Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004 na Uncoated FOGRA29 (ISO 12647-2:2004

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 pedros81

pedros81
  • 4 postów

Napisano 16 października 2008 - 13:15

Może ktoś mi doradzi. Mam 2 dokument: 1. jest drukowany na papierze powlekanym profil icc fogra 29 2. jest drukowany na papierze niepowlekanym profil icc fogra 39 efekt jest taki, i moim zdaniem logiczny na powlekanych kolory sa bardziej wyraznie i nasycenie jest głębsze, a na nie powlekanych słabsze. macie jakis pomysł na konwersję z 29 na 39 bez widocznej róznicy

#2 krzysman

krzysman
  • 113 postów
  • SkądPrzeźmierowo

Napisano 23 października 2008 - 11:15

Moim zdaniem taki efekt zawsze bedzie wystepował, taka charakterystyka papieru. Jak sie myle prosze mnie poprawic.

#3 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 października 2008 - 11:55

Może ktoś mi doradzi.
Mam 2 dokument:
1. jest drukowany na papierze powlekanym profil icc fogra 29
2. jest drukowany na papierze niepowlekanym profil icc fogra 39
efekt jest taki, i moim zdaniem logiczny na powlekanych kolory sa bardziej wyraznie i nasycenie jest głębsze, a na nie powlekanych słabsze.

macie jakis pomysł na konwersję z 29 na 39 bez widocznej róznicy

Nie ma takiej mozliwosci.
Na niepowlekanych farba:
1. Nie odbija tak swiatla jak na powlekanych
2. Chlonie inaczej
Te 2 czynniki powoduja ze nigdy nie bedzie to podobny druk do tego na niepowlekane powinno stosowac sie inne farby o mniejszej chlonnnosci ale to juz temat rzeka ja o tym sie ucze sie ponad 10 lat i wiele jeszcze nie wiem ;)

#4 pedros81

pedros81
  • 4 postów

Napisano 25 października 2008 - 21:56

udalo mi sia i,trawało to 2 wieczory ale przyniosło efekty. 1.dobrałem kolory + - 10% wratosci 2.drukarnia zgodziłe sie wykonac hardproof z róznymi gęstosciami optycznymi co przynosło oczekiwany efekt który zadowolił kienta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych