Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Blue connect

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 12:35

Dostałem karte expressCard/34/54/ Blue Connect i mam problem z połączeniem. Możecie opisać krok po kroku jak to zrobić. Na zwykłym PC działa bez problemów i nie trzeba sterowników na mac'u już nie.

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 October 2008 - 12:54

support na era.pl? tam to gdzieś jest

#3 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 13:20

Pytanie gdzie?

#4 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 26 October 2008 - 14:30

A stronę producenta karty zamknęli? No i pozostaje google.

#5 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 14:52

Tyle to ja wiedziałem przed napisaniem tego...

#6 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 26 October 2008 - 15:10

Tyle to ja wiedziałem przed napisaniem tego...

No to znaczy że wiesz wszystko co potrzeba.

Prosisz o to żeby ktoś Ci napisał krok po kroku jak to uruchomić, ale nasza forumowa wróżka ma dzisiaj wolne i nie powie nam jaką masz kartę.

#7 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 15:17

model karty - Urządzenia
blueconnect Option GT EXPRESS
HSPA

#8 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 26 October 2008 - 15:24

proszę bardzo, sterownik wraz programem jest [URL="http://www.option.com/data/etna/Option_Mac_etna_1.3d0-164.25648.zip"]tutaj[/URL]

użyłem google tak na marginesie

#9 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 15:49

Dzięki ajfik przyznam, że mac'a mam od 2 miesięcy i nie znam się aż tak bardzo. Mam już ten sterownik. Otwiera mi się podobny programik jak na PC tylko jak chcę się połączyć to wyskakuje mi okienko, że nie moze się połączyć i abym wszedł u preferencje sieciowe. Nie wiem za bardzo co mam tam zrobić.

#10 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 26 October 2008 - 15:58

Pokombinuj, też mam modem tego samego producenta tylko że na USB i używam takiego samego programiku do łączenia. Działa bez problemów. A o ile dobrze pamiętam to tak naprawdę nie musisz wchodzić w preferencje sieci, on Cię tylko informuje że znalazł nowe interfejsy sieciowe. Zamknij preferencje, odpal programik i połącz.

#11 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 26 October 2008 - 21:43

Rozwiązanie proponowane przez ajfik jest prawidłowe, jednak proponowany / i prawdopodobnie nadal używany:)/ przez niego "programik" czyli drajwer, jest delikatnie mówiąc "out of date". Jest to drajwer f-my Option, stosowany do pierwszych urządzeń, po wejściu pierwotnej sieci 3-ciej generacji, czyli UMTS. Stosowanie drajwera z tego linku, pozwala nowszym, naprawdę doskonałym gadżetom Option'a, na prawidłową pracę, ale tylko z prędkością downlinku trochę ponad 300 kbit/sek., czyli jedynie w UMTS. Fabi, zainstaluj /przed włożeniem karty/ najnowszy drajwer ze strony supportu Option.com. Potem odpal jak mówi ajfik, bez wchodzenie w opcje sieciowe. Będzie działać. W tej chwili , wyszedłem z wi-fi i zalogowałem się do blue connecta z mojego Optiona HSUPA. Mam downlink Ery ; 5.5 Mbit/sek.:) Poza zaciszem swojego gabinetu, kocham mój ładny wzorniczo modem USB, miłością dojrzałego faceta, ceniącego piękno kształtu, ale przede wszystkim zalety wewnętrzne :)

#12 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 26 October 2008 - 22:15

corrigo, przecież ten link który podałem to jest właśnie ze strony option. U mnie programik z tego właśnie źródła pracuje poprawnie w HSDPA, więc Twoja teoria z prędkością 384 kbit/s jest jakaś wyssana z palca.

#13 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 27 October 2008 - 01:05

No cóż, co do "wysysania". Gdybyś był dżentelmenem stojącym obok, dostał byś w pysk rekawiczką i propozycje wyboru szpady czy pistoletów :). Przetestowałem, poświęcając na to sporo cennego czasu, z ciekawości ,sterowniki z twojego linku ,ajfiku, z innymi z najnowszego pobrania i ze sterownikiem oryginalnie dostarczonym kilka miesięcy temu z modemem. Najpierw na Maku / wszystkie trzy/ potem dwa ostatnie na starszym moim laptopie, na windowsie. Najnowszy pobierałem po podaniu SN i IMEI. Wyniki były porównywalne na obu systemach, co raczej wyklucza fluktuację sieci. 330kbit/sek.,1.5 Mbit/sek.,5.5 mbit/sek. . Na trzech programach testowych. Prawdopodobnie / zalecane przez Option/ podanie SN i IMEI skutkuje pobieraniem sterownika bardziej "dedykowanego' konkretnemu urządzeniu, a nie "ogólnego" drajwera, także poprawnie działającego, ale wolniej. Twój sterownik zapewne jest dedykowany". Ten sam pobrany na nowego iCona działa wolniej Jeżeli był błąd w metodyce testu , lub w przypadkowo zgodnych jak wygrana w totolotka, fluktuacjach sieci, oczywiście mogło to wpłynąć na wnioski. Jak znajdę czas, to przepiszę moje zbiorcze doświadczenia z Option'ami z innego forum, tutaj na MyApple. Będzie okazja dla ekspertów do kontestacji :).

#14 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 27 October 2008 - 07:56

Hmm
Muszę Cię zmartwić, ale to co podałem nie jest ogólnie dostępne, option nie daje sterowników "dla wszystkich"
Ten link który podałem jest już właśnie po weryfikacji imei i s/n

Używam blueconnecta od kilku lat (od momentu wejścia tej usługi) miałem już kilka różnych modemów, używałem windowsa, linuksa i teraz Mac Os i nigdy nie zdarzyło mi się żeby sterownik/program od modemu ograniczył mi prędkość.

No ale oczywiście mogę być w błędzie, nie posiadam takiej karty, moja jest na USB i tam cokolwiek zainstalujesz to działa prawidłowo.

---- Dodano 27-10-2008 o godzinie 10:02 ----
A tak przy okazji, używasz jakiegoś programiku do zliczania danych? Nie znalazłem niczego sensownego a nie lubię być zaskakiwany "cięciem" po wyczerpaniu limitu.

#15 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 27 October 2008 - 12:31

[QUOTE=ajfik;757118]Hmm
Muszę Cię zmartwić, ale to co podałem nie jest ogólnie dostępne, option nie daje sterowników "dla wszystkich"
Ten link który podałem jest już właśnie po weryfikacji imei i s/n

Myślę, że w tym właśnie był problem. drajwer pobierany po Twoim IMEI na pewno jest oparty o ogólnie działające jądro oprogramowania GlobeTrotterConnection, ale może zawierać specyficzne stringi dla danego modelu, przyspieszajace jego konkretnie pracę. Inny typ chodzi na nim także , ale nie tak sprawnie, a czsem wrecz gorzej, potykając się o niezgodne z hardwarem polecenia. Nie wchodzę głębiej w temat, bo od tego sa specjalisci i zapewne dorzucą swoje uwagi karcące nas, profanów :).
To co ważne na tym forum dla userów. Powinni pobierać najnowszy sterownik po IMEI ze strony producenta.
Miałem w swojej bezprzewodowej "karierze" już sześć kart i modemów, od chwili uruchomienia UMTS-u przez iPlusa i pierwszego merlina PCIMCIA , przez inne, we wszystkich sieciach, na złączu USB i Express Card.
Wygoda używania karty wlożonej w gniazdo rozszerzeń nie jest niestety rekompensowana przez gorsze możliwości odbioru zbyt małej anteny. Po drugie , poza jednym modelem, wszystkie karty wystają znacząco z gniazda. Dlatego wolę modemy po usb, i choćby z doswiadczeń połaczeń "w dzikim polu" , na wodzie czy w górach, jestem zdecydowanym przeciwnikiem coraz bardziej miniaturyzowanych modemów. Wymiaru anteny nie da się oszukać, a nie kazdy jest przypisany do pracy w centrum warszwskiego downtown :), z sygnałem 5 na 5. Rozwiązaniem bedzie wbudowanie modemu w laptop i możliwośc instalowania pod ekranem porzadnej anteny. Brak tego coraz powszechniejszego rozwiązania w nowym, konstruaowanym od podstaw MBP, jest niesmaczny.

Nie znalazłem programu o jaki pytasz,poza dedykowanymi opcjami w nakładkach sieci komórkowych który działał by przy ciągłym korzystaniu z innych kart i połaczeń dobieranych w zależności od dostępności HSDPA . Zapisuje po prostu dla kontroli rozliczeń transfery kolejnych sesji w pliku tekstowym, w postaci notatki na pulpicie. prymitywne rozwiązanie, ale podanie takiego zestawienia w każdym postepowaniu reklamacyjnym, skutecznie hamuje skłonnosci do oszukiwania ze strony sieci.

Jedna uwaga a propos. W blue connect na kartę Ery, ostatnio sesje są bandycko rozłaczane wraz zkomunikatem ekranowym że stan konta wyczerpany, doladuj konto. A to NIEPRAWDA. Transfer rusza po przelogowaniu ale siec nawet jeżeli nie naciągnie usera na kolejne, niepotrzebne doładowanie, zarabia na zaokraglaniu kończonych pakietów. Skandaliczne

#16 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 27 October 2008 - 15:54

Myślę, że w tym właśnie był problem. drajwer pobierany po Twoim IMEI na pewno jest oparty o ogólnie działające jądro oprogramowania GlobeTrotterConnection, ale może zawierać specyficzne stringi dla danego modelu, przyspieszajace jego konkretnie pracę.

Nie, to nie tak :)
Te sterowniki które podałem są właśnie na podstawie imei i s/n modelu karty takiej o jakiej mowa była na początku. Ja takiej karty nie mam, ale mają ją inni i oni właśnie udostępnili ten link.

Z resztą zgadzam się jak najbardziej, miniaturyzacja nie zawsze prowadzi w dobrym kierunku. Ja swój modem musiałem przykleić taśmą do szyby w oknie.

#17 Hara

Hara
  • 95 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 October 2008 - 10:25

Używałem już wielu kart różnego typu w Erze i Plusie i tak się składa że obecnie korzystam z dwóch takich kart o jakich piszesz, czyli Option Globetrotter HSUPA Express Card i wprost nie mogę uwierzyć w problemy ze sterownikami, gdyż karta ta (przynajmniej sprzedawana przez Erę) posiada opcję zerowej konfiguracji dla Mac'ów, tzn. posiada sterowniki wraz z gotowymi ustawieniami w formie installera w samej sobie (jakiś flash rom, czy coś w tym stylu). Czyli kupujesz kartę, ładujesz do niej kartę SIM, wtykasz do gniazda, na desktopie podmontowuje Ci się dysk z installerem sterowników, ktre instalujesz i już możesz korzystać. tak przynajmniej to działa na 10.4 Tiger i 10.5 Leo. Po co więc szukać gdzieś sterowników??? Druga sprawa. Sterownik może Ci ograniczyć prędkość, ale tylko jeśli jest to nieodpowiedni sterownik! Po to producent wgrał je na kartę, by nikt nie musiał ich szukać i się z nimi użerać ;)

#18 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2008 - 20:33

Chłopaki wielkie dzięki za Wasze cenne rady i uwagi. Necik już działa jak trzeba :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users