Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Parallels -> pojemność wirtualnego dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ardekert

ardekert
  • 71 postów
  • SkądUK

Napisano 12 października 2008 - 14:17

Mam otóż taki problem, ze chcialbym powiekszyc pojemnosc dysku wbudowanego w parallels. Probowalem juz wielu rzeczy. Mam compact dysk o pojemnosci 7 gb i potrzebuje go nieco zwiekszyc. Probowalem narzedziem Parallels Image Tool zwiekszyc pojemnosc dysku, ale pomimo wzmianki, ze zostal powiekszony, windows nadal wskazuje ze zostalo mi 200mb wolnego miejsca i przy jakiejkolwiek probie zapisania czegos prosi o zwolnienie miejsca (dysk si enie powieksza). Probowalem nawet glupiej zamianay na dysk Plane i spowrotem na Compact. Tez nic nie dalo. Probowałem też pobawić się kilkoma opcjami w Parallels Tools w Windowsie, ale cały czas to samo. Znacie jakąś mozliwosc na powiekszenie dysku lub mozecie mi wskazac co robei nie tak? Wchodzi tez w gre stworzenie duplikatu dysku tylko o troche wiekszej pojemnosci. A widzialem tylko opcje stworzenia kopii dysku dokladnie takiej jaka jest. Jakies pomysly?

#2 ardekert

ardekert
  • 71 postów
  • SkądUK

Napisano 16 października 2008 - 16:02

dzieki wszystkim za pomoc

#3 Krzysiek_miast

Krzysiek_miast
  • 2 postów

Napisano 18 października 2008 - 21:02

Witam! Nie rozumiem za bardzo ostatniego pana postu: czy mam rozumieć, że ktoś panu poradził? Bo niestety na forum nie ma o tym śladu. A jestem też zainteresowany tym tematem rozszerzenia pojemności dysku przeznaczonego na Windows. Mam już na WIN już końcówkę pojemności dysku podczas, gdy praktycznie nic nie mam na części MAca, bo nic na MACu nie robię. Dlatego kombinowałem już z Paralells Tools, ale z kolei tam, chcąc zwiększyć pojemność dysku trzeba podać zbiór z obrazem dysku. Znalazłem go - "winxp.hdd", ale pojawił się komunikat, że nie mam praw dostępu lub ktoś inny korzysta z tego programu. Dostęp mam pełny (r/w) i nikt z niego nie korzystał (tak mi się przynajmniej wydaje). Lecz niestety nie mogłem nic zrobić. Niezależnie od tego (albo właśnie ma to ze sobą związek) coraz to częściej pojawia mi się komunikat o zbyt małej pamięci wirtualnej. Proszę o pomoc kolegów-fachowców bo ja sam zbytnio ne chcę mieszać w ustawieniach bo niespecjalnie się znam na komputerach. Z góry dziękuję

#4 ardekert

ardekert
  • 71 postów
  • SkądUK

Napisano 19 października 2008 - 01:07

moj ostatni post byl tylko i wylacznie czysta ironia... ktos kiedys ladnie podsumowal uzytkownikow tego forum: jak ktos zadaje proste pytanie, to wszyscy go zjezdzaja, ze to juz bylo na forum, albo ze idiota i powinien poszukac odpowiedzi w 'pomocy'. a jak ktos ma naprawde problem, to nie ma tu nikogo zorientowanego w temacie.

#5 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 19 października 2008 - 11:05

Jeśli udało ci się zwiększyć rozmiar dysku w Parallelsach - to pewnie Windows widzi to tak jakbyś powiększył dysk fizyczny (partycja jest bez zmian, ale już nie wypełnia całego dysku). Sprawdź w "Narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem, dysk" - albo jakoś tak. Jeśli Windows widzi tam puste miejsce to masz dwie opcje: - utworzyć tam nową partycję i mieć dwie - użyć jakiegoś programu z poziomu Windowsa, żeby tę partycję zwiększyć (np Partition Magic - płatny, albo Gparted - powinien być free z tego co pamiętam bo to na linuxie jest). Przed tym radzę jednak zbackupować wszystkie dane z Windowsa. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem...a co do podsumowania użytkowników...nie wszyscy czytają to forum codziennie... i nie wszystkie posty da się zauważyć w coraz większej liczbie postów "o niczym"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych