Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ergonomia w miejscu pracy ( FOTEL ) pomozcie cos wybrac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 15 października 2008 - 15:07

Hej wlasnie stoje przed dylematem kupna sobie fotela do pracy ( siedze po 12 i wiecej godzin retuszujac zdjecia) i w sume stary badziewny fotel juz zdal sprzet .. potrzebuje cos wygodnego i ergonomicznego do pracy ( nie wiem czy podlokietniki mi sa potrzebne ..
znalazlem w ofercie Podnki, krzesa oraz fotele biurowe spodobal mi sie OJEGA - Meble szkolne, biurowe, wyposażenie biura, magazynów taki z zaglowkiem .. ale troche tanszy model za 800 cos kolo tego ( jest w drukowanym katalogu szkoda ze nie na stronie)
moze ktos poleci mi cos lepszego .. co pozwoli mi pracowac 24/24 :D hehe zartuje :D

macie jakies mega wygodne fotele ? ktore z powodzeniem polecicie ?
pozdr

#2 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 października 2008 - 15:19

IKEA | Krzesła do pracy | Krzesła zatwierdzone do użytku biurowego | KLÄPPE | Krzesło obrotowe

#3 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 15 października 2008 - 15:28

Wszystko zależy od tego, ile dziennie siedzisz przy pracy. Jeśli 2-4 godziny dziennie, to OK. Jeśli więcej - NIE OSZCZĘDZAJ. Serio. Ja oszczędzałem i kiepsko na tym wyszedłem (siedzę 8 godzin dziennie, miałem problemy z kręgosłupem).

Oczywiście nie musisz od razu kupować Kinnarpsa za 1000$ i więcej :-) - ale koło tysiąca złotych warto zapłacić. Jeśłi siedzisz tyle, co ja, to zwróc uwagę na to, co taki fotel mieć powienien:

- regulacja wysokości to standard.
- regulacja nachylenia oparcia też.
- wysokie oparcie (za głowę, albo z zagłówkiem)
- regulacja wypchnięcia lędźwiowego - warto, naprawdę!
- regulacja wysokości podłokietników - to też bardzo ważne.
- no i regulacja podłokietników w poziomie (rozsuwanie, a jakby jeszcze same podłokietniki były orotowe, to już w ogóle super).

To wszystko umozliwi Ci nie tylko _dopasowanie_ fotela do siebie i do wysokości biurka, ale także _zmiany_ pozycji od czasu do czasu.

Ja kupiłem sobie taki fotel (wersja flexible), wersja Enjoy jest bodaj o 200 droższa, ale ma obrotowe podłokietniki: ErgoMax - fotele przyszłoœci. Fotel biurowy Ergomax Flexible i Ergomax Enjoy, Fotele biurowe, krzesła biurowe

(UWAGA: producent nie płaci mi za reklamę ;-), dziele się tylko własnym doświadczeniem. Jestem zadowolony :-)

#4 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 30 grudnia 2008 - 14:37

tez wlasnie jestem na etapie wyboru fotela i tez chyba kupie Ergomac Flexible, tylko teraz mam problem bo na alegro jest wersja za 650 zloty z roczna gwrancja i za 1k z 5 letnia gwarancja i teraz sie zastanawia co wyrbrac :/

#5 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudnia 2008 - 14:42

ja osobiście bym nie brał fotela z allegro, na którym nie mógłbym wcześniej usiąść i sprawdzić czy zakres regulacji/twardość itp. mi odpowiadają... mimo wszystko polecam ikea

#6 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 30 grudnia 2008 - 15:54

o ale w ikei z tego co widze taki fotel kosztuje 1500 zloty ....

#7 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 30 grudnia 2008 - 16:04

Ja kupilem moje z Allegro.pl.Bardzo wygodne i oszczedzilem 450zl :D Kupilem za 400zl a w sklepie widzialem za ok.900zl :) Na allegro akurat w "fotelach" mozna duzo zaoszczedzic,ja na Twoim miejscu szukal bym tam,albo najpierw idz do normalnych sklepow,pospisuj modele i poszukaj w necie..Bedzie taniej :)

#8 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudnia 2008 - 18:54

najpierw idz do normalnych sklepow,pospisuj modele i poszukaj w necie..Bedzie taniej :)

niegłupie

a tamten fotel w ikea z tego co pamiętam kosztuje - w zależności od koloru - od 1100 do 1600

#9 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 19:40

Jeśli chodzi o dobry design (a nie o IKEĘ) i wygodę krzesła biurowego, polecam firmę Vitra.

#10 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudnia 2008 - 20:06

jeżeli kolega uznał, że 1500 to dużo za fotel, to nie rozumiem czemu miał służyć post o meblach vitra (poza podniesieniem sobie współczynnika lansu ;) )

#11 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 31 grudnia 2008 - 00:07

Jeśli chodzi o dobry design (a nie o IKEĘ) i wygodę krzesła biurowego, polecam firmę Vitra.

A co to za firma,bo nawet nie wiem :D

W kazdym razie,tak jak napisalem wydaje mi sie najrozsadniej,

#12 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 31 grudnia 2008 - 00:39

hehe niestety nie wiem jakie sklepy maja te fotele, w standardowych sklepach z meblami nie widzialem tego typu foteli ;/ mozecie polecic jakas siec sklepow ktora posiada tego typu fotele oczywiscie poza IKEA ;)

#13 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 31 grudnia 2008 - 11:04

U mnie (Gdynia) sa 3 sklepy z fotelami,ale fotele tez sa w sklepach z art.biurowymi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych