Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

B&W ZEPPELIN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 seba6250

seba6250
  • 149 postów
  • Skądkraków

Napisano 25 października 2008 - 11:50

witam
czy ktos z was mial stycznosc z ta stacja do ipoda????
jak ona gra i czy jest warta swojej kasy??
czy mozna to porownac do jakiegokolwiek zestawu hi-fi??(jakosc??)
ewentualnie czy jest cos mocniejszego
Dołączona grafika

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2008 - 12:48

Ja miałem gra naprawde bardzo bardzo dobrze.
Tu Blog - iPod, iPhone, iPhone 3G - informacje … System głośnikowy dla iPoda - B&W Zeppelin
oraz w 9 numerze Mojego Jabłuszka masz test Moje Jabłuszko - wydania archiwalne

#3 Babidi

Babidi
  • 330 postów
  • SkądJeżyce Terrorists

Napisano 25 października 2008 - 13:25

Miałem styczność z tym modelem. Jeśli chodzi o wygląd, dbałość o szczegóły itd., to naprawdę jest to dobrze i ładnie wykonany sprzęt, chyba najładniejszy obecnie do iphonów/ipodów. Jeśli chodzi o brzmienie to należy zadać pytanie do czego on został zrobiony ? To nie jest sprzęt hi-fi w ani low ani high klasie, tylko ładniejszy, fajniejszy i na lepszych komponentach pobąkiwacz. Idealny jak ktoś sobie wstawi do łazienki i słucha ( o ile nie ma płytek itd. :) ) albo gdzieś tam w kuchni. Przecież to odtwarza mp3, więc cudów nie ma. Ma to być funkcjonalne, ładne i brzdąkające i tyle i takie jest i do tego się idealnie nadaje. Cena ? W USA cena jest adekwatna do możliwości, a w Polsce ? Nie wiem ile kosztuje ale pewnie nie, pewnie za te pieniądze znalazłby się lepszy sprzęt, ale mówię co kto potrzebuje. Co do brzmienia ; słaba góra, średnica trochę wycofana, no i co teraz popularne za dużo basu, ten bas nie razi ale słychać, że jest go wszędzie za dużo. To tylko B&W nudne, słabe kolumny, choć ładnie wyglądające i spełniające swoje zadanie, problem w tym, że ludzie kupują ten sprzęt i oczekują od niego cudów, a tu cudów nie ma...

#4 seba6250

seba6250
  • 149 postów
  • Skądkraków

Napisano 25 października 2008 - 14:54

hmmmm no to kiszka:/ nie ma nic innego zeby wstawic ipoda??oczywiscie nie po kablu jack tylko zeby mial stacje i ladnie gral??

#5 Babidi

Babidi
  • 330 postów
  • SkądJeżyce Terrorists

Napisano 25 października 2008 - 22:30

Jeśli muzyki słuchasz z ipoda/iphona i taka jest Twoja ,,teoria brzmienia'' ( nie ma nic w tym złego, jeden woli to inny to ) to będziesz zadowolony z tego głośnika bo lepszego do ipoda/iphona zestawu zintegrowanego nie słyszałem...

#6 itamasek

itamasek
  • 45 postów

Napisano 26 października 2008 - 13:01

All things iPod, iPhone, iTunes and beyond | iLounge <- tu masz bardzo dużą ilość testów głośników(i nie tylko)

#7 iBaju

iBaju
  • 121 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 21:11

Przyczepie się pod wątek.
Ostatnio natrafiłem na bardzo fajne urządzenia firmy Tivoli Audio ( )
Prawdę powiedziawszy natrafiłem na tą firmę szukając zgrabnego, dobrze grającego radia do sypialni.
Jeśli wszystkie urządzenia tej fimry grają tak dobrze jak Model One to mogę z czystym sumieniem polecić zestawy do iPodów. Jesli ktoś szuka zgrabnego sprzętu do swojego iPoda powinnien koniecznie posłuchać zestawów tej firmy. Jeśli chodzi o jakość wykonania - stoi na najwyższym poziomie.

Pozdrawiam

#8 Henryk_V

Henryk_V
  • 10 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 23:01

a np iTube ? Zwrocilem kiedy uwage w sklepie na to bo brzmialo baardzo ladnie

#9 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 stycznia 2009 - 23:23

Harman/Kardon GO+PLAY gra naprawdę świetnie , bardzo głośno wyraźnie i ma potężny bass , jest wygodna w przenoszeniu cena jest sporo mniejsza od B&W w electro world za 1299zł można było ją*kupić ;)

#10 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:27

Szary: Nie każde B&W to Nautilusy. I nie wszystko co ładnie wygląda dobrze gra. I zgadzam się z babidi. Dodam tyle, że na tych "bzyczkach" mp3 mogą brzmieć naprawdę nieźle dlatego, że na naprawdę dobrym sprzęcie audio wady formatów stratnych od razu słychać.

#11 szary1205

szary1205
  • 14 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 21 stycznia 2009 - 21:38

Jenot. Nie wiem czy na tym forum jest ktos kto ma nautilusy za 200 kzł, respect dla Ciebie jesli masz :-) Jestes fachowcem w tej dziedzinie (ja nie jestem) to pewnie sie na tym znasz.
Sluchales pewnie nautilusow, 802, 803, 705-tek, to mozesz sie wypowiedziec jak i tematowego zeppelina.
konczac polemike polecam test:

[url=http://www.audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&id=76&katId=17]B&W - Zeppelin - Odtwarzacze Blu-ray - Testy sprzętu audio[/url]

#12 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 21 stycznia 2009 - 22:41

szary: Nie, nie słuchałem Nautilusów i nie, nie stać mnie na nie. A Ty ulegasz reklamie (albo nie wiem czemu) i sądzisz że jak coś nazywa się B&W, ładnie wygląda i kosztuje chore pieniądze (jak na swoją wielkość) to musi dobrze grać. Niestety praw fizyki nie oszukasz i z tak małej objętości dobrego dźwięku się po prostu nie da uzyskać.

#13 nemesis

nemesis
  • 364 postów
  • SkądPoznań/Berlin

Napisano 22 stycznia 2009 - 12:08

Zgadzam sie z szarym po co ludzie mowia o tym ze cos jest do niczego i nie jest warte swojej ceny jak nie mieli z tym stycznosci. Rozumiem ze mozesz znac sie na tematach Audio nie zaprzeczam ale jesli nie slyczales tych kolumn to po co mowisz ze sa beznadziejne. Mialem w domu kilka kolumn firmy B&W chyba 4-5 par i moj tata byl z nich zadowolony a uwazam ze moj tata zna sie na tym. Fakt teraz zasapil je kolumnami zrobinymi przez siebie, a potem zmienil na jeszcze inne juz nie pamietam na jakie. Ale z B&W byl zadowolony.

#14 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 stycznia 2009 - 17:50

Widzę, że wmawiacie mi opinie których nie napisałem. Nigdzie nie widzę, żebym pisał o tym, że są beznadziejne, wprost przeciwnie - napisałem, że mp3 mogą na tym brzmieć bardzo dobrze. Co do seicento i mercedesa A - seicento przeszło test łosia, merc A nie :P (co nie zmienia faktu, że nie chciałbym ani jednego ani drugiego). Ale nie upoważnia Cię to do wypowiedzi typowej dla fanbojów: "piszesz źle o tym sprzęcie bo Cię nie stać". Akurat przez czas jakiś zajmowałem się akustyką (popieprzone swoją drogą) i projektowaniem kolumn głośnikowych. Ale może masz rację - nie stać mnie na to żeby przepłacać. Mam kolumny Wharfedale Diamond 9.1, CD Technics SL-P555, wzmacniacz NAD 3020 (nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta co to), IC Oelbach, wzmacniacz słuchawkowy Holdegron Audio Lab i stare poczciwe słuchawki Tonsila Sd-426. Podejrzewam, że za to wszystko dałem niewiele więcej niż cena zeppelina. B&W słyszałem(o ile pamiętam monitory 601, 602 i podłogowe 604). 602 miałem podłączone do mojego wzmacniacza ale nie brzmiały z nim zbyt dobrze (cofnięta średnica). Wybierałem między Wafelkami i Dali Concept 2. Padło na Wharfedale. I nie mam nic do B&W - po prostu z moim wzmacniaczem nie grały najlepiej. U znajomego z jakimś Kenwoodem było bardzo dobrze.

