Szyfrowanie Wifi Wep na MAc OSX 10.5.5
Napisano 18 października 2008 - 18:18
Napisano 18 października 2008 - 18:33
Napisano 18 października 2008 - 18:46
Napisano 18 października 2008 - 21:09
tez na poczatku podejrzewałem ze to router i dlatego podlaczylem sie Wifi bezposrednio Mac PRo z MBP i dalej Lipa z transferemDziwne jest to co piszesz... radzę zmienić router, bo ja na bardzo tanim routerze mam odwrotną wręcz sytuację - windows <-> windows (jak zawsze) jest bardzo powolny (nawet kiedy jest połączenie kablem). Z kolei Mac ma bardzo szybki transfer... to nie jest pierwszy router przy którym zauważyłem taką sytuację. Każdorazowo szyfrowanie WPA.
Choć można kupić router od Apple, to polecam inne rozwiązanie sprawy;) pisz na PW
Routera specjamnie nie moge zmienic bo jest przypisany do lini DSL i inny nie zadziala jedyne co moge zrobic to zastosowac accespoint i dlatego myslalem o Airport Express
Napisano 19 października 2008 - 08:32
Napisano 19 października 2008 - 10:27
niestety ani reset rutera ani tez zmiana szyfrowanie na wszystkie mozeliwe WPA nic nie zmieniaHmm szyfrowanie wep nie jest najlepszym warto byloby sprobowac zmienic (oczywiscie laczac sie do routera kabelkiem) na WPA, jesli to nie starczy to i router zresetowac (ale po resecie oczywiscie straci ustawienia i trzeba bedzie mu wpisywac od nowa). Czy to wystarczy? nie wiadomo, warto sprawdzic.
Zastanawiajace dlaczgo jak polacze obie makowki ze soba przez wifi pomijajac router tez predkosc transferow jest ledwie 3,5MB/s przy szyfrowaniu WEP (nie mozna wybrac WPA )
bez szyfrowania osiaga 11MB/s z 16MB/s mozliwych jakie wynikaja ze specyfikacji n
jestem bliski zainwestowania w Airport Express ale czy to rozwiaze moj problem skoro maki same ze soba nie moga sie za bardzo "dogadac"?
Napisano 22 października 2008 - 20:30
A moze to ostatnie zwolnienie wynika z tego ze w UPC zwolnilo? Teoretycznie mam 10Mb lacze (ostatnio na stronie do testow wykazalo mi lekko ponad 7Mb a uploadowanie na 1Mb).
Bede wdzieczny za rade.
---- Dodano 22-10-2008 o godzinie 21:30 ----
Ok, no to wpialem sie w setup mojego rutera, przepialem sie na macanego na filtrowanie po MAC adresach (mialem akurat wpiete dwa fony i jeden laptop i spisalem MAC addressy) i na razie... Zaczelo smigac w mgnieniu oka. Czy to mozlwie? Mam szyfrowanie WEP, przepialem sie na filtrowanie MAC adresow, zmienilem nazwe SSID i zaczelo hulac megaszybko (sciaganie video na przyklad). Czy to mozliwe, ze kogos w ten sposob odpialem od mojej sieci, jakiegos intruza? O tyle to by bylo dziwne, ze w setupie rutera nie bylo widac jego MAC address, o ile oczywiscie byl ten intruz.
PS. Robilem wszystko nie po kablu, mam nadzieje, ze nikt nie podgladal...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych