OpenOffice 3.0 już dostępny do pobrania
Posted 16 October 2008 - 08:58
Na stronie jest tylko angielska:
download: OpenOffice.org Download
Posted 16 October 2008 - 11:22
Nigdzie nie znalazłem oficjalnej, finalnej wersji polskiej.
Na stronie jest tylko angielska:
download: OpenOffice.org Download
O fajnie.
Przynajmniej na razie pod windowsem sobie to zobacze jak chodzi wersja 3PL.
Posted 16 October 2008 - 18:24
3.0 jest dostepne np. tu
http://openoffice.bo...S&version=3.0.0
pozdrawiam
Po co podajesz link do wersji US?
Tą można wszędzie ściągnąć bez problemu, problem jest z wersją polską.
Posted 16 October 2008 - 18:30
Posted 17 October 2008 - 06:56
Niedługo, w styczniu, pojawi się NeoOffice 3.0, w dodatku na obie platformy Intel i PPC, nie jak tutaj...
Myślę, że będą jak zwykle bardziej do przodu niż OpenOffice.
Już teraz Twórcy NeoOffice chwalą się, że najnowsza wersja 2.2.5.1 jest szybsza od OpenOffice 3.0
Posted 19 October 2008 - 18:07
Rozsądny edytor równań: LatexIT! nie ma nic lepszego i prostszego.Ja się pytam:
1.) Kiedy dostanę rozsądny edytor równań matematycznych? Obojętnie czy od MS, Apple, Suna... Byleby: miał porządny interfejs (nie to co w Formula w OO.o) i wyświetlał moje inżynierskie wynurzenia WEKTOROWO. Tak, by przy przeskalowaniu dolny indeks sumy nie zmieniał się w rozpikselowaną plamę.
2.) Kiedy ktoś wpadnie na pomysł zintegrowania jakiegoś programu do rysowania diagramów, jako Omni Graffle, albo jeszcze lepiej: windowsowy EDraw?
Już nawet nie muszę mieć tego bieda-kalkulatora jakim jest Excel czy OO Calc, od tego mam R z dobrym modułem eksportu do SVG, ale cholera, niech ktoś zrobi dobrze pracownikom naukowym i przedstawi jakieś porządne narzędzie do publikacji.
Że jest LaTeX? No w sumie, gdybym miał czas i ochotę (wieelką...) to bym siedział w TextMate, InDesign (albo Quarku), R, Illustratorze (czasem trza pogrubić jakąś linię na wykresie), Wordzie i Bóg wie czym jeszcze. Za dużo roboty.
Posted 19 October 2008 - 18:11
Posted 12 December 2008 - 00:39
Instalacja jest bardzo prosta i ogranicza się do dwóch czynności (ściągnij, przenieś zawartość DMG do Programy) a zainstalowany program posiada już słowniki PL. To znaczy jest informacja na stronie, ze trzeba pobrac zewnętrzne słowniki ale niczego takigo nie musiałem robić. Od razu działa korekta.
Dla porównania w Neooffice trzeba ściągnąć program, patch a na końcu, przekopać się przez instalatory, zainstalować słowniki w trochę uciążliwy sposób.
W zasadzie nie widzę już różnic między obydwoma pakietami,poza wyglądem i czcionką domyślną, która nadal w OO nie wyświetla poprawnie polskich znaków (są trochę większe i brzydsze od reszty tekstu). Czas startu obu zbliżony. Nareszcie jest wersja Openoffice 3 bez X11 na PowerPC.
Posted 12 December 2008 - 01:45
Uświadom mi, bo może po prostu oślepłam, w którym miejscu widzisz wersję 3.0 dla PPC?Od jakiegoś czasu na stronie pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku Jest już dostępna finalna wersja, natywna Openoffice 3 dla Mac (PPC oraz Intel), Linux, Windows
(…)
Nareszcie jest wersja Openoffice 3 bez X11 na PowerPC.
Wyświetla mi się zubożała wersja strony, czy może rzeczywiście jest na niej dostępna jest tylko w. 2.1.0 PPC?
:roll:
Posted 12 December 2008 - 05:03
Posted 12 December 2008 - 17:26
Nie tak bardzo uciążliwy, a efekt o niebo lepszy od Oo.Dla porównania w Neooffice trzeba ściągnąć program, patch a na końcu, przekopać się przez instalatory, zainstalować słowniki w trochę uciążliwy sposób
A różnice ? przecież sam je podałeś - czcionki i ich wyświetlanie. Póki co NeoOffice jest ciągle lepszy. Chyba, że coś nowego się zrobiło w Oo.
Poza tym 15 stycznia wyjdzie Neooffice 3.0 na przedpłatę, jak za dawnych czasów
Posted 12 December 2008 - 18:07
Posted 12 December 2008 - 21:32
Sprawdź to:
OpenOSX: Office 2.0: A host of office productivity applications for Mac OS X
może gdzieś jest demo.
Posted 12 December 2008 - 22:10
A już się cieszyłamO masz ! Przepraszam. Spojrzałem na literki a nie spojrzałem na numerek.
Przepraszam, jeszcze raz.
Posted 15 December 2008 - 06:04
No, Abiword bije szybkością uruchamiania chyba wszystkie edytory, te większe oczywiście.
Sprawdź to:
OpenOSX: Office 2.0: A host of office productivity applications for Mac OS X
może gdzieś jest demo.
Abiword jest na prawdę wyśmienity do nawet rozbudowanych dokumentów. Ma tylko opcje, których używa większość "pisarzy" a wyrzucono z niego wszystko, co w np. Openoffice jest bardzo rzadko używane i przez bardzo zaawansowanych. Próbowałem mu dodać chociaż polskie słowniki ale nie dało rady.
Pal sześć jego wygląd na Mac OSX. I tak poruszam się po nim niemal na pamięć.
Dwóch rzeczy na Macu mi brakuje: Abiworda (sprawnego), Konqerora (najlepiej całe KDE). KDE ma trochę zabawek, których brak mi do dziś (np. Kontact) a już dwa latka na Maczku będzie. Fink to nie rozwiązanie. Czuję się jakbym program dla Windows odpalał w Darwine. Niby działa ale to nie to. KDE4Mac jeszcze w powijakach - wersja alfa. Jak to skończą przybędzie nam kolejny pakiet biurowy. KOffice też jest bardzo dobry i bardzo rozbudowany, tylko jeszcze konwersja z MS nie zawsze mu za dobrze wychodzi.
Posted 15 December 2008 - 09:56
Posted 15 December 2008 - 22:37
Posted 23 January 2009 - 21:59
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users