Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OpenOffice 3.0 już dostępny do pobrania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 października 2008 - 08:58

Nigdzie nie znalazłem oficjalnej, finalnej wersji polskiej.
Na stronie jest tylko angielska:
download: OpenOffice.org Download

#27 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 października 2008 - 11:22

Nigdzie nie znalazłem oficjalnej, finalnej wersji polskiej.
Na stronie jest tylko angielska:
download: OpenOffice.org Download

O fajnie.
Przynajmniej na razie pod windowsem sobie to zobacze jak chodzi wersja 3PL.

#28 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 października 2008 - 18:24

3.0 jest dostepne np. tu
http://openoffice.bo...S&version=3.0.0

pozdrawiam

Po co podajesz link do wersji US?
Tą można wszędzie ściągnąć bez problemu, problem jest z wersją polską.

#29 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 16 października 2008 - 18:30

Niedługo, w styczniu, pojawi się NeoOffice 3.0, w dodatku na obie platformy Intel i PPC, nie jak tutaj... Myślę, że będą jak zwykle bardziej do przodu niż OpenOffice.

#30 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 października 2008 - 06:56

Niedługo, w styczniu, pojawi się NeoOffice 3.0, w dodatku na obie platformy Intel i PPC, nie jak tutaj...
Myślę, że będą jak zwykle bardziej do przodu niż OpenOffice.

Już teraz Twórcy NeoOffice chwalą się, że najnowsza wersja 2.2.5.1 jest szybsza od OpenOffice 3.0 :)

#31 pao

pao
  • 138 postów

Napisano 19 października 2008 - 18:07

Ja się pytam:

1.) Kiedy dostanę rozsądny edytor równań matematycznych? Obojętnie czy od MS, Apple, Suna... Byleby: miał porządny interfejs (nie to co w Formula w OO.o) i wyświetlał moje inżynierskie wynurzenia WEKTOROWO. Tak, by przy przeskalowaniu dolny indeks sumy nie zmieniał się w rozpikselowaną plamę.
2.) Kiedy ktoś wpadnie na pomysł zintegrowania jakiegoś programu do rysowania diagramów, jako Omni Graffle, albo jeszcze lepiej: windowsowy EDraw?

Już nawet nie muszę mieć tego bieda-kalkulatora jakim jest Excel czy OO Calc, od tego mam R z dobrym modułem eksportu do SVG, ale cholera, niech ktoś zrobi dobrze pracownikom naukowym i przedstawi jakieś porządne narzędzie do publikacji.

Że jest LaTeX? No w sumie, gdybym miał czas i ochotę (wieelką...) to bym siedział w TextMate, InDesign (albo Quarku), R, Illustratorze (czasem trza pogrubić jakąś linię na wykresie), Wordzie i Bóg wie czym jeszcze. Za dużo roboty.

Rozsądny edytor równań: LatexIT! nie ma nic lepszego i prostszego.

#32 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 19 października 2008 - 18:11

No teraz korzystam z LaTeXit + Pages, ale to nie jest rozsądne - raczej uciążliwe.

#33 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 grudnia 2008 - 00:39

Od jakiegoś czasu na stronie pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku Jest już dostępna finalna wersja, natywna Openoffice 3 dla Mac (PPC oraz Intel), Linux, Windows

Instalacja jest bardzo prosta i ogranicza się do dwóch czynności (ściągnij, przenieś zawartość DMG do Programy) a zainstalowany program posiada już słowniki PL. To znaczy jest informacja na stronie, ze trzeba pobrac zewnętrzne słowniki ale niczego takigo nie musiałem robić. Od razu działa korekta.

Dla porównania w Neooffice trzeba ściągnąć program, patch a na końcu, przekopać się przez instalatory, zainstalować słowniki w trochę uciążliwy sposób.

W zasadzie nie widzę już różnic między obydwoma pakietami,poza wyglądem i czcionką domyślną, która nadal w OO nie wyświetla poprawnie polskich znaków (są trochę większe i brzydsze od reszty tekstu). Czas startu obu zbliżony. Nareszcie jest wersja Openoffice 3 bez X11 na PowerPC.

#34 Rilla

Rilla
  • 134 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 grudnia 2008 - 01:45

Od jakiegoś czasu na stronie pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku Jest już dostępna finalna wersja, natywna Openoffice 3 dla Mac (PPC oraz Intel), Linux, Windows
(…)
Nareszcie jest wersja Openoffice 3 bez X11 na PowerPC.

Uświadom mi, bo może po prostu oślepłam, w którym miejscu widzisz wersję 3.0 dla PPC?
Wyświetla mi się zubożała wersja strony, czy może rzeczywiście jest na niej dostępna jest tylko w. 2.1.0 PPC?
:roll:

#35 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 grudnia 2008 - 05:03

O masz ! Przepraszam. Spojrzałem na literki a nie spojrzałem na numerek. Przepraszam, jeszcze raz.

#36 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 17:26

Dla porównania w Neooffice trzeba ściągnąć program, patch a na końcu, przekopać się przez instalatory, zainstalować słowniki w trochę uciążliwy sposób

Nie tak bardzo uciążliwy, a efekt o niebo lepszy od Oo.
A różnice ? przecież sam je podałeś - czcionki i ich wyświetlanie. Póki co NeoOffice jest ciągle lepszy. Chyba, że coś nowego się zrobiło w Oo.
Poza tym 15 stycznia wyjdzie Neooffice 3.0 na przedpłatę, jak za dawnych czasów ;) Za darmola będzie pewnie miesiąc, albo dwa później.

#37 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 grudnia 2008 - 18:07

Ja tak na gorąco, po po bardzo krótkim czasie testów, czyli odpaleniu ilku dokumentów. W praniu się okaże, który lepszy. Najważniejsze, aby był jak największy wybór. Na razie na Maku jest Mizeria. Ja osobiście na co dzień wolałbym Abiworda. Do prostych dokumentów nie ma nic lepszego ale na makowej wersji nie da się pracować. Może ktoś się za Abiworda weźmie jak za Kadu, które już jest całkiem całkiem. Ja niestety nie umiem. :(

#38 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 21:32

No, Abiword bije szybkością uruchamiania chyba wszystkie edytory, te większe oczywiście.
Sprawdź to:
OpenOSX: Office 2.0: A host of office productivity applications for Mac OS X
może gdzieś jest demo.

#39 Rilla

Rilla
  • 134 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 grudnia 2008 - 22:10

O masz ! Przepraszam. Spojrzałem na literki a nie spojrzałem na numerek.
Przepraszam, jeszcze raz.

A już się cieszyłam :lol:

#40 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 15 grudnia 2008 - 06:04

No, Abiword bije szybkością uruchamiania chyba wszystkie edytory, te większe oczywiście.
Sprawdź to:
OpenOSX: Office 2.0: A host of office productivity applications for Mac OS X
może gdzieś jest demo.

Abiword jest na prawdę wyśmienity do nawet rozbudowanych dokumentów. Ma tylko opcje, których używa większość "pisarzy" a wyrzucono z niego wszystko, co w np. Openoffice jest bardzo rzadko używane i przez bardzo zaawansowanych. Próbowałem mu dodać chociaż polskie słowniki ale nie dało rady.
Pal sześć jego wygląd na Mac OSX. I tak poruszam się po nim niemal na pamięć.

Dwóch rzeczy na Macu mi brakuje: Abiworda (sprawnego), Konqerora (najlepiej całe KDE). KDE ma trochę zabawek, których brak mi do dziś (np. Kontact) a już dwa latka na Maczku będzie. Fink to nie rozwiązanie. Czuję się jakbym program dla Windows odpalał w Darwine. Niby działa ale to nie to. KDE4Mac jeszcze w powijakach - wersja alfa. Jak to skończą przybędzie nam kolejny pakiet biurowy. KOffice też jest bardzo dobry i bardzo rozbudowany, tylko jeszcze konwersja z MS nie zawsze mu za dobrze wychodzi.

#41 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 grudnia 2008 - 09:56

A nie dałoby się uruchomić KOffice poprzez X ?

#42 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 15 grudnia 2008 - 22:37

Pewnie by się dało ale nie wiem, czy warto. KDE także nie instaluję przez Macports, Finka i inne tego typu wynalazki. Poczekam na choćby betę KDE4Mac. Lubię KDE. KOffice także jest sympatyczne ale nie za wszelką cenę. Proteza to proteza. Tak przy okazji ktoś na forum kiedyś napisał, że X86Free jest lepsze od X11. Mogę przytaknąć. Kolega na eMaku miał problemy z X11 - nijak nie chciał się zainstalować to zainstalowałem X86Free przez Finka i faktycznie dużo szybsze. Mimo wszystko Aqua to Aqua i staram się X11 omijać o ile się da.

#43 alicjag3

alicjag3
  • 676 postów
Napisano 23 stycznia 2009 - 21:59

Mam pytanie Pracujac w openoffice w odpowiedniku worda robie wypunktowanie. Niestety zamiast kropek pokazuja mi sie takie klapsy filmowe. Nawet jesli to zmienie i zapisze to po powtornym otworzeniu jest to samo. Co tym mozna zrobic?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych