Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook + zewnetrzny monitor + klawiatura --- kilka pytań.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 maff

maff
  • 89 postów

Napisano 16 października 2008 - 10:57

czesc, otoz mam macbooka, ale troche przeskzadza mi niewielki wyswietlacz (szczegolnie przy prezentacjach, excelu i wordzie). W zwiazku z tym chce kupic zewnetrzny LCD (24"). Poniewaz jednak wolabym miec przed soba jedynie zewnetrzny LCD a Macbooka gdzies z boku, chce dokupic klawiaturee (blootooth). Pytanie brzmi, czy moge miec np. zamknetego Macbooka z jednoczesnym dzialniem zewnetrznego monitora i klawiatury (tak jak dzialaja np. stacje dokujace)? Mozna to jakos zrobic? Druga sprawa, to czy karta Macbooka (mam Santarose na X3100) wyswietli rozdzielnosc 1920x1200? Trzecie pytanie, to czy ktos stosuje podobne rozwiazanie o jakim ja mysle? Czy sprawdza sie? Sa jakies problemy, etc? z gory dzieki za pomoc.

#2 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 października 2008 - 11:16

da się używać zamkniętego macbooka (program insomnia) ale nie jest to zalecane bo szybko się przegrzewa

#3 FredF

FredF
  • 87 postów

Napisano 20 października 2008 - 21:38

Tez przymierzam sie do takiej opcji, lecz nie posiadam jeszcze MacBooka. Chcecie mi powiedzieć, że nie jest możliwe zamknięcie pokrywy komputera (bez dodatkowego oprogramowania) bez jego wylączenia? Nie ma w ustawieniach jakiejs opcji typu 'nic nie rob po zamknieciu pokrywy'?

#4 Shooz

Shooz
  • 10 postów

Napisano 20 października 2008 - 21:45

Używam dodatkowego monitora (22 calowy BenQ) i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie. Monitor zewnętrzny został postawiony trochę wyżej i jest ponad monitorem macbooka. Gdy szperam po sieci, coś piszę etc. wtedy wygaszam monitor wew, natomiast do pracy z audio dwa monitory są przydatne

#5 FredF

FredF
  • 87 postów

Napisano 20 października 2008 - 22:04

no dobrze, ale zakladamy sytuacje w ktorej nie potrzebuje w ogole ekranu wewnetrznego, chce odlozyc zamknietego laptopa na polke i pracowac na zewnetrznym monitorze, myszcze i klawiaturze...

#6 acidattack

acidattack
  • 62 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2008 - 22:16

Nie ma z tym najmniejszego problemu. Po wcisnieciu jakiekolwiek klawisza na klawiaturze, w momencie gdy MacBook jest podlaczony do zewnetrznego monitora - budzi sie i pracuje tylko na zewnetrznym monitorze. Korzystam z applowskiej mini klawiatury alu oraz bezprzewodowej myszy logitech - jedno i drugie bluetooth. Nie ma najmniejszych problemow. Co do przegrzewania - uzywam macbook'a do produkcji muzyki - niejednokrotnie dzialal po kilkanascie godzin, mimo uzywania ogromnej ilosci mocy obliczeniowej, nie zauwazylem, zeby cos sie z nim specjalnego stalo. Owszem, to bialy macbook, widac delikatnie zoltawy nalot w okolicy wywiewow, ale podejrzewam, ze to normalna sprawa. Warto wspomniec, ze MacBook ma swietnie rozwiazana opcje pracy na dwoch ekranach - w momencie podlaczenia go do zewnetrznego monitora, zapamietuje oddzielnie ustawienia tapety, etc., dla ekranu wewnetrznego i zewnetrznego. Mozna tez swobodnie korzystac z podwojnych space's, jak i odpalac rozne aplikacje oddzielnie na ekranie wewentrznym i zewnetrznym. Jednym slowem - rozwiazanie, o ktore pyta autor tematu, jest 100% wykonalne, nie potrzeba zadnych dodatkowych aplikacji. Pozdrawiam!

#7 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 października 2008 - 22:20

Jestem posiadaczem MacBooka od dosłownie paru dni, a używam w takiej konfiguracji jak pisze autor wątku i działa. Aby używać zewnętrznego monitora bez użycia wyświetlacza MacBooka należy włączając laptopa zamknąć klapę. Po skończonej pracy wybieram Jabłko/Uśpij, a budzę go spacją z zewnętrznej klawiatury (przewodowej - nie wiem jak z bluetoothem - pewnie doświadczeni koledzy podpowiedzą, czy tak też działa).

#8 aleosa

aleosa
  • 1 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 17:18

macbook+samsung syncmaster 2253LW czesc, nie mam jeszcze drugiej klawiatury, mam za to drugi monitor SAMSUNG syncmaster 2253LW podlaczony do czarnego mac booka. czy jest jakakolwiek opcja wylaczenia macbookowego ekranu? przy pracy w internecie czy w tekstach nie mam wiekszych problemow z dwoma monitorami, ale uzywam tabletu graficznego wacom intuos 3 i dwa wlaczone monitory powoduja, ze powierzchnia aktywna tabletu dzieli sie na dwa, a olowek lekko szaleje. chcialabym jakos wylaczyc monitor mac booka, bez zamykania klapy. zreszta, zamkniecie klapy, proponowane we wczesniejszych wpisach, powoduje, ze znika mi tez obraz na duzym monitorze, czy to dlatego, ze nie mam jeszcze dodatkowej klawiatury? w tej chwili najbardziej przydalaby mi sie opcja wylaczenia z uzycia ekranu macbooka. bede BARDZO wdzieczna za pomoc. o

#9 leaf

leaf
  • 166 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 09:26

Byłbtm ostrozny co do zamykania włączonego MacBooka, bo wtedy tamujesz wylot ciepłego powietrza i leci on na Twój wbudowany wyświetlacz. Nie wiem czy to najlepiej... Ja na Twoim miejscu jezeli nie potrzebowal bym dwoch wyswietlaczy to po prostu w MacBooku wyłączyłbym podświetlenie i postawił gdzies obok zeby nie przeszkadzał.

#10 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 22 grudnia 2008 - 10:12

Wylaczyc monitor zawsze mozesz,o ile sie nie myle "japko"->shift->eject

#11 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 23 grudnia 2008 - 00:20

uzywam tabletu graficznego wacom intuos 3 i dwa wlaczone monitory powoduja, ze powierzchnia aktywna tabletu dzieli sie na dwa, a olowek lekko szaleje.

a nie latwiej w ustawieniach tabletu ograniczyc mu obszar do glownego monitora?

#12 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów
  • SkądMszana Dolna, Poland

Napisano 25 grudnia 2008 - 11:42

Taki może mały OT, ale zapytam.. Niestety Apple Cinema troszkę kosztuje.. Co proponujecie jako sensowny zamiennik do 22'..MB, klawiatura BT i mysz już są.. Z góry dziękuję za pomoc

#13 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 25 grudnia 2008 - 12:08

http://www.myapple.p...ie-eizo-co.html

#14 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 12:16

Sali128, czytałeś w ogóle ten wątek ?? Bo się kompletnie nic z niego nie dowiedziałem..

#15 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 25 grudnia 2008 - 19:02

Czytalem pare razy.A Ty dokladnie czytales?

http://www.myapple.p...1294-post6.html

Polecam linki zawarte w tym poscie.

#16 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 23:30

Oki thx..

Miał ktoś może styczność z tym ?? :

PIEKNY GATEWAY 24'' HDMI, Full HD 1080p, FV/GW36m (509117499) - Aukcje internetowe Allegro

Dość ciekawa propozycja i właśnie się zastanawiam..

#17 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 26 grudnia 2008 - 14:18

Pytanie zasadnicze to do czego Ci ten monitor bedzie? Jesli nie jestes grafikiem,albo nie siedzisz w tym temacie.Tylko sobie czasem cos na PS sie pobawisz,pograsz w gry,ogladniesz film,podlaczysz konsole i napiszesz dokument w wordzie..ten ekran napewno bedzie bardzo dobry :)

#18 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 14:40

No i kupiłem to:

MONITOR LCD 22" GATEWAY HD2200 D, FV/GW24m-ce (511295425) - Aukcje internetowe Allegro

Trafiła mi się idealna sztuka.. Fajny prezent na nowy rok ;)

#19 porter_1983

porter_1983
  • 364 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 01 lipca 2013 - 14:48

Odświeżam panowie w jaki sposób ma MBA 11" wyłączyć wew monitor przy podłączonym TV przez hdmi. TV mam podłączony jak o dodatkowy ekran, nie jako klon. Odpalam dajmy na to jakiś film na TV i chce wyłączyć wew ekran MBA :-/ ale jak wyłączę monitor wew to automatycznie TV też się wyłącza :-// nie da się uśpić wewnętrznego a żeby po hdmi śmigał dalej :-/ ???

#20 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 18:53

nie prościej F1 i wyłączyć mu podświetlenie ? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych