziesz bardzo zadowolony (działają standardowe so-dimmy sdramy z epoki ostatnich pentium III, tzn. najtańsze). W baterii jest 9 ogniw typu 18650, po około 20 pln za sztukę (w ten sposób uzyskasz pojemność 6600mAh wobec 4800 oryginalnie!). W internecie jest opis jak skasować firmware baterii. Miłej zabawy - Pismo to genialny sprzęt.

#24 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 07 października 2006 - 13:08

metal z plastikiem bez problemu skleisz na amen poksipolem bezbarwnym.

Pojade dzis do kerfura zakupic klej i benzyne ekstrakcyjna by zmyc klej po naklejkach ktore byly naklejone na tym powerbooku... ;-)

Listę potwierdzonego sprzętu znajdziesz na www.xlr8yourmac.com w dziale database/drives.

W tym problem ze kompletnie nie ma tam na liscie sprzetu powerbooka pismo ani nic podobnego... mam trudnosci ze znalezieniem odpowiedniego napedu...

Na pewno działa nagrywareczka Lite-On'a z katalogu vobisa - takżw w finderze i bootuje.

Mozesz posluzyc jakims linkiem lub bardziej precyzyjna informacja o tym napedzie z vobisa? ;-)

jeżeli rozszerzysz do 512 dla Tigera to będziesz bardzo zadowolony (działają standardowe so-dimmy sdramy z epoki ostatnich pentium III, tzn. najtańsze).

Trzeba bedzie poszukac na allegro... wiem ze najlepiej wsadzic dwa takie same... Jakie taktowanie musza miec te pamieci? Musza byc PC100 bo ja widze ze mam jedna PC100 wsadzona a druga PC133! Doczytalem na stronie santee ze PisMac wyrabia z giga ramu ale sa klopoty z wymiana baterii jesli sie ma taki ram - o co chodzi?

W baterii jest 9 ogniw typu 18650, po około 20 pln za sztukę (w ten sposób uzyskasz pojemność 6600mAh wobec 4800 oryginalnie!). W internecie jest opis jak skasować firmware baterii.

Kumpel elektronik cos pomoze jak sie wezme za te baterie...doradzi ktore ogniwa kupic...

Dzieki za wszystkie uwagi i porady - pozwole sobie jeszcze pytac o wiele rzeczy jesli mozna... ;-)

#25 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 października 2006 - 13:20

Generalnie mysle ze warto by bylo rozszerzyc RAM ktory w maczkach jest krytycznym elementem, wymienic dysk na szybszy jesli bedzie taka potrzeba, moze dodac nagrywarke Combo i zregenerowac baterie... Wtedy to bedzie zarabisty laptop...
Apropo nagrywarki - czy ktos z Was wlozyl do PisMac-a nagrywarke DVD DL? jak to pracuje z tym kompem?

Dokladnie to samo zrobilem: nowy dysk, wiecej ramu, nowa bateria. Wsadzilem DVD DL Lite-On slim, zadzialal od strzalu, system od razu go wykryl. Caly montaz trwa 5 minut, tylko musisz rozkrecic sanki napedu i wstawic tam naped slim.
Odkad wymienilem procesor na G4 to nawet komfortem pracy zalatwia nowego Asusa M3500 :))

Krzyfar, czy ja tez moge prosic o ten plik z Jaguara? Z gory dziekuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych