Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro kopie pradem !!!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2008 - 10:32

witam! kiedy moj mac jest podpiety pod zasilacz kopie pradem,nie jest to bolesne ale odczuwalna jest roznica po odlaczeniu. wy tez tak macie ze swoimi blaszakami? podlaczcie pod prad swojego mac booka pro i przejedzcie dlonia po obudowie a nastepnie odlaczcie ,roznica jest kolosalna!

#2 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 20 października 2008 - 10:41

wow :P iscie elektryzujacy sprzet :P lepiej daj do serwisu albo podlacz sie do kaloryferu jak go uzywasz :]

#3 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 października 2008 - 10:59

jak się korzysta z gniazdka bez uziemienia to nie ma co się dziwić. było już na ten temat sporo powiedziane

#4 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2008 - 11:24

było już na ten temat sporo powiedziane

moglbys podeslac jakis link?
http://appleblog.pl/...-laptopow-apple

#5 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 20 października 2008 - 11:34

ja tam w ładowarce do powerbooka, macbooka nie widze gniazda do bolca uziemiającego, moj powerbook 12" tez czasami "kopie" ale delikatnie i nie zawsze.

#6 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 października 2008 - 11:48

nie pamiętam już tytułu a znaleźć nie mogę. Generalnie tak jak już napisałem, trzeba korzystać z uziemienia w gniazdku i kablu do zasilacza. Z resztą w artykule z appleblog masz to napisane.

#7 jamesPL

jamesPL
  • 168 postów
  • Skądwlkp

Napisano 20 października 2008 - 12:44

tez tak mam, bez uziemienia... czy ma to jakies negatywne skutki dla mbp?;)

#8 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2008 - 12:58

tez tak mam, bez uziemienia... czy ma to jakies negatywne skutki dla mbp?;)

dobre pytanie...

#9 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 20 października 2008 - 14:05

hehe zdradzę wam tajemnicę jak macie iMaca z USA, a przejściówkę bez uziemienia to też działa jak w MBP

#10 maclover

maclover
  • 61 postów
  • SkądC-n Mokotów

Napisano 20 października 2008 - 14:10

moja G5 tez kopala jak stala na biurku... teraz wyladowala na dywanie i problem zniknal. uzmienienie w tym wypadku nic tu do tego.

#11 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 23 października 2008 - 06:57

moj tez kopie tak delikatnie ale tylko na krawedziach nie wiem czemu, a szczegolnie prawy rog

#12 eoo

eoo
  • 1 postów

Napisano 09 lipca 2014 - 23:36

Witam, trafiłem, bo zauważyłem podobną rzecz - mrowienie prądem przy dotyku aluminiowej obudowy. Po chwili zastanowienia i sprawdzeniu jednego z gniazdek w mieszkaniu - widzę, że uziemienie w gniazdkach jest 'zerowane', czyli połączone z przewodem neutralnym. Kabel do zasilacza naszych komputerów posiada w sobie przewód uziemienia. Za jego przewodnictwem uziemiona jest również metalowa obudowa. Zatem - jeśli mamy bardzo starą, zerowaną instalację - jak u mnie, to dotykając obudowy komputera robimy tak, jakbyśmy dotykali sobie styku neutralnego (zazwyczaj niebieski przewód) w gniazdku. Dla testu założyłem zamiast fabrycznego kabla zwykły czarny kabel - jeden z tych powszechnie używanych do sprzętów audio/wideo. (Tak tak, pasuje.) Jest dwużyłowy i bez uziemienia. Z 'nowym' kablem mrowienia prądem już nie ma. Nie namawiam nikogo do powtórzenia próby, a nawet przestrzegam, bo jakość wykonania kabli rtv bywa skandaliczna. Pozdrawiam wszystkich naelektryzowanych.

#13 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2014 - 23:54

Ja nie zauważyłem aby mój kopał, aczkolwiek zawsze używam przewodu z uziemieniem. Krótką końcówką jedynie podładowuje na wyjazdach. Chociaż fakt, faktem używałem i na krótkiej laptopa i niczego nie zauważyłem. Prąd mnie kopał jedynie jak dotykałem jednocześnie tą samą dłonią klawiatury w iMacu i rMBP. Klawiatura była przewodowa. Było to jednak bardzo delikatne kopanie prądem. Na 90% miałem wówczas przewód z uziemieniem, albo było to na baterii.

#14 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 11 lipca 2014 - 08:55

Temat omawiany na forum. Poza tym w "rozmowach ogólnych" nie zadajemy pytań. Zamykam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych