Witam. Mam problem z edycja filmu... dotyczy to wyciecia kilku klatek (sekund z filmu). Oczywiscie udaje mi sie wyciac niepotrzebne kawałki ale wtedy film dzieli sie na drugi film i ile razy bym wycinał niepotrzebne klatki na tyle kawałków dzieli mi sie film. Jak temu zaradzic jak skleić ten film z powrotem w jedno? Tak aby nie miał tych przerw (zeby wszystkie utworzone kawalki filmu zeszly sie w jeden film). Wiem ze troche namieszane ale nie wiem jak sobie z tym poradzic. Chyba ze zle wycinam film... Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
[Wideo] Jak edytować film mpg w imovie? = Wycinanie niepotrzebnych klatek ? Pomocy!
Rozpoczęty przez
marcinbikeer
, 26 lip 2006 14:49
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 lipca 2006 - 14:49
Napisano 26 lipca 2006 - 14:55
Poleceniem "Split video at..." z menu Edycja "przecinasz" zaznaczony fragment klipu. Musisz to zrobić na początku i końcu niechcianego materiału. Następnie go zaznaczasz i usuwasz poleceniem "Cut".
Napisano 26 lipca 2006 - 16:51
Zaraz, zaraz, PavelM to nie o to chodzi. Kolega nie ma problemu z cięciem, tylko chce pocięty film posklejać... Ale iMovie chyba nie ma takiej opcji, niestety :-(
Napisano 26 lipca 2006 - 17:17
Przyznam się że nie rozumiem problemu :/
Napisano 26 lipca 2006 - 17:17
Nie ma takiej potrzeby, nawet jeśli będziesz widział te przerwy, to wfilm przy eksporcie będzie jednolity.
Napisano 26 lipca 2006 - 17:25
Ja podejrzewam, że chodzi o to: przy wycinaniu fragmentów pozostałe automatycznie się sklejają, ale można je ręcznie odsunąć od siebie.
Przy dużej ilości małych kawałków można je przesunąć jakimś nieopacznym ruchem myszy i nawet tego nie zauważyć, a wtedy przy eksporcie mamy małą czarną dziurę ;-) Gdyby można było je posklejać w większe części byłoby łatwiej, a tak to trzeba bardziej uważać i tyle :-)
Napisano 27 lipca 2006 - 00:30
Robilem to tak jak mówi Pavelm "Poleceniem "Split video at..." z menu Edycja "przecinasz" zaznaczony fragment klipu." i wtedy film zaczyna mi sie dzielic na kilka klipów (np. naciskam jeden raz "Split video at..." pojawiaja mi sie dwa filmy, drugi od momentu gdzie nacisnałem "Split video at...". Gdy np. uzyje funkcji po raz czwarty film dzieli mi sie 5 czesci... jak usunac te paliki co sie pojawiaja przy nacisnieciu "Split video at..."? Albo jak skleić film w jedno... ciezka sprawa ale prosze o wyrozumialosc
Pozdrawiam
Napisano 27 lipca 2006 - 10:53
Te "paliki" to po prostu miejsca podziału klipu i tak jak napisał njet nie ma się co nimi przejmować. Nie można ich usunąć -skleić kawałków w iMovie się nie da i tyle :-) Może mieć i 50 części, ale jak stwierdził code nie ma problema ;-)
Napisano 27 lipca 2006 - 19:12
Splietem tniesz zaznaczone (podświetlone) klipy. Potem je "odznaczasz" klikając poza oknem edycji. Ponownie zazaczasz wybrany fragment i usuwasz poleceniem "Cut".
Nieprzejmuj się ilością klipów w oknie edycji (oś czasu) - po wyeksportowaniu do iDVD lub innego formatu video film zostanie sklejony.
Pocięcie dłuższego klipu ułatwia jego edycję (efekty przejścia, napisy itp).
Sorry za tą łopatologię ale być może nie do końca rozumiem Twoje rozterki, bo jeżeli sama sama edycja nie sprawia Ci kłopotu, to pojawienie się na osi czasu wielu klipów naprawdę nie stanowi problemu - przekonaj się o tym oglądając film w oknie podlądu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych