skąd iso macos 10.4.11
Napisano 09 października 2008 - 22:58
Napisano 10 października 2008 - 00:19
Napisano 10 października 2008 - 08:13
Napisano 10 października 2008 - 10:28
Napisano 10 października 2008 - 10:56
Poza tym nie chodzi mi o sprzedaż pudełkowych wersji 10.4.11 tylko o mozliwość ściągnięcia skądś (np. z Apple) takiego obrazu instalki. Jestem subskrybentem MSDN i mam możliwość ściągnięcia np. Visty zbuildowanej od razu z SP1, podobnie XP od razu z SP3.
Czy jest jakiś odpowiednik tej funkcjonalności (ściągnięcia instalki systemu) jaką mam w subskrypcji MSDN/Technet?
Napisano 10 października 2008 - 11:18
Jaka jest w związku z tym procedura odinstalowania aktualizacji jeśli coś przestaje działać? Na przykład - jak wrócić z 10.4.11 do 10.4.10?
Nie ma takiej możliwości.
Niestety jest to poważna wada OSX.
Ale na twoim miejscu nie obawiałbym się zainstalować 10.4.11, bo jest już na rynku bardzo długo.
Osobiście nigdy się u Apple z tym nie spotkałem.Poza tym nie chodzi mi o sprzedaż pudełkowych wersji 10.4.11 tylko o mozliwość ściągnięcia skądś (np. z Apple) takiego obrazu instalki. Jestem subskrybentem MSDN i mam możliwość ściągnięcia np. Visty zbuildowanej od razu z SP1, podobnie XP od razu z SP3.
Czy jest jakiś odpowiednik tej funkcjonalności (ściągnięcia instalki systemu) jaką mam w subskrypcji MSDN/Technet?
Napisano 10 października 2008 - 11:34
Między innymi jest tam dokument: System Imaging and Software Update Administration gdzie omówiona jest funkcjonalność NetBoot i NetInstall:
Podejrzewam, że gdzieś w tych okolicach znajdę interesująca mnie opcję stworzenia obrazu 10.4.11 :-)
The NetBoot and NetInstall features of Mac OS X Server offer you alternatives for
managing the operating system and application software that your Macintosh clients
(or even other servers) require to start and do their work.
Instead of going from computer to computer to install operating system and
application software from CDs, you can prepare an installation image that installs on
each computer when it starts up.
You can set up multiple NetBoot or NetInstall images to suit the needs of different
groups of clients or provide copies of the same image on multiple NetBoot servers to
distribute the client startup load.
NetBoot service can be used with NetBoot and NetInstall images along with Mac OS X
client management services to provide a personalized work environment for each user.
For information about client management services, see User Management.
You can use the following Mac OS X Server applications to set up and manage NetBoot
and NetInstall:
 System Image Utility to create Mac OS X NetBoot and NetInstall disk images. This
utility is installed with Mac OS X Server software in the /Applications/Server/ folder.
 Server Admin to enable and configure NetBoot service and supporting services. This
utility is installed with Mac OS X Server software in the /Applications/Server/ folder.
 PackageMaker to create package files that you use to add software to disk images.
This utility is provided on the Mac OS X Server Administration Tools CD.
 Property List Editor to edit property lists such as NBImageInfo.plist. This utility is
included on the Mac OS X Server Administration Tools CD.
Napisano 10 października 2008 - 11:39

Napisano 10 października 2008 - 11:46
Napisano 10 października 2008 - 12:42
---- Dodano 10-10-2008 o godzinie 11:50 ----
I tu wychodzi skostniałe rozumowanie microsoftowców: musi być tak jak w windowsie bo jak nie to jest do dupy

---- Dodano 10-10-2008 o godzinie 11:51 ----
Na stronie Apple - Mac OS X Server - Resources znalazłem ciekawy zestaw dokumentacji.
Między innymi jest tam dokument: System Imaging and Software Update Administration gdzie omówiona jest funkcjonalność NetBoot i NetInstall:
Podejrzewam, że gdzieś w tych okolicach znajdę interesująca mnie opcję stworzenia obrazu 10.4.11 :-)
To sobie kub wersję Serwerową Leoparda za kilka tysięcy

Napisano 10 października 2008 - 13:02
krzysiek_enoch zadzwoń do Stefana bo Twoje żądania i potrzeby wykraczają poza to co jest na rynku.
---- Dodano 10-10-2008 o godzinie 11:50 ----
I tu wychodzi skostniałe rozumowanie microsoftowców: musi być tak jak w windowsie bo jak nie to jest do dupy![]()
![]()
![]()
---- Dodano 10-10-2008 o godzinie 11:51 ----
To sobie kub wersję Serwerową Leoparda za kilka tysięcy
cholera, to zes nam pomogl...
Napisano 10 października 2008 - 13:23
cholera, to zes nam pomogl...
A co miałem powiedzieć. Autor postu sam nie wie co chce. Raz chce koniecznie płytę instalacyjną z 10.4.11, potem nagle czytamy wywody na temat wdrażania MacOSX na wielu komputerach i czego to nie wygląda jak pod windows. A na końcu czepia się o to czemu nie można odinstalować poprawek. Fakt to ostatnie mogło by być ale przypominam że takie rozwiązanie dopiero może wprowadzić niezły bałagan o czym autor dobrze wie jeśli jest takim specjalistą od windowsa

Poza tym co w tym złego że poradziłem mu żeby kupił wersję serwerową jeśli chce opcji które są wyłącznie w takiej wersji ???
Dodam że autor ignoruje dobre rady pewnych osób. I udaje że wie lepiej. To po co się pyta ???
Napisano 10 października 2008 - 14:11
A co miałem powiedzieć. Autor postu sam nie wie co chce. Raz chce koniecznie płytę instalacyjną z 10.4.11, potem nagle czytamy wywody na temat wdrażania MacOSX na wielu komputerach i czego to nie wygląda jak pod windows. A na końcu czepia się o to czemu nie można odinstalować poprawek. Fakt to ostatnie mogło by być ale przypominam że takie rozwiązanie dopiero może wprowadzić niezły bałagan o czym autor dobrze wie jeśli jest takim specjalistą od windowsa
![]()
Poza tym co w tym złego że poradziłem mu żeby kupił wersję serwerową jeśli chce opcji które są wyłącznie w takiej wersji ???
Dodam że autor ignoruje dobre rady pewnych osób. I udaje że wie lepiej. To po co się pyta ???
no w sumie masz racje...

ale najlepiej jak ktos by mu udostepnil to 10.4.11...

a mi 10.5.5.....

Napisano 10 października 2008 - 17:15
Napisano 10 października 2008 - 17:30
Napisano 10 października 2008 - 17:48

Napisano 10 października 2008 - 18:16
Napisano 10 października 2008 - 18:27
Czytałem gdzieś w necie opinię jednego speca, że pod spodem system ten jest bardzo ambitny i nowoczesny, czego aż tak bardzo nie widać na wierzchu. Chciałbym to sprawdzić i dlatego też zaczynam od instalki :-)
Nic dziwnego bo to prawdziwy UNIX.
Przestudiuj historię UNIX-a, ostrzegam dla bardzo cierpliwych

UNIX history (preview)
UNIX History
Wchodzisz Programy -> Narzędzia -> Terminal
To jest właśnie MacOSX

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych