Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MobileMe jak wrażenia?

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 October 2008 - 18:04

Witam wszystkich, Ciekawi mnie ta usługa Apple. Czytałem na jednym blogu opis z wczesnej wersji ale nic nie było o np stronie z iWeb, synchronizacji z outlook (praca), mail, ab, itp itd używa ktoś MM? jak wrażenia? Pozdrawiam serdecznie, Dawid

#2 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 25 October 2008 - 19:26

Ja używam, ale jak skończy się trial to im podziękuje, nie będe za to płacił. Napiszę tylko wady jakie u mnie występują: 1. Idisk jest straaasznie wolny, po wysłaniu pliku trzeba nie wiadomo ile czekać na zakończenie uploadu, a w przypadku downloadu nie mogę osiągnąć nawet maksymalnej prędkości swojego łącza, a mam zaledwie 2Mb 2. iWeb, a raczej stronka z możliwością dodawania komentarzy, wszystko fajnie, tylko dlaczego okienko z dodawaniem komentarzy jest po angielsku??? No i nie wspomnę o tym że otwieranie stronki jest tragicznie wolne w porównaniu do innych serwerów. 3. Synchronizacja, na iMacu z leopardem działa, na iBooku z Tigerem nagle po miesiącu przestała działać, w czasie synchronizacji wywala błąd i rób se co chcesz a nie zsynchronizuje. 4. Na Safari i Firefoxie dostęp przez WWW działa, ale w pracy mam IE i niestety nie ma możliwości otworzenia i zalogowania się do me.com To tyle co mi się przypomniało, oczywiście jest też wiele zalet i plusów, ale te wady które wymieniłem wystarczą żeby za to nie płacić.

#3 kozarek

kozarek
  • 12 posts

Posted 25 October 2008 - 19:54

Ja natomiast korzystam z MobileMe od prawie dwóch lat (poprzednio nazywało to się .mac). Synchronizacja z MacOS (Tiger i Leopard) nie była problemem za wyjątkiem okresu migracji z starej wersji systemu na nową. Obecnie znowu jest OK. Synchronizacja z Windows była problemem w czasie migracji teraz jest OK (czyli była OK w lipcu - od tamtej pory nie widziałem windowsów). Nie korzystam z IE więc tu się nie wypowiem ale FF na Windowsach działa OK. Stronę w iWeb mam tylko po angielsku więc problemów nie mam ;-). Na codzień synchronizuję AB, iCal z MobileMe i telefonem Nokia i nie mam problemów. Wygląda więc na to że da się tego używać i jest przydatne - przynajmniej dla mnie. Co do iDisk to z Mac'a przy dobrym łączu (6Mb) nie mam raczej problemów ale ładowanie przez przeglądarkę jest nieakceptowalne. Podłączanie dysku do Windowsów też działa losowo. Największe pliki jakie dodawałem miały około 40MB i na Leopardzie idą poprawnie. Na razie planuję znowu zapłacić za następny rok.

#4 MotoGP

MotoGP
  • 244 posts

Posted 25 October 2008 - 19:55

ajfik, a czy konieczne jest posiadanie MobileMe żeby skorzystać z funkcji "back to my mac"?

#5 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 October 2008 - 20:01

w pracy mamy exchange i właśnie doczytałem iż nie da się tego zgrać z MM :-/ no ale przez www synchronizacja kalendarza i kontaktow oraz stronka na iWeb. Jako dysk www to DropBox działa IDEALNIE! szkoda że kalendarze nie synchronizują się tak ładnie z google...

#6 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 25 October 2008 - 20:26

ajfik, a czy konieczne jest posiadanie MobileMe żeby skorzystać z funkcji "back to my mac"?

Nie jestem pewien bo nie korzystałem z tego, ale biorąc pod uwagę że ta opcja znajduję się w panelu preferencji MobileMe to wydaje się że raczej tak.

#7 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 25 October 2008 - 21:45

Ja jestem zadowolony, synchronizuję dwa komputery i jednego iPhona, bez problemów, szybko i wygodnie. Z iDyskiem też nie mam problemów. Co do IE to na moim IE w pracy MobileMe działa, problemem jest tylko durne proxy w pracy które nie pozwala na połączenie się ze stroną me.co/mail (ale me.com/calendar działa - debilni admini ustawili filtr na słowo mail) Jedyny problem jaki na razie zauważyłem to brak możliwości (przynajmniej ja jej nie znalazłem) ustawienia przypomnienia w zdarzeniu dodawany do kalendarza via WWW. Z komputerów przypomnienia przenoszą się bez problemów, ale w wersji sieciowej ich nie ma.

#8 kozarek

kozarek
  • 12 posts

Posted 25 October 2008 - 22:28

wojtkow zamiast pisać debilni admini, lepiej iść z nimi na piwo. Zwykle rozwiązuje to 90% problemów z systemem. Jako wieloletni admin wiem że to działa ;-).

#9 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 25 October 2008 - 22:40

Do synchronizacji kilku kompow, jednegi Ipoda touch i IPhona MOBILE ME jest niezastapione. Napewno za ta cene (160 PLN za jedno konto na rok) nie mozesz wymagac jakis profesjonalnych rozwiazan biznesowych. Mi do domowego biznesu sprawdza sie jak najbardziej. I przy sciaganiu z idisk idzie pelna predkoscia lacza (2mb). Jesli chodzi o Iweb to mozesz zrobic fajna lecz prosta stronke za bardziej zaawansowane templejty trzeba zaplacic. Doadatkowo galeria zdjec. Usluga back to my mac, push mail. Za ta cene nie dostaniesz cos takiego u konkurencji. Ja przedluze napewno

#10 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 26 October 2008 - 12:40

@kozarek - niestety pracuje w spółce zależnej dużego banku i do adminów mam pare set kilometrów, więc piwo odpada :P No ja wymieniając zalety zapomniałem o galerii zdjęć do której można ładować zdjęcia prosto z iPhone. Wiem że większość z tych rzeczy można mieć darmo, ale nie w jednej usłudze i nie tak prosto. Dla mnie to jest zaletą że nie muszę bawić się w konfigurację kolejnych programów (z czego już wyrosłem). Cena na poziomie 8/USD za miesiąc jest do przyjęcia, zwłaszcza że można kupić dużo tańsze kody MobileMe.

#11 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 27 October 2008 - 11:05

...zwłaszcza że można kupić dużo tańsze kody MobileMe.

Na allegro chodza po okolo 160-170 za pojedyncza licencje a za okolo 220pln mozna dostac rodzinna. Sam tak kupowalem i kod dostalem mailem. Nawet ze wzgledu na cene warto sprobowac.

#12 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 October 2008 - 23:53

może ktoś się pochwali stroną zrobioną w iWeb postawioną na MobileMe ;-)

#13 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 30 October 2008 - 09:28

może ktoś się pochwali stroną zrobioną w iWeb postawioną na MobileMe ;-)

gdzieś w Think Different albo offtopie leży taki temat od chwalenia się :)

#14 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 October 2008 - 18:33

tak jest temat o stronach w iweb lub stronach o dzialaniu mobile me ale nie o wspolnym ;-)

#15 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 30 October 2008 - 23:32

Czy jeśli kupię sobie MM przez Allegro, to jest ono tak samo funkcjonalne jak normalne? Tzn. chodzi mi np. o to czy ktoś się nie dobierze do moich danych, albo w ogóle skąd oni biorą te kody?

#16 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 31 October 2008 - 07:29

Czy jeśli kupię sobie MM przez Allegro, to jest ono tak samo funkcjonalne jak normalne?

Tak działa najnormalniej w świecie. Sam w ten sposób kupiłem - zamiast płacić dużą kasę w sklepie zakupiłem na allegro.

Wszystko działa pięknie i tak jak trzeba.

#17 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 31 October 2008 - 09:50

@kkowalski - na Allegro sprzedawane są kody uzupełniające MM, są to identyczne kody jak sprzedawane w sklepie, co najwyżej w niektórych wypadkach przesyłane emailem. Jedynym minusem że część z nich może mieć niezbyt uczciwe pochodzenie (jest o tym wątek na forum), nie mnie jednak osądzać które.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users