Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jedno IP + Access Point + iPhone = shit ? help me

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 gck

gck
  • 8 posts

Posted 22 October 2008 - 20:34

Witam, napotkalem dziś poważny problem zakupilem na jednej z aukcji internetowych powszechnie znanego nam serwisu, router z access pointem d-link di-524. Uzywam windows visty ( wiem wiem....) i mam takowy problem że: 1.Kabel WAN podłączony jest do switcha od switcha idzie jeden kabel do AP a nastepny do bramki voip. 2.Mam jedno IP stale. 3.Moj provider nie pozwala na korzystanie z prywatnych routerów (;o) 4.Łącząc sie z iphonem iphone laczy sie z wifi ale nie dziala safari ani cala reszta... Ma ktos pomysl na naprawienie tego lub pomysl na usprawnienei mojej kochanej domowej sieci ? Przypomne takze ze niestety przez to ze ip jest stale pula adresowa mojego stalego ip jets inna niz dhcp mianowicie: DHCP : 192.168.0.2 - 192.168.0.100 Stałe : 85.28....

#2 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2008 - 20:42

Kabel WAN podłączony jest do switcha od switcha idzie jeden kabel do AP

Nie rozumiem po co tam switch... kabel providera -> D-Link -> inne sprzęty i powinno wszystko śmigać o ile ustawisz dobrze router. Może nie masz w nim ustawionych DNSów?

#3 gck

gck
  • 8 posts

Posted 22 October 2008 - 20:43

poinformowano mnie ze niestety musi byc switch ... dns mam miec ustawione te providera czy jakis zakres ustalony ? i jest taki problem ze wlasnie urzadzenie ap bedzie odbieralo i nadawlo sygnal tylko do tego ktorego adres mac jest u nich wpisany i w takim razie jka podlaczyc sie iphonem aby hulalo ?

#4 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 22 October 2008 - 20:49

Czegoś nie łapię - co jest pierwszym urządzeniem od strony operatora ? Switch? Jakie adresy masz na Viscie i VoiP?

#5 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2008 - 20:49

Przecież switch tylko przełącza sygnał między urządzeniami... Możesz providera lub inne, ja używam OpenDNS | Providing A Safer And Faster Internet No to rozumiem, że znasz ten mac adres który jest i nich wpisany? Wpisujesz go w konfiguracje D-Linka i wtedy bezproblemowo wszystko podłączasz... czyli jak napisałem wyżej. A to że nie pozwalają to i tak nikt nie sprawdza bo by musieli siedzieć nad każdym klientem codziennie i sprawdzać, takie tam pie****nie :-D

---- Dodano 22-10-2008 o godzinie 21:55 ----
Może ma tak zrobione, że provider -> vista -> 2 sieciówka do switcha -> d-Link, VoIP, etc... kitowe rozwiązanie hehe

#6 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 22 October 2008 - 21:00

W kwestii adresu MAC chodzi o to, że to dostawca ma zarejestrowany adres jego interface'u i przydziela mu jeden adres IP. W takiej sytuacji nie podepnie niczego innego. Brakuje mi tu jednak choć jednego elementu. Jeśli tylko HUB to jak mu chodzi Vista i VoiP na jednym adresie?

#7 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2008 - 21:02

No właśnie, a skoro mu działa ta bramka VoIP (tak przypuszczam) to chyba ma tak zrobione jak napisałem wyżej... No w D-Linku można zmienić mac, i wtedy podłączy sobie ile będzie chciał urządzeń bez większych problemów

Trzeba się zalogować (do D-Linka), następnie w zakładce Home wybierasz WAN. Tam masz "MAC Adrress" i wpisujesz.

#8 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 22 October 2008 - 21:12

Rozumiem, że do jednego switcha masz podłączonego PCta z Vistą, Voip i AP? Switch powinien nadawać wszystkim podpiętym urządzeniom automatycznie IP, potem AP powinien być ustawiony na dynamiczne IP i również powinien nadawać automatycznie innym urządzeniom IP. Musi działać, jeżeli nie zadziała możesz nadawać IP ręcznie ale to jest bezsensowna robota.

#9 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 22 October 2008 - 21:26

Switch nie nadaje adresów IP a jedynie przełącza pakiety po warstwie MAC. Napisz GCK jak i co do czego jest podłączone bo gdybać to sobie możemy.

#10 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2008 - 21:31

Może sobie po rozłączał wszystko i już nie może nam nic napisać :-)

#11 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 25 October 2008 - 22:06

Switch nie nadaje adresów IP a jedynie przełącza pakiety po warstwie MAC.

Oj nawet nie wiedziałem, jak już to kupuję AP czy router, a switche sobie daruje i nie wiedziałem:-(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users