#15 home theatre

home theatre
  • 91 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 18:24

Chmmmmm trochę się na audio znam... i zdania takiego jak babidi nie odważył bym się uzyć. B&W słabe i nudne to tak jak ferrari wolne i mało pali... kompletnie nie te epitety :D b&W to szkoła szybkiego żywego jasnego dźwięku...nie bez powodu mają przydomek "żylety", nudno z nimi napewno nie jest, aczkolwiek maja swoje za uszami, potrafia krzyczeć droższe są bardzo wymagające, nadaja się tylko do waskiego repertuaru muzycznego, itd. Odnośnie Zeppelina, no cóż słuchałem przelotem, i jedyne co mogę powiedzieć to to że gra równo z małym uwydatnieniem basu. Jak się zachowuje przestrzeń i poszczególne czestotliwości nie powiem bo musiałbym się temu ustrojstwu przysłuchać. Jednak nie wróże tu żadnych rewelacji jest to tak jak ktoś wczesiej zauwazył ipodowe grajotko, zamknięte w jednej formie, a więc głosniki są bardzo blisko siebie, co powoduje że ze stereofoni nici. Dochodzi jeszcze fakt że B&W kosztuje chyba 2.5 tyś, a to bardzo dużo jak na przenośnego jamnika. Jeżeli jednak potrzebujesz czysto brzmiacej stacji muzycznej, na spotkania, wyjazdy, to jest to propozycja godna uwagi....jeżeli chcesz ogladać filmy i elektowac sie muzyką stanowczo odradzam. Jednakże jest na rynku rodzynek który polecam z cała odpowiedzialnością. Kef Picoforte 1 (dla mniej zamoznych ) a przedewszystkim Picoforte 3 na membranach Uni-q, to co robią te kolumienki przechodzi ludzkie pojęcie, co zrozumiałe brakuje tutaj dołu, jednak dzwięk jest cudny. Ciepły wyrównany niesamowicie przestrzenny, kolumny ze względu na sowoją budowę (uni-q, po polsku to chyba membrana koncentryczna) charakteryzuje sie świetnym sweet spotem, dzięki czemu bardzo łatwo je ustawić, a jednoczesnie kilka osób w pokoju może się cieszyć bardzo dobrym dźwiękiem. Hu hu ale się rozpisałem, kończąc dodam tylko że zbudowałem już kilkanaście systemów kina na tych właśnie głośnikach, i jedyne co mówią właściciele to wielkie WOW ! za błędy przepraszam....

#16 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 stycznia 2009 - 20:20

home theatre: Kef fakt - bardzo dobrze brzmią, słyszałem monitory IQ10 i IQ30 ale gdy parę lat temu kupowałem kolumny to Uni-Q dopiero wchodził na rynek i nie miałem przekonania do nich, poza tym kosztowały 3 razy tyle co Wafle. Teraz całkiem możliwe, że bym je wybrał. :)

#17 Babidi

Babidi
  • 330 postów
  • SkądJeżyce Terrorists

Napisano 09 grudnia 2010 - 01:34

@home theatre Pisałem tak bo są to kolumny, które niczym nie zaskakują, nie ma w nich emocji nudzą po dłuższym odsłuchu, że po jakimś czasie chcesz je sprzedać. Wracając do Zeppelina i pytania autora wątku, bo chyba się troche zniechęcił i może źle zrozumiał, jeśli muzyka mp3 do iPhona to kupuj testowałem z wieloma innymi systemami (Bose itd.) i ten Zeppelin jest najlepszy, no ale jeśli szukasz czegoś innego to nie tędy droga no ale iPhone też wyklucza tą drogę. Zeppelin fajnie gra np. w kuchni, sypialni, łazience :) Co do wątku jeszcze kolegi home theatre to picoforte 1 to porażka 3 nie znam ale i tak wiem, że to słabo zagra bo nie ma dołu, znam te głośniczki dobrze bo robiłem kilka instalacji na nich w zestawach KHT3500SE no ale to już jest zupełnie inna bajka bo tam jest magiczny sub i głównie małe ocieplone wygłuszone sypialnie i malutkie salony się sprawdzają, ale przyznaję że głośnik wybitny.

#18 nigass80

nigass80
  • 171 postów
  • SkądDortmund, DE

Napisano 07 marca 2013 - 00:50

mam pytanie.. czy jest jakaś przejściówka dla iPhone 5 żeby podłączyć go w złączu ładowania w Zeppelin? Bo z tego co zauważyłem to jest stara taka jak w iPhone 4/4S. I czy normalnie moge w Zeppelin strumieniować muzykę z radia internetowego (np. di.fm open.fm itd.)

#19 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 07 marca 2013 - 12:36

NAD 3020 - klasyk - zazwyczaj spinany z Eposami. Ale cd technics ...ykhmmm - źle mi się kojarzy. Ja swego czasu byłem w posiadaniu Audio Innovations 1000, Audio Note Soro SE i z fajniejszych Musical Fidelity A1 - można było jajka na radiatorach smarzyć :). Słuchałeś CD Musical Fidelity z lampami - zwanego potocznie Żabą? Pozdrowerowe, aa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych