Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy to normalne - 20gb system i programy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2006 - 08:21

Witam, Spojrzałem dzisiaj na wolne miejsce na dysku. Dysk 37gb (Mac Mini G4), wolne 15gb. Moje dokumenty + poczta to około 7gb (cały folder domowy), wszystkie inne pliki mam na dysku zewnętrznym. Wychodzi na to, że System + iLife'06 + programy (Skype, Kadu, Palm Desktop, VLC, mPlayer, OSXnews, XFolderes, AbiWord) zajmują aż 15gb. Czy to normalne? Komputer użytkuję drugi tydzień, poprzedni właściciel wrzucił czysty system 10.4. Dokonałem tylko aktualizacji... Pozdrawiam Przemek

#2 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 23 lipca 2006 - 08:41

Jeśli zainstalowane jest wszystko jak leci z płyt to dlaczego nie? U mnie folder Applications waży 11.5 GB a nie mam tam np. Garageband i trialowych wersji dołączonych do systemu np. MS Office. Ile miejsca zajmuje u ciebie ten folder?

#3 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2006 - 10:39

Jeśli zainstalowane jest wszystko jak leci z płyt to dlaczego nie?

U mnie folder Applications waży 11.5 GB a nie mam tam np. Garageband i trialowych wersji dołączonych do systemu np. MS Office.

Ile miejsca zajmuje u ciebie ten folder?

Applications - 2.82gb
Library - 8.76gb
sw - 124.7mb
System - 1.55gb
Users - 7.26gb

Dysk - 37.14gb
Wolne - 15.22gb
Zajęte - 21.91gb

Mam zainstalowany iLife'06 - jak mogę odinstalować którykolwiek ze składników? Wystarczy przeciągnąć do kosza?
Nie korzystam z GarageBand, więc chciałbym się go pozbyć...

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 23 lipca 2006 - 10:45

Mam zainstalowany iLife'06 - jak mogę odinstalować którykolwiek ze składników? Wystarczy przeciągnąć do kosz?
Nie korzystam z GarageBand, więc chciałbym się go pozbyć...

Tak

#5 MacFan

MacFan
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lipca 2006 - 10:55

A może poprzedni właściciel zrobił instalkę bez usunięcia swoich plików, które jednak zabierają miejsce na dysku (tj. Deleted Users)? Zainstalowałem tygryska ponownie z usunięciem całej zawartości dysku i w moim przypadku pomogło.

#6 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2006 - 10:59

A może poprzedni właściciel zrobił instalkę bez usunięcia swoich plików, które jednak zabierają miejsce na dysku (tj. Deleted Users)?
Zainstalowałem tygryska ponownie z usunięciem całej zawartości dysku i w moim przypadku pomogło.

Gdzie tych plików szukać?
W folderze users są tylko użytkownicy, których sam zakładałem. Do rozmiaru tego folderu nie mam zastrzeżeń :)

#7 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 23 lipca 2006 - 12:43

Mi same aplikacje zajmuja 3.96 giga Library-9.03giga troche duzo. a w sumie nic nie instalowalem ciekiego i nie wim dlaczego ale iPhoto 468 mb czy wam tyz tyle zajmuje??

#8 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipca 2006 - 22:03

Właśnie przeinstalowałem system. Zrezygnowałem z kilku programów i zaoszczędziłem miejsce na dysku. Teraz system, programy i moje pliki zajmują 8gb z hakiem. Warto było :)

#9 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 02 września 2006 - 08:38

shime u mnie 498,* sporo ale i "funkcjonalny". A jakie macie dyski, że się tak przejmujecie miejscem, bo ja mam 120GB i niech mi system podstawowy z programammi zajmuje 30 to jeszcze na reszte programów starczy te 90GB, chyba że ktoś pracuje na filmach to inna sprawa lub nad spora grafika.

#10 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 02 września 2006 - 13:29

No ja mam 60giga ale makdada uswiadomil mi ze podczas operacji wykonywanych przez kompa procesor korzyska z dysku jako dysku wymiany informacji czyli po prostu jezeli brakuje mu pamieci korzysta z dysku. Tak bynajmnniej zrozumialem i nie ma o co sie martwic bo jezeli bedziesz coraz wiecej potrzebowa dysku na soje informacje system bedzie sobie zmniejszal partycje wymiany informacji:) nie wiem czy dobrze mnie zrozumieliscie;)

#11 iMuck

iMuck
  • 510 postów
  • Skądstolyca

Napisano 03 września 2006 - 14:03

W moim kupionym przed trzema dniami MacBooku, świeża instalacja, czyli to co dostajemy po pierwszym włączeniu komputera zajmowała z tego co pamiętam koło 18Gb. Z lekkim sercem możesz odzyskać jakieś 1.5-2Gb miejsca na dysku (w zależności od wersji systemu) wyrzucając drivery do wszystkich drukarek świata, którymi Apple chojnie obdarza system. Wpisujesz "Printers" w Spotlighcie i wybierasz folder z Library. Aha, w moich 18Gb na "dobry początek" był oczywiście iLife'06, MS Office Test Drive i iWork'06 (wersja 30-dniowa). Swoją drogą, mnie od przepychu głowa nie boli ;)

#12 jahcob

jahcob
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2008 - 18:20

no wlasnie, mam podobny problem jak kolega zakladajacy ten watek, kupilem ostatnio mini maca z dyskiem 60GB, gosc od ktorego go kupowalem musial zalozyc admina zeby odpalic system i sprawdzic czy wszystko dziala (to byl nowy sprzet), kiedy go kupilem musialem zalozyc nowego admina z wlasnym keychain password zeby moc skasowac poprzedniego (z opcja usun wszystkie dane tamtego uzytkownika), bo po nadpisaniu systemu i tak system wymagal nieznanego mi hasla keychain przy niektorych operacjach (np. zarzadzanie plikami na serwerach ftp), zalozenie nowego admina i wykasowanie poprzedniego pomoglo w kwestii keychain password tym niemniej caly system+iLife+X11 wazy 15,3GB!!! mam jeszcze starszego G4 stacjonarnego i tam ten sam system z tymi samymi aplikacjami wazy troche ponad 2,8GB!!! czy to mozliwe zeby dane poprzedniego uzytkownika gdzies byly ukryte na dysku? w users nie mam teczki deleted users wiec gdzie mozna tych danych szukac? chyba ze rzeczywiscie caly system moze tak duzo wazyc... jahcob

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych