Witam wszystkich
Mam problem ze swoim komputerem mianowicie mam laptopa z systemem vista home i nie mogę połączyć się bezprzewodowo z internetem , teraz internet mam poprzez kabel z kablówki Vectra , posiadam router poprzez który na poprzednim komputerze z systemem xp nie miałem problemu. Znalazłem podobne tematy na forum ale czy mógłby ktoś mnie poprowadzić krok po kroku co muszę zrobić aby internet działał prawidłowo , jestem w tym trochę zielony i z góry przepraszam jeżeli temat się powtarza.

Połączenie poprzez wifi w vista home
Rozpoczęty przez
Slawioster
, 10 paź 2008 15:43
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 października 2008 - 15:43
Napisano 11 października 2008 - 10:57
prawdopodobnie problemem jest to ze masz polaczenielokalne z routerem ale vista nie znajduje adresu IP i reszty i nie chce Cie polaczyc z internetem - komunikat "polaczenie tylko lokalne".
Mam to samo na laptopie swojej dziewczyny i jedynym wyjsciem jakie znalazlem i dziala jest reczne przypisanie IP i DNS w ustawieniach polaczenia internetowego.
Jesli ktos ma inny pomysl to piszcie bo tez bym jej to chetnie naprawil jakos...

Napisano 11 października 2008 - 13:35
własnie dokładnie tak jak piszesz <
Napisano 11 października 2008 - 14:05
Po lewej stronie akranu, u góry masz jabłuszko. Klikasz i wybierasz 'system preferences', potem 'network'. Dalej zaznaczasz rodzaj połączenia i klikasz 'configure'. A dalej już będzie widać co i gdzie wpisać.
To oczywiście żart, mam nadzieję, że zrozumiały.
Napisano 11 października 2008 - 20:46
własnie dokładnie tak jak piszesz <
wiec musisz recznie przypisac adresy dla polaczenia.
wchodzisz w "centrum sieci i udostepniania" czy jakos tak->konfiguruj polaczenia sieciowe->ethernet (jesli przez wifi to "wifi")->tam na ipv4 dajesz wlasciwosci i recznie wpisujesz adres IP i DNS, brama sama sie ustawi. dajesz zapisz ustawienia i powinno dzialac.
szkoda ze teraz do kazdego laptopa nowego daja od razu viste bo w tym czyms nic nie dziala prawie, a ten problem jest powszechny i pomimo wyjscia jakis service packow i tak nie zostal naprawiony...
Napisano 11 października 2008 - 21:17
własnie wczoraj zainstalowałem service pack 1 i nic nie pomogło
Napisano 11 października 2008 - 23:59
Slawioster, problem Twój będzie rozwiązany na np. na tym forum Portal vista.pl - wszystko o Windows Vista i nie tylko i tam zadaj to pytanie, bo masz problem z Vistą a nie z Mac os X i nie zaśmiecaj nie potrzebnie forum.
Napisano 12 października 2008 - 13:07
lozik dobrze mowi! przypisz recznie iP i DNS i bedzie dobrze... sam mam viste i tak wlasnie robie...
Napisano 12 października 2008 - 18:18
niestety z tego co wiem to narazie jedyne wyjscie w viscie :/ M$ nie pali sie zbytnio do naprawienia tego bledu a mysle ze jest to jeden z powazniejszych w tym momencie bo czasem nie znasz IP sieci a chcesz sie do niej podlaczyc i wtedy jest problem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych