Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Logic czy Pro Tools??

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Suave

Suave

• 2204 posts

Posted 23 October 2008 - 19:09

Pytanie pewnie lamerskie, ale proszę fachowców o cierpliwość. Hobbystycznie pracuję sobie na Logicu, ale gdzieś Pro też kusi. Co polecacie? Wiem, że co człowiek to opinia, ale zawsze warto wysłuchać porad wyjadaczy :)

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 October 2008 - 19:47

1. Studia nagraniowe i współpraca z nimi = Pro Tools.
2. Amatorska zabawa w muzykę na potrzeby własne (domowe) = Logic

---- Dodano 23-10-2008 o godzinie 20:49 ----
Określ swoje docelowe potrzeby i przeznaczenie odnośnie tworzenia muzyki, ponieważ:

2. Amatorska zaawansowana zabawa w muzykę na potrzeby własne (domowe) = Logic.

#3 pi

pi
  • 616 posts

Posted 23 October 2008 - 19:50

nie tyle lamerskie co nieprecyzyjne, -czego oczekujesz od daw? znajac odpowiedz mozna formulowac jakies rady z ktorych najprostsza brzmi: oba programy sa godne polecenia i wymiennego uzywania

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 October 2008 - 19:50

Określ swoje docelowe potrzeby i przeznaczenie odnośnie tworzenia muzyki, ponieważ: 1. Studia nagraniowe i współpraca z nimi = Pro Tools. 2. Amatorska zaawansowana zabawa w muzykę na potrzeby własne (domowe) = Logic.

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 23 October 2008 - 23:50

6,

no ho ho... lodzio pracuje równie dobrze w środowisku studyjnym jak i domowym. Ale to mało istotne.

Jednak interesuje mnie co innego . Suave, dlaczego "...gdzieś Pro też kusi." ?

Bo lodzio Cię denerwuje, nie możesz czegoś zrobić lodziu, ma za mało instrumentów, wtyczek, kanałów/torów/śladów, czy jest za skomplikowany, albo za prosty dla Twych potrzeb ?

Bo wiedz, że za cenę Logic 8 (500 USD) możesz mieć co najwyżej PT LE z MBox2. Co prawda dostajesz interfej audio, jednak PT LE jest ograniczony do 32 śladów mono lub stereo. Dołączony plug-in bundle w kategorii instrumenty wirtualne jest w porównaniu do lodzia trochę za ubogi.

Jeśli chcesz zmienić coś to pomyśl jescze o Ableton Live

#6 electroblack

electroblack
  • 172 posts
  • SkądKatowice

Posted 24 October 2008 - 09:26

moim zdaniem logic kazdy daw jest dobry - to zalezy tylko od Ciebie w czym sie dobrze czujesz. ja walcze na logic 8, ale czasem jest tak ze korzystam z rewire i wpinam innego dawa - np. reason. to nie kwestai programu czymi muzyka wielkim. pomysł sie liczy. daw ma dac Ci tylko podstawe sprzetową. nie patrz na niego jak na cel sam w sobie "bo potrafie go obsłuzyć". to tak jakbys miał samochod i tylko chcialił sie ze go masz, a nie miał prawajazdy............

#7 soundfreak

soundfreak
  • 10 posts

Posted 24 October 2008 - 16:24

Jezeli moge wtracic swoje 4 litery to : Jezeli jestes zdolnym chlopcem to licza sie wyniki pracy , czyli efekt finalny.Teoretycznie na kazdym DAW jestes w stanie stworzyc dobra produkcje.Pemietaj - oprogramowanie to tylko narzedzie do zrealizowania twojego tworczego zamyslu. i tu sie rodzi pytanie : czy tworzysz muzyke od podstaw sam? czy grasz na instrumentach i chcialbys je nagrywac? czy nagrywasz i miksujesz zespoly? to ma bardzo duze znaczenie gdyz: Wszystko zalezy od tego na czym sie bedziesz koncentrowal.Pro tools i Logic to rozne DAW;y. Jesli bardziej interseuje Cie kompozycja oraz synteza i chcesz tworzyc wlasne produkcje w opraciu o roznorakie brzmienia,petle itd. Logic Pro jest jak do tej pory niezastapiony. Na prawde. Z drugiej strony, jesli chcesz nagrywac sesje wielosladowe np. zespoly wtedy Pro Tools wydaje sie bardziej "logicznym" rozwiazaniem, Jezeli chodzi o sama obrobke materialu to Pro Tools oczywiscie slynie z wysokiej jakosci pluginow w formacie TDM itd.itp.blablabla,jednak faty sa takie,ze posiadajac karte ktora jest dedykowana dla systemu Pro Tools mozesz uzywac Logica wraz z pluginami TDM. Jest to dosyc powszechna praktyka. Pro Tools jest z pewnoscia aplikacja latwiejsza do pozaniania i opanowania jednak malo kto wie jakie ukryte mozliwosci posiada Logic. Pozdrawiam i soory za wszelkie bledy Pisalem na szybko,z czasem u mnie kiepskawo:)

#8 Suave

Suave

• 2204 posts

Posted 26 October 2008 - 20:52

Hmm.. jestem zdolną dziewczynką;) Gram na instrumentach, dawno temu zajmowałam się nagłaśnianiem imprez (zabrzmiało jak przed wojną, ale czasem mam takie wrażenie). Ableton mnie wkurza, mam wrażenie, że poruszam się po jakimś płytkim terytorium. Co mnie kusi w Pro? To że jest Pro;) Zartuję trochę, ale tak naprawdę zastanawiam się, na ile te wszystkie gadki osób znanych o Logicu oddają prawdę (powiedzmy Moby, ATB etc). Teraz profesjonalnie zajmuję czymś innym, co widać w podpisie, ale czasem naprawdę mnie kusi, żeby zaszaleć, tym bardziej, że jest tu na miejscu kogo ponagrywać. Jasne, nie mam bazy, nie mam studia, ale tak teoretyzując wychodzi na to, że jednak Pro..

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 October 2008 - 22:43

Ja też dodam swoje 3 grosze. Lodzik też ma wersje Express i Pro. (wiadomo prosta wersja i rozbudowana) Podstawowa różnica to taka, że ProTools jest konkretnie przywiązany do hardwaru, czyli masz program, nie masz już karty nic nie posłuchasz, ani nie zmienisz. Lodzik daje pewną wolność, bo zabawe możesz zacząć nawet na karcie z twojego maćka. A jak będziesz chciała mieć lepsze brzmienie, niskie latencje, to kupisz lepszą kartę. Ale nawet, gdy już ją sprzedaż, a lodzik będzie u ciebie na komputerze, możesz swobodnie odsłuchać materiał, nad którym pracowałeś. Lodzik ma jeszcze jedną dużą zaletę. W komplecie dostajesz podstawowy pakiet instrumentów i wtyczek, który do początkowej zabawy wystarczy.

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 26 October 2008 - 23:39

6,

kusi, żeby zaszaleć, tym bardziej, że jest tu na miejscu kogo ponagrywać.

Bo wiedz, że za cenę Logic 8 (500 USD) możesz mieć co najwyżej PT LE z MBox2. Co prawda dostajesz interfej audio, jednak PT LE jest ograniczony do 32 śladów mono lub stereo. Dołączony plug-in bundle w kategorii instrumenty wirtualne jest w porównaniu do lodzia trochę za ubogi.

Podstawowa różnica to taka, że ProTools jest konkretnie przywiązany do hardwaru, czyli masz program, nie masz już karty nic nie posłuchasz, ani nie zmienisz.

jesli chcesz nagrywac sesje wielosladowe np. zespoly wtedy Pro Tools wydaje sie bardziej "logicznym" rozwiazaniem,

#11 Suave

Suave

• 2204 posts

Posted 27 October 2008 - 13:08

dzięki:) i znów muszę zbierać złocisze..

#12 Johnnyb

Johnnyb
  • 50 posts
  • SkądCzarna B.

Posted 27 October 2008 - 14:03

a moze z innej beczki A ja sie zapytam inaczej ? :-) Dlaczego studia nagraniowe wybieraja pro tools , a nie np logic ,cubase itp ??? lepsza jakosc dzwieku ? szybsza praca ? bardzo prosze o przemyslane odpowiedzi :-) z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie wszystkich muzykujacych :-)

#13 cheniek

cheniek
  • 477 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 27 October 2008 - 14:39

- wygodniejszy montaż (chociaż wiele bym dał za niektóre funkcje z Logica) - teoretycznie lepiej brzmiące plug-iny - bo jakoś tak się złożyło, że PT jest więcej w studiach - przejrzystszy interfejs, wręcz spartańska prostota - teoretycznie mniej problemów, bo interfejsy i oprogramowanie od tego samego producenta - wysoka jakoś interfejsów - brak możliwości bounce'owania offline, co zawsze wydłuża sesję o jakieś 10% ;) - kiepskie MIDI zmusza klientów do porządnej edycji materiału poza studiem ;)

#14 Johnnyb

Johnnyb
  • 50 posts
  • SkądCzarna B.

Posted 27 October 2008 - 18:53

Dzieki Cheniek :-) dales kilka fajnych argumentow ,ale one rodza jeszcze wiecej pytan ;-) trudno jest raczej wg. tego co tutaj wyzej opisales na temat pro tools-a traktowac go jako program lepszy jakosciowo niz cala reszta. Teoretyczna lepsza jakosc wtyczek jest nadal tylko teoretyczna ;-) interface audio zawsze mozna sobie zmienic (jest ich troche apogge ,motu ,tc electronic ,presonus) a minimalizm w edytowaniu midi to tez zadna zaleta ;-) kilka lat wczesniej to pro tools chyba wcale nie mial edycji midi. No to co w nim jest takiego "boskiego" ,ze go wybieraja ???

#15 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 27 October 2008 - 19:37

A ja sie zapytam inaczej ? :-)
Dlaczego studia nagraniowe wybieraja pro tools , a nie np logic ,cubase itp ???
lepsza jakosc dzwieku ? szybsza praca ? bardzo prosze o przemyslane odpowiedzi :-)
z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie wszystkich muzykujacych :-)

To nie jest tak.
Kiedyś może ProTools był jednym z najlepszych do montażu, ale obecnie wiele się zmieniło.
Mniejsze studia decydują się na bardziej uniwersalne rozwiązania typu Cubase, Logic, czy Sonar.
Protools, to duże nakłady finansowe, które nie zawsze są w stanie się zwrócić.

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 27 October 2008 - 21:04

6, najprostszy ProTools TDM HD 1 z interfejsem 96 I/O to 10 000 USD Lepiej wiedzieć, co się chce z tym robić. Rzeczywiście, jeszcze parę lat temu nie było efektywnej alternatywy dla PT. Ja w studiach ćwiczyłem PT TDM i Logic od 1995 roku. Zawsze wierzyłem w sytem natywny i moja wiara objawiła mi Logic 8 i MacPRO, które już wydajnością mogą spokojnie konkurować z PT HD 1/2 bez RTASów. Jednak dopiero MacPRO podniósł natywny DAW do kręgu PRO... dla Digi to ostra jazda, zważywszy ich okaleczony PT LE.

#17 dredziarz

dredziarz
  • 869 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 09 October 2009 - 18:02

Próbowałem kiedyś PT i totalnie go nie kumałem. Włączyłem Logica i zacząłem pracować. Wniosek - wszystko zależy od człowieka. Dla niektórych PT ma bardizej intuicyjny interface a dla innych Logic.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users