Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

instalacja openOffice na macbooku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 21 października 2008 - 18:34

zainstalowałem oo i mam mały problem jak klikne ikone otwoży się okno procesu x11 po chwili zapyta o pobranie czcionek i na tym koniec jak klikne znowu ikonke OO to wtedy wystartuje jak to zrobić żeby było dobże macbooka ma dopiero od 3 godzin wcześniej tylko windows przez 10 latek

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 21 października 2008 - 18:40

Zostaw OpenOffice. To samo tylko lepiej dostaniesz tutaj:
NeoOffice Home
Najlepsze jest to, że NeoOffice bazuje na źródłach OpenOffice, a jest o lata świetlne od niego.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 października 2008 - 18:46

Leopard ma czasem problem z x11, masz 2 wyjścia - poczekać na OO w wersji aqua, nie wymagającej x11, działającej natywnie, lub poprzez ściągnięcie aktualizacji x11 tutaj: http://static.macosf...s/X11-2.3.1.pkg

#4 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 21 października 2008 - 18:47

a jak odinstalowac openoffica

#5 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 21 października 2008 - 20:11

Ekhm, te "lata świetlne"to chyba jednak przesada. Ja jakis czas pracowałemna NeoO, ale przesiadłem się na OO 3.0 - moim zdaniem (prywatnym i subiektywnym) to jednak OO jest lepsze.

#6 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 21 października 2008 - 20:29

Też jestem zdania, że NO nie jest takie lata świetlne od OO. Siedziałem na OO 2.x (nie pamiętam tamtej cyferki) i przesiadłem się na NO, prawie takie same ale... NO nie działa (przynajmniej u mnie) tak szybko jak nowy OO 3.0 (fakt po angielsku, ale to da się jeszcze przeżyć) Czekam z niecierpliwością na OO 3.0 w naszym ojczystym języku i NO jest już dawno w koszu :D

#7 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 21 października 2008 - 20:48

dobra ściągnołem sobie jakiś programik na mego maczka do deintalacji aplikacji nieczcianych i mam go już z głowy a neooffie jest po angielsku jeszcze tylko zainstalować jakis fany programik do obróbki grafiki i będzie ok

#8 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 21 października 2008 - 20:51

No to was zasmucę ale oo.o 3.0 już od dawna jest dostępny po polsku chociażby tutaj. Używam go chyba tak od wersji dev m9.

#9 tol2di

tol2di
  • 37 postów

Napisano 21 października 2008 - 20:53

ps noj wielkie d gimp sie wywalił nic koniec na dzisiaj zabawy

#10 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 21 października 2008 - 20:54

Też jestem zdania, że NO nie jest takie lata świetlne od OO. Siedziałem na OO 2.x (nie pamiętam tamtej cyferki) i przesiadłem się na NO, prawie takie same ale... NO nie działa (przynajmniej u mnie) tak szybko jak nowy OO 3.0 (fakt po angielsku, ale to da się jeszcze przeżyć)
Czekam z niecierpliwością na OO 3.0 w naszym ojczystym języku i NO jest już dawno w koszu :D

To ciekawe, ale ja mam OO 3 Beta po polsku. Działa dobrze, ale trochę wolno. Moim zdaniem podobnie jak NO pod X11.

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2008 - 10:55

Panowie zapominacie o tym, że kolega ma ibook'a z procesorem PPC a nie Intel. To, jak wiadomo Wam zapewne, starszy model, z wolniejszym procesorem. Poza tym nie ma wersji OpenOffice 3.0 na procesory PPC, oczywiście to też wiecie proponując OpenOffice na iBook'a, prawda ?zapewne też takiej wersji nie będzie. Wersja poprzednia Beta była bezużyteczna. Póki co na procesory PPC zostaje tylko NeoOffice, który ma bardziej rzeczowe podejście do swojego produktu i kompiluje go uwzględniając PPC. SUN musi jeszcze jeszcze się wiele nauczyćw tej materii jak widać. Co do wersji polskiej to NeoOfice ma bardzo dobry pakiet Polsko-języczny i to również od bardzo długiego czasu. Ten program jest po prostu rozwijany z myślą o mac'ach a nie jak OpenOffice, że mac'i są przy okacji, niejako z musu. Dlatego Neo jest o lata świetlne niestety.

#12 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 22 października 2008 - 11:24

Panowie zapominacie o tym, że kolega ma ibook'a z procesorem PPC a nie Intel. To, jak wiadomo Wam zapewne, starszy model, z wolniejszym procesorem. Poza tym nie ma wersji OpenOffice 3.0 na procesory PPC, oczywiście to też wiecie proponując OpenOffice na iBook'a, prawda ?zapewne też takiej wersji nie będzie. Wersja poprzednia Brta była bezużyteczna.
Póki co na procesory PPC zostaje tylko NeoOffice, który ma bardziej rzeczowe podejście do swojego produktu i kompiluje go uwzględniając PPC.
SUN musi jeszcze jeszcze się wiele nauczyćw tej materii jak widać.

Co do wersji polskiej to NeoOfice ma bardzo dobry pakiet Polsko-języczny i to również od bardzo długiego czasu. Ten program jest po prostu rozwijany z myślą o mac'ach a nie jak OpenOffice, że mac'i są przy okacji, niejako z musu.
Dlatego Neo jest o lata świetlne niestety.

Zgadzam się w zupełności. Poprzednio miałem iBooka G3 500 MHz i Neo działał przyzwoicie, czego nie można powiedzieć o OO 2.x.
Na MacBooku C2D, 2 GHz OO 3.0 Beta i Neo działają podobnie.

#13 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 22 października 2008 - 11:54

(...) nie ma wersji OpenOffice 3.0 na procesory PPC (...)

Bzdura. Wersja OO.o dev300 m32 ma w opisie ppc. Nie wiem jak z wydajnością bo niestety sam posiadam tylko MacIntela.

Na oficjalnej stronie niestety polska wersja językowa nie jest dostępna. Trzeba szukać na ftpach deweloperskich.

#14 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 22 października 2008 - 12:01

Ja też mam 3.0 beta po polsku. Może nie jestem "użytkownikiem ekstermalnym", bo jednak prauję gównie na tekście, ale nie mam większych zastrzeżeń.

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2008 - 12:02

luxus
Wiesz co, na oficjalnej stronie, owszem są wersje: niemiecka, włoska, francuzka, portugalska. Nie ma jednak ani polskiej ani angielskiej. Czyli nie ma dla większości ludzi wogóle. Dla większości ludzi ważne jest, żeby pracować a nie testować. Poza tym nie chce im się szukać specjalnie czegoś co nie wiadomo czy istnieje, wg oficjalnego opisu. Szkoda czasu.
Jeśli jest taka BETA to dobrze, jak już przestanie być BETĄ to będzie dostępna oficjalnie i wtedy OK.
Póki co zatem NeoOffice zostaje.

#16 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 22 października 2008 - 13:02

W zasadzie to nie jest beta tylko kolejne deweloperskie snapshoty. Np. w przypadki wersji m33 przekłada się to na oznaczenie:
OpenOffice.org 3.1.0 (Produkt Update 2)
DEV300m33 (Build: 9359)

Zasadniczo istnieje oficjalna polska wersja OO.o dostępna pod tym adresem. Dziwi mnie tylko fakty, że dostępna jest na oficjalnej polskojęzycznej stronie a nie głównej.

#17 Niekto666

Niekto666
  • 5 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 25 października 2008 - 14:38

Witam, zainstalowałem sobie OO w wersji 3.0 (polskiej) i mam pewien problem, może pomożecie? Tuż po instalacji aplikacja pobrała rozszerzenia i słowniki w naszym ojczystym języku. I wszystko pięknie tylko nadal nie sprawdza polskiej pisowni? Sam już nie wiem dlaczego. Macie pomysł?

#18 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 25 października 2008 - 16:42

@Niekto666 Ja mam co prawda UI po angielsku, ale na pewno dasz radę odnaleźć w swoim polskim: Tools\Options\Language Settings\Writing Aids\Options\Check spell as you type zakliknięte i już sprawdza. Pozdrawiam

#19 Niekto666

Niekto666
  • 5 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 25 października 2008 - 17:13

@owca666 Może mój Avatar jest taki mylący, ale zaznaczenie tej opcji to był mój pierwszy krok... :) A tak poważniej... Wszystko jest tak jak być powinno - w opcjach jest polski słownik, zaznaczone sprawdzanie etc. etc. Nie mam już pomysłów co może być nie tak? Nie chodzi nawet o to, że nie sprawdza w trakcie pisania, ale że W OGÓLE nie sprawdza. Tzn. kiedy piszę "dórzo" to nie tylko nie podkreśla, ale i nie wykrywa jako błąd... Hmm... nie wiem :(

#20 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 27 października 2008 - 11:48

Absolutnie nie sugerowałem się avatarem :), podałem najprostsze rozwiązanie (a te często są najlepsze). Jeśli mimo zaznaczenia Check spell as you type nie sprawdza pisowni, to być może pomogą Ci screeny z preferencji mojego OO. Przy tych ustawieniach u mnie działa. Aha, ja używam systemu 10.4.11.
Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika

@Witos
O ile się nie mylę, to kolega tol2di pisał, że ma MacBooka. Z resztą nie tylko w tym topicu.

Pozdrawiam

#21 Niekto666

Niekto666
  • 5 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 27 października 2008 - 13:37

@owca666 Dzięki ale mam takie same ustawienia. Korzystam z 10.5 i najnowżego OO (mam go po polsku). Szkoda, że nie działa bo chciałem sobie "popisać" ;) Hilfe, hilfe...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych