Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iBook g3 clamshell i internet

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#1 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 16 October 2008 - 17:39

Witam. Pewnie będziecie się śmiać z tego posta, ale.. Dostałam dzisiaj ibooka g3 clamshell i teraz mam problem z internetem. Chodzi o to, ze tutaj, gdzie mieszkam, jest internet bezprzewodowy i aby działał, muszę podać jakieś adresy (?) z właściwości karty sieciowej, aby odblokowano mi dostęp.. Problem w tym, że kompletnie nie wiem, gdzie tego szukać w tym systemie (mac os x 9 coś tam).. Pomożecie?

#2 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 16 October 2008 - 19:20

Ojej... Internet bezprzewodowy wymaga specjalnej karty sieci bezprzewodowej. Z tego co wiem w tych komputerach nie było takich kart, więc nie masz co szukać. Jeżeli potrzebujesz koniecznie sieci bezprzewodowej musiałbyś kupić zewnętrzną kartę na USB, chociaż nie wiem czy to będzie działać.

#3 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 16 October 2008 - 20:09

Glupoty opowiadasz. Ibook G3 ma możliwość wsadzenia karty Airport (ale nie express, tej starsze, podobnej kształtem i wielkością do PCMCIA). Wkłada się ją pod klawiaturę, bez używania jakiegokolwiek śrubokręta. Niestety, nie pamiętam, gdzie w systemie 9 można sprawdzić MAC adress karty sieciowej. Pa.

#4 ksx4system

ksx4system

:(){ :|:& };:

• 593 posts
  • SkądPolska

Posted 16 October 2008 - 21:35

adres sprzętowy (MAC) jest gdzieś w system profilerze (dla os 9), bądz w about this mac => more info (w x'ach).

---- Dodano 16-10-2008 o godzinie 22:36 ----

Glupoty opowiadasz. Ibook G3 ma możliwość wsadzenia karty Airport (ale nie express, tej starsze, podobnej kształtem i wielkością do PCMCIA). Wkłada się ją pod klawiaturę, bez używania jakiegokolwiek śrubokręta.

Niestety, nie pamiętam, gdzie w systemie 9 można sprawdzić MAC adress karty sieciowej.

Pa.

bo to jest pcmcia!

#5 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 16 October 2008 - 21:40

bo to jest pcmcia!

Ale z tego co pamiętam niekompatybilne w pełni... Choć może się mylę - daaaawno nie czytałem, a moja muszelka (huh) działa ślicznie

Pa.

#6 ksx4system

ksx4system

:(){ :|:& };:

• 593 posts
  • SkądPolska

Posted 16 October 2008 - 23:14

ależ kompatybilne! nawet niektóre piecowe karty (Orinoco) działają jako AirPort ;) u siebie (ani w iBook'u G3 Clamshell, ani w PowerMac'u G4) AirPort'a niestety nie mam:(

#7 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 17 October 2008 - 04:35

Wczoraj był u mnie kolega i niby znalazł ten adres. Czyli muszę jeszcze dokupić tą kartę, żeby mieć internet bezprzewodowy?

#8 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 17 October 2008 - 08:33

Kayako: Może najpierw sprawdź czy masz Airporta - zajrzyj pod klawiaturę. Bo mam podejrzenia, że kolega znalazł adres, ale karty sieciowej (tej na kabelek). Ja po zerknięciu na ceny Airportów na allegro (połowa ceny jaką zapłaciłem za mydelniczkę) zakupiłem WiFi Pentagrama na USB za 30zł i śmiga pod Panterą ze sterownikami RaLinka.

#9 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 17 October 2008 - 16:19

Podłączyłam kabel i internet działa bez zarzutu. A co do bezprzewodowego, to kompletnie się na tym nie znam i póki co chyba będę musiała to zostawić.. Słuchajcie, na tej mydelniczce zainstalowany jest system mac os 9.2 i teraz mam takie pytanie: jaki komunikator powinnam ściągnąć, żeby obsługiwał również gadu gadu? Wszystko jest do mac os X i nie działa..

#10 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 17 October 2008 - 16:27

No to będziesz miała kłopot. Na 9.2 ciężko już cokolwiek znaleźć. A może pójdzie na tej Twojej mydelniczce jakiś X? Tylko ile masz pamięci i jaki dysk?

#11 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 17 October 2008 - 16:30

366 mhz, 192 mb, 6 gb.. wcisnę do tego mac os X?

#12 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 October 2008 - 22:05

Tiger powinien ruszyć.

#13 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 October 2008 - 06:27

Dysk trochę mały ale od biedy wystarczy. Ja na 300MHz, 160MB RAM i 20GB dysku mam Panterę 10.3.9 i to na pewno ruszy bez żadnych magicznych sztuczek. Tiger jak to ibook bez firewire w prosty sposób się zainstalować nie da.

#14 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 18 October 2008 - 08:16

Co do wcześniejszych pytań o airporta: chyba nie mam, bo sprawdzałam i wyskoczył mi komunikat, że żadna karta nie jest zainstalowana. Skoro dysk trochę mały, to może powinnam kupić nowy? Pytanie tylko, jaki i ile mniej więcej by kosztował?

#15 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 October 2008 - 08:42

Dysk ATA 2.5" np. taki: WD_Scorpio_80_GB_5400_8MB_ATA

#16 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 18 October 2008 - 08:53

Hm, okej. Założmy, że kupię ten dysk, zainstaluję nowy system i teraz ten internet bezprzewodowy.. Jaki jest koszt takiego airporta?

#17 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 18 October 2008 - 09:01

Tutaj masz kilka typów:
Sklep Cortland - systemy graficzne oraz komputery Apple Macintosh i system Mac OS X. Monitory LaCie i programy Adobe
Pewnie można taniej, ale trzeba poszukać. Hasło wywoławcze: PCMCIA wireless

#18 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 18 October 2008 - 09:06

Chyba, że poszukałabym na Allegro. Mam rozumieć, że wystarczy wpisać po prostu PCMCIA wireless i każda będzie dobra? A skąd mogłabym załatwić sobie inny system?

#19 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 18 October 2008 - 09:10

Każda raczej nie będzie pasować. Trzeba znnaleźć pasującą do mac'a. Osobiście nie szukal bym w Allegro. W Polsce, jak wiadomo, bardzo mało wiadomo o mac'ach, możesz kupić coś co ma pasować, bo tak się będzie wydawało sprzedawcy a w rezultacie nie będzie pasować. Kup z eBay'a, tam wiadomo co z czym działa i jak będzie sprzedawana karta pod mac to na 100% będzie pod mac. Ewentualnie, chcąc uniknąć problemów, po prostu kup ze sklepu. Dostajesz dzięki temu gwarancję na ten sprzęt.

#20 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 18 October 2008 - 09:13

Pewnie zdecyduję się na jedną z tych trzech, co mi podałeś. + dysk, który polecił Jenot. Tylko jeszcze ten nowszy system..

#21 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 18 October 2008 - 09:17

Nowszy system możesz też kupić z eBay'a w miarę tanio. Trzeba oczywiście trafić na ofertę ( jak zawsze w przypadku aukcji ).
os x 10.4 tiger, Computers Networking, Books items on eBay.com
Na Allegro masz tylko jedną ofertę, poza tym nie wiadomo na jaki komputer. Wygląda jakby wersja pudełkowa, na wszystkie komputery, ale trzeba by się spytać sprzedawcy.
MAC OS X - TIGER - 10.4 - X.4 - BCM - Warszawa (461548799) - Aukcje internetowe Allegro

#22 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 October 2008 - 10:30

Tylko nie PCMCIA - ja nawet nie wiem, czy ten slot w clamshellu to jest PCMCIA a nawet jeśli to jest tam mało miejsca i dla pełnowymiarowej karty WiFi trzebaby coś piłować. Oryginalny Airport do mydelniczki jest tutaj: Airport. No ale ta cena, poza tym nie wiadomo czy masz antenkę i jakieś takie mocowanie pod klawiaturą. Jeśli nie to kolejny wydatek. Dlatego polecam kupić coś na USB. Ja mam coś takiego: Pentagram
i działa bez problemu na 10.3.9 ze sterownikami Ralinka. Tyle że potrzebny był jeszcze mały hub USB bo niestety Clamshell ma tylko 1 USB i to tak umieszczony, że szersze urządzenia USB po prostu się nie mieszczą.

A to znalazłem w sieci o kompatybilnych z Airportem kartach:

Alternatives to Original Apple Airport Card 802.11b are very few. The only direct replacement is even harder to find then the apple card. Sony made the Original Apple Airport Card for Apple, the Sony Part number is PCWA-C150S or ERA-201D1, same card except it has an antenna on the top of it that once unpluged yields an Original Apple Airport Card with Sony labeling.
The other option is an older Lucent Orinoco Silver or Gold card, stop continue reading. NO this card does not work as a 100% replacement, but it can be used very easily as a testing card to see if the airport card slot is working. The card will be recognized and work in an Original Apple Airport card slot, but it physical size with it's antenna attached makes it impossible to close the casings on many Apple products that use this card. Hence I write good for testing purposes, to see if the airport card slot is working. The very advanced might want to think of the few real hackers that have decided to strip the lucent orinoco cards down to the silicon board only and used them in clamshell and ibook g3's. The result is a slight buldge in the keyboard, it is very much a hack and not recommended. Lastly I hear there is people that have broken off the antenna part and re-soldered an airport card antenna connector to these. Again the Orinico Lucent Wavelan Silver and Gold cards a very much experimental, I keep one around for airport card slot testing purposes and caution users to be very careful going this route.

#23 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 18 October 2008 - 14:55

Skoro to oryginalna karta to antena na pewno jest. A cena ... cena jak cena. Oryginalną kartę do ClamShell można również zamówić w Cortlandzie.

#24 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 October 2008 - 17:05

Oryginalny Airport jest bez anteny. Antena z mocowaniem powinna być pod klawiaturą. Polecam zobaczyć TO - wiele to wyjaśni :)

#25 Kayako

Kayako
  • 15 posts

Posted 18 October 2008 - 17:24

Zdjęłam klawiaturę - nie ma airporta. Identycznie jak na filmiku.. Ale teraz już się pogubiłam. To co w końcu powinnam kupić? Oryginalną kartę czy to coś z usb?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users