Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Superuser

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 stece

stece
  • 26 postów

Napisano 21 października 2008 - 12:09

Moi drodzy Przepraszam za kolejny otwarty temat, pomimo niezamkniętego poprzedniego, ale jak na Mac'u zrobić sobie uprawnienia superusera? Sudo nie jest superuserem, tylko jakimś lichym skryptem o nazwie sudoer w katalogu private. Moje problemy z tym związane opisałem w poprzednim wątku, który ma tytuł Permission denied. Celem usunięcia problemu musiałem instalować OS X od nowa. Niestety nawet po postawieniu systemu samemu od podstaw nie ma tam opcji na wprowadznie hasła Roota czyli superusera. Czy ktoś wie jak wprowadzić hasło superusera? Z góry dziękuję

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 października 2008 - 13:56

su - wywołuje sudo i dziala

#3 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 października 2008 - 14:29

sudo su
passwd

#4 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 21 października 2008 - 14:31

Moi drodzy

Przepraszam za kolejny otwarty temat, pomimo niezamkniętego poprzedniego, ale jak na Mac'u zrobić sobie uprawnienia superusera? Sudo nie jest superuserem, tylko jakimś lichym skryptem o nazwie sudoer w katalogu private. Moje problemy z tym związane opisałem w poprzednim wątku, który ma tytuł Permission denied.
Celem usunięcia problemu musiałem instalować OS X od nowa. Niestety nawet po postawieniu systemu samemu od podstaw nie ma tam opcji na wprowadznie hasła Roota czyli superusera.

Czy ktoś wie jak wprowadzić hasło superusera?

Z góry dziękuję

Narzędzia katalogowe (Programy/Narzędzia) -> odhacz kłódkę i zajrzyj do menu Edycja.

#5 stece

stece
  • 26 postów

Napisano 21 października 2008 - 18:33

Dzieki za profesjonalna pomoc, Na tak wiele nie liczyłem. Jeszcze tylko nie wiem czy przy stawianiu systemu jest gdzies opcja formatowania dysku, bo podejrzewam że tylko wymazałem sobie dane a wiadomo co to może oznaczać przy użyciu mirroringu lub jak to tam sie nazywa. Nie sprawdziłem Narzędzi dyskowych bo byłe skoncentrowany na szukaniu Roota :( . Może ktoś jeszcze mi pomoże w tym wątku i juz powinienem tu nie śmiecić moderatorowi za często:).

#6 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 października 2008 - 18:37

Podczas instalacji masz dostępne narzędzie dyskowe.

#7 stece

stece
  • 26 postów

Napisano 21 października 2008 - 18:59

Narzedzie formatowanie

Dokładnie napisałem, że o tym wiem, że jest tam takie narzędzie, tylko zapomniałem tam zajrzeć czy jest tam opcja formatowania dysku a nie tylko wymazywania danych?

---- Dodano 21-10-2008 o godzinie 20:03 ----
I jeszcze jedno, czy małpka "@" widoczna za uprawnieniami (drwxrwx---@) oznacza jakiś ostrzeżenia i jeśli tak to jak ją usunąć?

#8 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 października 2008 - 19:57

format/wymazywanie jedno i to samo chyba, że przez format rozumiesz zmianę układu partycji też się da. Instalowałem raz Leo i dwa razy Tigera i wszystko dało się zrobić w narzędziu dyskowym.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych