Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Szyfrowanie Wifi Wep na MAc OSX 10.5.5

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Robiq

Robiq
  • 41 posts

Posted 18 October 2008 - 18:18

Witam Jakis czas temu przesiadlem sie z PC z Windowsem na OS X Mam w domu dwa kompy Maca Pro 2x3,2 intel leopard i MBP c2d 2,4 leopard do tego ruter wifi dostawcy netu zauwarzylem ze transfery plikow pomiedzy nimi po LAN przez wifi sa strasznie niskiez rzedu 1,3MB/S przy wifi 54Mbit/s plik 700MB kopiuje ok 10 min gdzie wczesniej na windowsach wystarczlo ok 1 min Zaczelo mnie to coraz bardziej irytowac i postanowilem ominoac "wolny" ruter dostawcy i udstepnic net prosto z Mac Pro na MBP Samo udostepnianie bajecznie proste ale bez wiekszego zysku na szybkosci ok 3,5MB/s przy Wifi 130Mbit/s teraz plik 700 MB kopiuje 4 min Mysle sobie juz jest lepiej ale Windowsowe Wifi 54 Mbit/s i tak bylo lepsze Szukam dalej odpowiedzi na pytanie jakto sie dzieje ze "super wydajne kompy" maja super niewydajna siec Wifi przeczesalem to forum i nic nie znalazlem wiec zaczalem kobinowac dalej Zminielem kanaly w wifi na takie na ktorych nic i nikt w okolicy nie pracuje i dalej to samo Wylaczylem szyfrowanie i BINGO predkosc podskoczyla do ok 11MB/s przy WIFI 130Mbit/s i To juz by mi moglo wystarczyc gdyby nie fakt ze nie moge zostawic sieci niezabezpieczonej i tutaj prosze Was o pomoc jak zabezpieczyc siec zeby nie stracic wydajnosci (ruter z wifi dostawcy nie ma opcji filtrowania adresow MAC)? Moze ktos z Was moze mi wytlumaczyc dlaczego Siec ktora powinna proacowac z predkoscia 130Mbit/s pracuje tylko z polowiczna wydajnoscia ` czy jest szansa przy udostepnianiu netu z MP na MBP wylaczyc Szyfrowanie a wlaczyc filtrowanie adresow MAC jesli tak to jak to zrobic i czy to wplynie na wydajnosc jak szyfrowanie? Czy AirPort Express potrafi filtrowac adresy MAC (moze zakup tego pudeleczka bylby rozwiazaniem mojego problemu) moze jest jakies inne rozwiazanie mojego problemu do ktorego jeszcze sam niedoszedlem? Dlaczego Windowsy pracuja z wifi lepiej (przynajmniej w moim przypadku)? Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie Pozdrawiam Robiq

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 October 2008 - 18:33

Dziwne jest to co piszesz... radzę zmienić router, bo ja na bardzo tanim routerze mam odwrotną wręcz sytuację - windows <-> windows (jak zawsze) jest bardzo powolny (nawet kiedy jest połączenie kablem). Z kolei Mac ma bardzo szybki transfer... to nie jest pierwszy router przy którym zauważyłem taką sytuację. Każdorazowo szyfrowanie WPA. Choć można kupić router od Apple, to polecam inne rozwiązanie sprawy;) pisz na PW

#3 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 18 October 2008 - 18:46

polecam Linksysa wrt54gl

#4 Robiq

Robiq
  • 41 posts

Posted 18 October 2008 - 21:09

Dziwne jest to co piszesz... radzę zmienić router, bo ja na bardzo tanim routerze mam odwrotną wręcz sytuację - windows <-> windows (jak zawsze) jest bardzo powolny (nawet kiedy jest połączenie kablem). Z kolei Mac ma bardzo szybki transfer... to nie jest pierwszy router przy którym zauważyłem taką sytuację. Każdorazowo szyfrowanie WPA.
Choć można kupić router od Apple, to polecam inne rozwiązanie sprawy;) pisz na PW

tez na poczatku podejrzewałem ze to router i dlatego podlaczylem sie Wifi bezposrednio Mac PRo z MBP i dalej Lipa z transferem
Routera specjamnie nie moge zmienic bo jest przypisany do lini DSL i inny nie zadziala jedyne co moge zrobic to zastosowac accespoint i dlatego myslalem o Airport Express

#5 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 19 October 2008 - 08:32

Hmm szyfrowanie wep nie jest najlepszym warto byloby sprobowac zmienic (oczywiscie laczac sie do routera kabelkiem) na WPA, jesli to nie starczy to i router zresetowac (ale po resecie oczywiscie straci ustawienia i trzeba bedzie mu wpisywac od nowa). Czy to wystarczy? nie wiadomo, warto sprawdzic.

#6 Robiq

Robiq
  • 41 posts

Posted 19 October 2008 - 10:27

Hmm szyfrowanie wep nie jest najlepszym warto byloby sprobowac zmienic (oczywiscie laczac sie do routera kabelkiem) na WPA, jesli to nie starczy to i router zresetowac (ale po resecie oczywiscie straci ustawienia i trzeba bedzie mu wpisywac od nowa). Czy to wystarczy? nie wiadomo, warto sprawdzic.

niestety ani reset rutera ani tez zmiana szyfrowanie na wszystkie mozeliwe WPA nic nie zmienia
Zastanawiajace dlaczgo jak polacze obie makowki ze soba przez wifi pomijajac router tez predkosc transferow jest ledwie 3,5MB/s przy szyfrowaniu WEP (nie mozna wybrac WPA )
bez szyfrowania osiaga 11MB/s z 16MB/s mozliwych jakie wynikaja ze specyfikacji n
jestem bliski zainwestowania w Airport Express ale czy to rozwiaze moj problem skoro maki same ze soba nie moga sie za bardzo "dogadac"?

#7 amator

amator
  • 503 posts

Posted 22 October 2008 - 20:30

A ja mam troszke inne pytanie. Ostatnio internet z UPC mi mocno zwolnil na moim MB. Czasem smiga, a czasem STRASZNIE muli. Szczegolnie przy ladowniu uTube czy innych video filmikow z www. I oto pytanie - czy da sie jakos sprawdzic czy ktos sie wpina w moje wifi? Szyfrowanie u mnie idzie via WEP. Z gory uprzedzam, ze nie bawilem sie takimi rzeczami jak udostepnianie wifi konkretnym adresom MAC, gdyz to dla mnie jednak czarna magia. M.in. wpinam sie w moje wifi dwoma telefonami komorkowymi, 3 laptopami i jednym PC i wolalbym uniknac klepania jakichs nowych ustawien MAC.

A moze to ostatnie zwolnienie wynika z tego ze w UPC zwolnilo? Teoretycznie mam 10Mb lacze (ostatnio na stronie do testow wykazalo mi lekko ponad 7Mb a uploadowanie na 1Mb).

Bede wdzieczny za rade.

---- Dodano 22-10-2008 o godzinie 21:30 ----
Ok, no to wpialem sie w setup mojego rutera, przepialem sie na macanego na filtrowanie po MAC adresach (mialem akurat wpiete dwa fony i jeden laptop i spisalem MAC addressy) i na razie... Zaczelo smigac w mgnieniu oka. Czy to mozlwie? Mam szyfrowanie WEP, przepialem sie na filtrowanie MAC adresow, zmienilem nazwe SSID i zaczelo hulac megaszybko (sciaganie video na przyklad). Czy to mozliwe, ze kogos w ten sposob odpialem od mojej sieci, jakiegos intruza? O tyle to by bylo dziwne, ze w setupie rutera nie bylo widac jego MAC address, o ile oczywiscie byl ten intruz.

PS. Robilem wszystko nie po kablu, mam nadzieje, ze nikt nie podgladal...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users