Witam!
Mam obraz płytki DVD zapisany w formacie iso z programu PC'towego. Poza DVD-video jest to również DVD-ROM (nie wiem czy właściwe oznaczenie: format ze "zwykłymi" danymi). Chciałbym jeszcze dołożyć troszkę danyc do obrazu - w jaki spoób to zrobić? W Toast Titanium szukałem, ale nie odnalazłem narzędzi do edycji obrazów. Najchętniej to software freeware...
Pozdrawiam
Marcin

Edycja obrazu iso...
Started by
Jacklon
, 30 Jul 2006 08:55
6 replies to this topic
Posted 30 July 2006 - 08:55
Posted 30 July 2006 - 09:15
Najprostsze rozwiązanie to zamontować obraz, przekopiować zawartość na dysk do wybranego foldera, dograć potrzebne pliki i nagrać to wszystko.
Część odpowiedzialna za VideoDVD się nie zmieni - nie zmienia się przecież zawartość foldera VIDEO_TS. Jedyne, czego musisz przestrzegać, to nie przekroczenie zawartości DVD-R.
Posted 30 July 2006 - 09:30
Chyba nie do końca... Przecież jest inny format DVD-Video i DVD-ROM, prawda? Tak mi się przynajmniej zdaje. Choć wcale nie brzmi to źle - z pewnością zaraz będę próbował

Posted 30 July 2006 - 10:35
jeśli już to format pliku, chyba wspólczensemu odtwarzaczowi dvd ktory czyta divxy bez zająknięcia obojętne już jest z czego czyta pliki vob z cdfs czy udf.
prosze mnie porpawić jakbym się mylił.
Posted 30 July 2006 - 10:41
OK, a w czystej teorii jest jakakolwiek różnica między płytką DVD-Video, UDF, a ISO-9660 (?)? Bo jeśli nie to czemu współczesne oprogramowanie wymaga od nas deklaracji co chcemy nagrywać: "DVD-Video from VIDEO-TS" czy też z całkowicie innej sekcji jak "DATA"?
Posted 30 July 2006 - 10:58
nie mam pojęcia... , ale jak wypalalem katalogi video_ts jako data normalnie sie czytaly w dvd stacjonarnym, więc ocb?
Posted 30 July 2006 - 11:42
Płyta DVD-Video ma system plików UDF, DVD-Rom taki jaki sobie zażyczysz... Cały gips polega na tym, żeby stacjonarny odtwarzacz DVD zobaczył płytę (chociaż coraz więcej modeli czyta praktycznie wszystko...).OK, a w czystej teorii jest jakakolwiek różnica między płytką DVD-Video, UDF, a ISO-9660 (?)? Bo jeśli nie to czemu współczesne oprogramowanie wymaga od nas deklaracji co chcemy nagrywać: "DVD-Video from VIDEO-TS" czy też z całkowicie innej sekcji jak "DATA"?
Jeśli wspomniany obraz jest UDF, to po "edycji" również nagraj płytę jako UDF i wszystko powinno być OK. Odtwarzacz stacjonarny widzi przede wszystkim zawartość VIDEO_TS, lub AUDIO_TS (jeśli odtwarza płyty DVD-Audio). Reszta jest dla komputerów.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users