Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja Mac OS na pustym dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 23 lipca 2006 - 14:53

Jestem użytkownikiem Windosa z Mac'ami mialem stycznosc tylko na studiach na grafice, znajomy poprosił mnie o naprawe takiego sprzętu Power Macintosh G3 (Blue & White) oopis jest na stronce [url]http://www.apple-history.com/[/url]. No i oczywiście mam problem z tym komputer nie uruchamia się, pokazuje się tylko ikonka na środku na białym tle i zmienia się w znak zapytania.

Znalazłem ze można wejść w coś rodzaju BIOSA - Open Firmware potrzebuje jakis podstawowych polecen jak się tam poruszac, jak zapodać instalowanie z płyty DVD bo mam na DVD Mac os X. Tyle ze nie wiem jak ruszyć, znajomy chyba formatowal dysk nie wiem dokładnie bo z jakimis pseudofachowcami nagrzebali i nie moge sobie z tym poradzić.

#2 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 23 lipca 2006 - 14:57

Wkładasz płytkę do napędu, restrat kompa i trzymasz C, startuje z płyty i pojawia się instalator. Biosu w macu nie ma. A czy napęd w tym macu to DVD? Jest to warunek konieczny, aby odczytać płytkę DVD;) Jesli masz zwykły napęd, to przełóż z PC napęd DVD, będzie pasował. Mozesz tez odpalić kompa z wciśniętym ALT, wtedy pojawia się menu, gdzie wybierasz z czego odpalić kompa (pojaiwą się ikony dysku, CD icd na USB/ FW pod warunkiem, że ten "bios" go znajdzie)

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 23 lipca 2006 - 20:49

Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.

#4 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 24 lipca 2006 - 15:17

Włożyłem naped z PC, DVD pioneer, trzymam C po jakims czasie pokazuje się symbol jabłka i stoi chwile poczyta DVD i tyle. Jak trzymam ALT to jest to samo. Obraz systemu mozna wypalic dowolny programem na DVD czy czyms innym trzeba kombinować.

#5 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 24 lipca 2006 - 16:33

Masz informacje jaki system był na B&W wcześniej? Najlepszym rozwiązaniem będzie wzięcie od kolegi płyt z systemem (jeżeli ma) i jak koledzy podpowiedzieli wciśnięcie trzymanie C zaraz po usłyszeniu startup sound. Jeżeli nie startuje Ci OS z płyty to sprawdź, czy napęd jest ustawiony na master. Jeżeli płyta jest ok to zbootuje.

#6 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 24 lipca 2006 - 18:44

Nie mam pojecia jaki był system nie mam płyty która z nim była, a kolega nie wiem skad to wytrzasnał ale już system nie działał. Tak, że nie wiem ani nie mam informacji o poprzendim OS. Napęd był na Master załadowało się serducho na bialym ekranie i koniec. czyzby zły obraz płyty?? Mam jeszcze innego OS'a to wypale go alcohol'em i zobacze czy ruszy.

#7 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 24 lipca 2006 - 19:08

Legalnie bez dodatkowych opłat możesz zainstalować system taki z jakim był sprzedawany komputer.

#8 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 24 lipca 2006 - 19:11

skoro miele płytkę i z niej nie startuje to znaczy że jest ona niewłaściwa... Najlepiej było by mieć orgnialną pudełkową wersje sytemu :twisted: Wypalanie płyt z Winzgrozy na mac było na forum opisane.... Zdaje się że trzeba ją wypalić jako obraz.. czy coś takiego :) Nie każdy program daje bootowalne płytki.. ale nie mogę znaleźć tego opisu :(

#9 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 24 lipca 2006 - 20:37

Legalnie bez dodatkowych opłat możesz zainstalować system taki z jakim był sprzedawany komputer.

Czyli w przypadku G3 B&W to będzie MacOS 8.5.1

Zdaje się że musisz przeszukać Torrenty.. :D

#10 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 24 lipca 2006 - 20:52

JSG napisał

Wypalanie płyt z Winzgrozy na mac było na forum opisane....
Zdaje się że trzeba ją wypalić jako obraz.. czy coś takiego :smile:
Nie każdy program daje bootowalne płytki.. ale nie mogę znaleźć tego opisu :sad:

Proszę bardzo UltraIso http://www.ezbsystems.com/ultraiso/ tym wypalisz na piecu nawet obraz .iso z .dmg :grin:

#11 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 26 lipca 2006 - 19:39

Skad mozna pobrac bootawalny plik żeby załadowac go z obrazem mac os przez ultra iso, bo nie moge nic znalesc jakis gotowcow. Przy wcisnietym ALT nie pojawia sie żadne menu startowe, z wyborem co ma sie instalowac. Chyba że ma znaczenie który (prawy czy lewy). Pełna nazwa folderu w jakim zanjduje sie system: "Mac osx86 10.4.4 Install DVD" A płytka zawiera pliki: boot, boot cat, boot0, boot 1h, boot 1u, chain0, cdboot zajumje obraz 4.37 jest to iso, a jak otworze płyte to pliki zajmuja kilkaset kb

#12 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 30 lipca 2006 - 18:57

Co nikt nie robil bootwalnego CD/DVD, nikt nie instalowal mac os na czystym dysku. Szukalem po forum i nie znalazlem opisu jak to mozna zrobic, przeciez to podstawowa sprawa, tak jak bootowalna cd z windowsem.

#13 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 30 lipca 2006 - 19:07

Hehe, po pierwsze ściągnąłeś Tigera na piecomaki. Taka rozchaczona wersja, zupełnie Ci nie potrzebna, bo B&W ma procesor PPC750 a nie jakiegoś x86. Po drugie raczej nikt Ci nie pomoże dopóki legalnie nie zdobędziesz systemu.

#14 baldman

baldman
  • 6 postów

Napisano 30 lipca 2006 - 19:12

Dlatego pytałem na forach jaki system można zainstalować no i ten ktos doradził że można. To jest kilka wersji Mac os X pod mac'i z x86 i innymi. Gdyby ktos wyjasnil który dokładnie system to bym wiedział. Nie korzystam z mac'a to nie wiem co i jak. Czy moge prosic o porade co zrobić. Czy mam zaopatrzec sie w inna wersje mac os? Jezeli bede mial inna wersje czy bedzie ona bootowalna? Po czym mam rozróżnic wersje mac'os na procesory x86 i np. G3? Prosze o porade co mam zrobic zeby odpalic ten komputer?

#15 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 30 lipca 2006 - 19:19

Ściągnij OS 8.5.1 lub 8.6. Posiadając B&W możesz z nich korzystać legalnie. Te systemy mają tylko wersję PPC, więc na pewno ściągniesz dobry obraz. Dalsze kroki są takie same: wypalasz, bootujesz, instalujesz. Jak wszystko będzie ok, to niech właściciel pomyśli o przesiadce na OS X (legalnej :) ).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych