Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OpenOffice 3.0 już dostępny do pobrania

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 posts
  • SkądRadom, PL

Posted 13 October 2008 - 20:59

[NEWSINDEXHUGE]http://img523.imageshack.us/img523/5136/neo1yp2.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://img522.imageshack.us/img522/4206/neo2ce4.jpg[/NEWSINDEXSMALL]
[NEWSHUGE]http://img80.imageshack.us/img80/5747/neo3px9.jpg[/NEWSHUGE]

Dzisiaj ukazała się wersja 3.0 darmowego pakietu biurowego OpenOffice. Obecnie do pobrania udostępniona jest wersja dla Maców z procesorem Intel. Trwają prace nad OpenOffice 3.0 dla Maców z procesorami PowerPC, jednak na razie brak infomracji o premierze dla tej platformy.

Niektóre nowe funkcje OpenOffice 3.0:
- wsparcie ODF 1.2;
- filtry importów Microsoft Office 2007;
- Solver, rozwiązujący problemy optymalizacji;
- obsługa wyświetlania symboli matematycznych (statystycznych) błedu statystycznego i równań regresji;
- ulepszenie fukncji "Przytnij" w programach Draw i Impress.

Program można pobrać ze strony producenta: OpenOffice.org Download. (wersja dla intelowych Maców zajmuje 163MB).

Żródło: The Unofficial Apple Weblog (TUAW)

#2 czajnick

czajnick
  • 3 posts

Posted 13 October 2008 - 23:02

Hmm, import filtrów, czy może filtry importu? :)

#3 Stewie Griffin

Stewie Griffin

www.wesail.pl

• 960 posts
Posted 13 October 2008 - 23:31

lepsze niż neooffice, może sie ktoś wypowiedzieć?:P

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 13 October 2008 - 23:45

Tak tylko nie ma polskiej wersji.
RC4 stało się wersją ostateczną więc tutaj link do polskiego RC4. Pracuje rewelacyjnie.
http://ooopackages.g..._install_pl.dmg

#5 Stewie Griffin

Stewie Griffin

www.wesail.pl

• 960 posts
Posted 13 October 2008 - 23:46

i tak lece na wszystkim po angielsku;) a neo jakoś nie przypadło mi do gustu.

#6 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 13 October 2008 - 23:53

lepsze niż neooffice, może sie ktoś wypowiedzieć?:P

Jasne że lepsze. Na MP 2.8, 6 GB RA odpala się 7-10 sekund. Pracuje jak burza.

#7 zietas

zietas
  • 136 posts

Posted 14 October 2008 - 00:51

i nadal wymaga x11?

#8 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 October 2008 - 00:53

Wypada to szybciej niż wersja PC? Przecież ta prędkość potrafiła załamać człowiekowi ręce!!!

#9 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 14 October 2008 - 00:54

i nadal wymaga x11?

No właśnie chodzi o to że od 3.0 to już Aqua. Nie trzeba. Poza tym jak mówię jak szybko chodzi to można się domyśleć że nie korzysta z X11

---- Dodano 13-10-2008 o godzinie 23:58 ----
Jak mierzyłem szybkość odpalania miałem uruchomione Motion, DVDSP, EyeTV, Firefoxa i Parallels. Normalnie odpala się nawet w 4 sekundy.

#10 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 14 October 2008 - 01:00

i nadal wymaga x11?

nie wymaga

---- Dodano 14-10-2008 o godzinie 02:01 ----
mi się odpaliło w 5 sec przy odpalonych kilku programach ;] tak standardowo

#11 mleczarz

mleczarz
  • 85 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 October 2008 - 06:09

Albo ten Solver tylko równania liniowe rozwiązuje, albo nie potrafię go obsługiwać. Ale najprostszych problemów z finansów nie łykał, krzycząc: "The model is not linear".

#12 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 14 October 2008 - 06:14

O predkosci: Mimo kilku core wiecej takze odpala dokladnie 4 s, a podczas zanzaczania tekstu wierszami widac wyraznie polsekundowe opoznienie. Hmm hamuje wiec go cos innego niz procek.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 14 October 2008 - 07:26

Ja na DualCore 2,4 byłem zadowolony z bety 3. Widział już ktoś wersje 3 po polsku?

#14 sfinks

sfinks
  • 291 posts

Posted 14 October 2008 - 07:41

ciekawe czy na ppc też będzie szybsze od neo. czekam z niecierpliwością.

#15 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 October 2008 - 08:22

Witaj,

Link nie działa, a Google nie znajduje pliku OOo_3.0.0rc4_MacOSXIntel_install_pl.dmg.

Pozdrawiam

Tak tylko nie ma polskiej wersji.
RC4 stało się wersją ostateczną więc tutaj link do polskiego RC4. Pracuje rewelacyjnie.
http://ooopackages.g..._install_pl.dmg

#16 NiLok

NiLok
  • 51 posts
  • SkądTychy

Posted 14 October 2008 - 08:34

u mnie na iMaku 20" 2.0 Ghz zdecydowanie lepiej pracuje najnowszy NeoOffice. OO.o odpala się bardzo szybko, ale do ekranu startowego, potem chwilę trzeba poczekać aż załaduje np. czysty dokument tekstowy i tak jak tu ktoś napisał, jest półsekundowe opóźnienie przy zaznaczaniu tekstu. NeoOffice jest taki jakby bardziej makowy, nawet lepiej ukazuje czcionki (w OO.o są bardziej rozmyte, a używam najlżejszego wygładzania) i generalnie płynniej działa. zauważyłem poprawę w szybkości działania OpenOffice final w stosunku do RC4 PL, więc tym, którzy chcą polską wersję, radzę poczekać aż serwery zostaną naprawione.

#17 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 14 October 2008 - 10:02

3.0 jest dostepne np. tu
http://openoffice.bo...S&version=3.0.0

pozdrawiam

#18 McGege

McGege
  • 202 posts
  • SkądW-wa

Posted 14 October 2008 - 11:25

no coż jedno mogę po krótkich testach powiedzieć, że Neo jest nadal szybsze przy otwieraniu plików o jakieś 20% (średnio). Testowałem pliki typu .doc i .xls. Jak dla mnie dopóki nie zrobią czegoś z szybkością tego programu to pozostaje przy Neo, chociaż ten też nie jest mistrzem szybkości.

#19 ContactLost

ContactLost
  • 430 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 October 2008 - 11:49

OpenOffice.org Download
mnie tylko zadziałoło wejście na oficjala i kliknięcie w linka, żaden z powyższych podanych przez was nie chciał ruszyć :/ Widocznie popyt spory ;)

#20 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 14 October 2008 - 12:49

Ja się pytam: 1.) Kiedy dostanę rozsądny edytor równań matematycznych? Obojętnie czy od MS, Apple, Suna... Byleby: miał porządny interfejs (nie to co w Formula w OO.o) i wyświetlał moje inżynierskie wynurzenia WEKTOROWO. Tak, by przy przeskalowaniu dolny indeks sumy nie zmieniał się w rozpikselowaną plamę. 2.) Kiedy ktoś wpadnie na pomysł zintegrowania jakiegoś programu do rysowania diagramów, jako Omni Graffle, albo jeszcze lepiej: windowsowy EDraw? Już nawet nie muszę mieć tego bieda-kalkulatora jakim jest Excel czy OO Calc, od tego mam R z dobrym modułem eksportu do SVG, ale cholera, niech ktoś zrobi dobrze pracownikom naukowym i przedstawi jakieś porządne narzędzie do publikacji. Że jest LaTeX? No w sumie, gdybym miał czas i ochotę (wieelką...) to bym siedział w TextMate, InDesign (albo Quarku), R, Illustratorze (czasem trza pogrubić jakąś linię na wykresie), Wordzie i Bóg wie czym jeszcze. Za dużo roboty.

#21 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 14 October 2008 - 12:49

Witaj,

Link nie działa, a Google nie znajduje pliku OOo_3.0.0rc4_MacOSXIntel_install_pl.dmg.

Pozdrawiam

Właśnie sprawdziłem. Działa. Spróbuj inną przeglądarką :)

#22 gadowsk

gadowsk
  • 74 posts
  • SkądKraków

Posted 14 October 2008 - 12:57

Raczej nie chodzi mi tu o szybkość uruchamiania się pakietu bo to i tak jest już wystarczająco szybkie ale raczej o funkcjonalność programu. Korzystając z zaawansowanych funkcji niejednokrotnie NeoOffice nie rozpoznaje mi ich natomiast OpenOffice3 już lepiej sobie radzi. Mówię tu o przenoszeniu plików z MS Excela które mogą zawsze mi działać czy to na Windowsie pod MS Office czy na Macu pod MS Office for Mac. OpenOffice3 w miarę dokładnie obsługuje pliki w formacie .xls (ale nie zawsze) czego nie mogę powiedzieć o NeoOffice który przy poważniejszych obliczeniach pozostawiał w komórkach same 0000 lub #### lub napisał wynik ale bez formuły lub napisał wynik ale zupełnie inny niż powinien być.

#23 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 14 October 2008 - 12:59

no coż jedno mogę po krótkich testach powiedzieć, że Neo jest nadal szybsze przy otwieraniu plików o jakieś 20% (średnio). Testowałem pliki typu .doc i .xls.
Jak dla mnie dopóki nie zrobią czegoś z szybkością tego programu to pozostaje przy Neo, chociaż ten też nie jest mistrzem szybkości.

No właśnie też to w tym momencie zauważyłem. W wersji 2.2.5 0. Plik odt 200 stron sam tekst 5 sekund. Chodzi o czas odpalenia programu i otworzenia pliku razem.

#24 appler

appler
  • 65 posts

Posted 14 October 2008 - 21:21

Przesiadłem się z Neo na OO3. Obrabiałem dość prosty plik tekstowy w OO3. Po zacieśnieniu tekstu posypał się skład - końcówki tekstu wyszły poza marginesy obszaru tekstowego. Po powrocie do Neo problemu nie ma. Ostatnia aktualizacja Neo nie "rozwala" i nie "gubi" mi już formatowania tekstu i całego dokumentu przy przechodzeniu między dokumentami PC-towymi i NeoOffice-owymi. Z fakturami robionymi w excellu nie mam roblemu ani na Neo ani na OO3. Występują w nich proste formuły procentowe, oraz typu if (nie jestem specem od Offiece-a więc mój opis może być dość dyletancki) Jak na razie wróciłem do Neo. Poczekam na nowsze wersje OO3 - może będzie lepszy. Do moich dość prostych edycji Neo jest lepszy. Oczywiście, prędkość uruchomienia jest zdecydowanie na korzyść OO3. Pozdrawiam appler

#25 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 16 October 2008 - 08:31

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z tymi wersjami ?? miałem 003.0rc4 wersja polska w informacjach miałem ooo300m9 build 9358 Teraz mamy tylko angielską wersję z taką samą informacją ale już bez rc4 polskiej 3.0 bez rc4 nie ma Ale pojawiła się dev300m33 product update 2 build 9359 po polsku a w instalatorze pojawia się 3.1 Ponadto funkcjonują wersje pl ale są też language packi pl - tylko po co ? Czy jest więc oficjalny polski 3.0 na macosx intel, do którego będą potem oficjalne aktualizacje ??

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users