Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Windows] Sieć Ad-Hoc pomiędzy iPhone i XP

• Please log in to reply
78 replies to this topic

#51 snapy01

snapy01
  • 10 posts

Posted 27 March 2009 - 01:19

nie robisz wszystkiego krok po kroku, nie odznaczyłeś przy tworzeniu sieci "to jest sieć typu komputer - komputer (ad-hoc) ble ble ble... " ja natomiast mam inny problem, mianowicie ip łączy się z siecią którą stworzyłem ale po chwili się rozłącza i nie ma reguły jak długo jest połączony, czasem 2 min czasem 10... aby ponownie się połączyć muszę wyłączyć i włączyć wifi w ip. W hot spotach i przy połączeniu przez router nie mam takiego problemów. ps tak wógle to mój pierwszy post na forum więc pozdrawiam wszystkich =]

#52 pkr

pkr
  • 35 posts

Posted 27 March 2009 - 20:58

Ok, już prawie działa - łączy się z siecią, widzi ją, pojawia się ikonka u góry. W ogóle jednak nie mogę korzystać z safari, YT itp... proszę o pomoc.

#53 nunek

nunek
  • 5 posts

Posted 07 April 2009 - 17:31

Witam wszystkich :) nie mam pojecia co dokladnie zrobilem ale w koncu mam neta w iphonie xD postaram wam sie napisac co mniej wiecej zrobilem. niektore rzeczy moga byc malo istotne ale tak jak napisalem wczesniej nie wiem co dokladnie zrobilem ze wszystko zaczelo chodzic. Mam nadzieje ze wszyscy zrobili wszystko z tutka na poczatku :) a wiec tak po 1 w ustawieniach wifi w Dns wpisalem 194.204.152.34 zmienilem ze "statyczny" na "DHCP" i kliknalem odnow dzierzawe. 2 co zrobilem to wylaczylem i wlaczylem iphone i wszystko smigalo:) to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc ;)

#54 heewit

heewit
  • 4 posts

Posted 11 June 2009 - 20:40

nie wiem co jest grane ale robie dokładnie tak jak w tutorialu, łączę się iPhonem do sieci ale neta brak. Polaczenie jest lecz nic zrobic z nim nie moge.... jak to rozwiązać?

#55 vimoco

vimoco
  • 293 posts

Posted 26 June 2009 - 01:44

może ktoś coś takiego dla windows 7? ;| lub visty?

#56 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 04 August 2009 - 10:13

kurcze mam mały problem, niby wykrywa sieć, łączy sie ale neta nie ma na iP. Mam podlączony komp (stacjonarny) do internetu miejskiego kablem idzie na lapka i z lapka poprzez wifi na iP. Jak powinienem to skonfigurwać zeby działało ?? Dzięki za pomoc !!

#57 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 07 August 2009 - 07:37

Dzięki wielkie bo widzę, że się napracowałes robila tak robile ale net dalej nie chce chodzić :) wydaje mi się, że błąd u mnie jest taki, że w Połączeniu lokalnym -> zaawansowane: Zezwalaj innym uzytkownikom sieci na łączenie sie .... mogę wybrać tylko Hamatchi, a jak chce wybrac Połączenie sieci bezprzewodowej to mi wyskakuje ze po włączeniu karta LAN zostanie ustawiona na iP 192.168.0.1 a wtedy nie mam połączenia z kompem stacjonarnym, który przesyła net po kablu do lapka

#58 ziomal1529

ziomal1529
  • 2 posts

Posted 13 August 2009 - 19:46

Witam ja tez mam taki problem jak AKURAT iphone widzi siec i aczy sie z nia ale neta na nim nie chodzi :(

#59 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 14 August 2009 - 07:51

Cos zle na pewno wpisales

nie, wszystko jest dobrze, nie chodzi i tyle

---- Dodano 14-08-2009 o godzinie 08:51 ----

Cos zle na pewno wpisales

poszuja o ccproxy mi jedynie tak net przez wifi chodzi

ściągamy program Ccproxy, który pozwoli udostępniać netprzez proxy dla twojego iphona
1. Rozpakowujemy go np. do c:\program files i oczywiście przepuszczamy go w firewallu.
2. Np w laptopie ustwiamy adres ip: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 (dns i bramy nie ustawiamy - zostawiamy puste). Dalsze ustawienia to nazwa ssid nazwijmy go iphone w szywrowaniu wep możemy ustalić klucz 64bitowy czyli chasło z 10 znaków maxymalnie się może składać (najlepiej narazie popróbować bez ustawiania WEPu)
3. Przechodzimy do iPhona i w ustawieniach włączamy wi-fi i gdy wykryje naszą sieć czyli iphone (tak nazwaliśmy nasz adresrozgłoszeniowy "SSID") najeżdzamy naniego i tam będzie przy nazwie taka szczałka w niebieskim kółku naciskamy i wchodzimy w dalsze ustawienia i teraz:
AdresIP (zaznaczamy zakładkę "STATYCZNY") i wpisujemy:
Adres IP: np. 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Ruter: pustepole zostawiamy
DNS puste pole zostawiamy
Domeny przeszukiwania puste pole zostawiamy

A niżej pod tym pisze: Proxy HTTP (zaznaczamy zakładkę "RĘCZNIE") i wpisujemy poniżej:
Serwer(musi to być adres ip waszego laptopa - dlaczego: bo Ccproxy będzie przez ten adres udostępniać neta a więc wpisujemy): 192.168.0.1
Port: 808
Uwierzytelnianie: ustawiamy na "WYŁĄCZONE/OFF"

#60 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 16 August 2009 - 09:56

Nie potrzebuje zadnego Ccproxy zeby udostepnic mojemu iPhonowi internet... zbedne to wszystko co robiles. Wykorzystywalem swoj DNS, swoj Wi-Fi i mam internet z kompa na iPhonie. Wiec na co jest sciagac jakis inny program?

widocznie potrzebny skoro 3/4 ludzi nie moze sie polaczyc w tym ja :)

#61 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1492 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 August 2009 - 00:04

Bo nie umiecie ustawic dane. To wszystko co pokazywalem jest prosty jak drut lol. Widac ze zieleni jestescie jezeli chodzi o informatyce -.-.

Nie ma tu czego nie zrozumiec, wchodzisz w CMD zapisujesz na kartce adress DNS z polaczenia lokalnego ktorego macie, udostepnicie wasz internet innym komputerom poprzez wifi, ustawiacie adress IP i DNS na karcie wifi i tyle. A na iPhonie wybieracie opcja Statyczny i wpisujecie nowego IP iPhona, i IP z wifi jako RUTER. I tyle.

Zadna czarna magia. A Ccproxy w tym momencie jest do niczego bo to zbedne

Czyli to samo co w tutorialu. 10/10 osób którym sam to ustawiłem nie miało żadnych problemów. Nie mam pojęcia co robicie źle.

---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 01:05 ----
BTW na macu takie coś to tylko parę kliknięć ;)

#62 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 posts

Posted 17 August 2009 - 05:44

to jak z tym windows 7? jak to zrobić?

#63 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 18 August 2009 - 07:06

Bo nie umiecie ustawic danych. To wszystko co pokazywalem jest prosty jak drut lol. Widac ze zieleni jestescie jezeli chodzi o informatyke -.-.

Nie ma tu czego nie zrozumiec, wchodzisz w CMD zapisujesz na kartce adress DNS z polaczenia lokalnego ktorego macie, udostepnicie wasz internet innym komputerom poprzez wifi, ustawiacie adress IP i DNS na karcie wifi i tyle. A na iPhonie wybieracie opcja Statyczny i wpisujecie nowego IP iPhona, i IP z wifi jako RUTER. I tyle.

Zadna czarna magia. A Ccproxy w tym momencie jest do niczego bo to zbedne

czlowieku daje 100 zeta ze jakbys przylazl to bys i tak nie zrobil tego u mnie :]

#64 zoom12

zoom12
  • 34 posts

Posted 18 August 2009 - 11:22

Mam pytanie, czy to znaczy że nie potrzebuję routera wifi tylko sam adapter do komputera, i w ip będę miał internet przez wifi?? ;) Może odpowiedź pojawiła się na poprzednich stronach ale nie chcę mi się ich czytać.

#65 Stajnia

Stajnia
  • 16 posts

Posted 08 September 2009 - 15:45

Mnie dziala kazdy sposob i ten pierwszy i ten z cproxy, ale problem jest taki, ze przy jakiejko9lwiek koimbinacji ustawien net dziala minute moze 2 i sie rozlacza, musze wtedy wchodzic w ustawienia wifi w iphonie i laczyc sie ponownie, potem minuta dwie i znowu rozxlaczenie i tak nonstop. Wie ktos moze jak to zrobic?

#66 Xaburoo

Xaburoo
  • 53 posts

Posted 27 September 2009 - 18:27

a niema żadnego sposobu żeby udostępnić iphonowi internet przez kabel usb? Nie mam kasy na koncie w orange, wczoraj doładowałem za 5zł i cały pakiecik starczył na minutkę kombinowania w cydii.. Dziś byłem koło biblioteki która ma hotspota, zawsze działał 24/7 a dzis niestety nie działa ;/ Jedynym wyjściem to udostępnienie internetu przez kabel usb. Czytałem poradnik jak to zrobić lecz nie mam teraz jak skorzystać z cydii bo brak kasy. Jest jakiś prosty sposób żeby się połączyć z kompem za pomocą kabla usb?

#67 Xaburoo

Xaburoo
  • 53 posts

Posted 01 October 2009 - 17:15

Panowie.. pomocy gdzie co mam powpisywać? Mam win vista, na viscie cały czas jest napisane że oczekuje na użytkowników a iphone niby się łączy, pokazuje się ikonka wifi a nic się nie ładuje, strony nie działają.. Mógłby ktoś napisać jak to krok po kroku zrobić?

#68 MlodocianY

MlodocianY
  • 6 posts

Posted 03 October 2009 - 23:14

Jeżeli chodzi o Windowsa 7 to robimy tak samo jak w pierwszym poście autora tematu + wpisujemy jakiś adres DNS z połączenia, którym udostępniamy internet. No chyba, że nie wiesz nawet jak połączenie ad-hoc zrobić to Ci opisze po kolei na screenach wszystko :) Pozdrawiam i dzięki, MłodY

#69 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 16 October 2009 - 07:52

no to się nagłowiłem w moim przypadku pc podpięty był pod router z ip 192.168.0.1 i to był konflikt - podałem 10.0.0.1 dla wifi w pc, natomiast 10.0.0.2 dla macbooka no i śmiga jak wrócę z weekendu postaram się zrobić update tutka (i jeszcze przetestować rozwiązania...)

#70 Xaburoo

Xaburoo
  • 53 posts

Posted 16 October 2009 - 17:22

napisz ktoś jak to skonfigurować.. byłbym wdzięczny, w kompie ustawiam ip 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 i w iphone ip 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 ruter 192.168.0.1, z dnsami probowalem i to samo - nie działa. Ma ktoś na to sposób?

JEŚLI KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA PROSZĘ NAPISAĆ NA GG 2134530, MYŚLĘ ŻE RAZEM SOBIE PORADZIMY.

#71 bjkuba

bjkuba
  • 7 posts

Posted 20 November 2009 - 11:05

prosiłbym o pomoc, bo musze to zrobić, żeby zdjąć simlocka, a nie moge sie w zaden sposob połączyć z netem.

mam internet z kablówki, telpol
karta sieciowa intel pro wireless 3945abg

robiłem to już wszystkimi sposobami i iphone mi wykrywa sieć, łączy, ale nie wchodzi na zadna strone.

jak iphone mi sie polaczy to na laptopie tez nie mam neta, wiec juz kompletnie nie rozumiem.

1. wchodze do połączeń sieciowych.
2. wybieram połączenie lokalne (to z którego mam internet, czyli ta kablówka), zaawansowane, udostępniaj

i tu moje pytanie jeszcze jedno

w tym miejscu gdzie udostepniam net (czyli ciagle z tej kablówki, u mnie to polaczenie lokalne4)
co mam wybrac w tym połączeniu sieci domowej?

połączenie sieci bezprzewodowej?
polaczenie lokalne 3 to u mnie druga karta sieciowa

Dołączona grafika

#72 iPit

iPit
  • 143 posts
  • SkądK-ce

Posted 25 November 2009 - 12:03

A ja mam znów taki problem, otóż, udostępniłem iPhonowi neta z lapka podłączonego do kabla, AppStore działa, Youtube, facebook, shazzam, etc ale w safari za cholere nie może sie strona otworzyć, nie mam juz pojęcia co to może być. Nie mam firewalla, ale to dziwne bo powinno działać skoro to wszystko inne smiga.

#73 stolik

stolik
  • 396 posts
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Posted 25 November 2009 - 13:48

odblokuj port 80 lub wywal firewalla na mostku tego z wina najlepiej w ogole wylacz firewala z windowsa

#74 troxter

troxter
  • 283 posts
  • SkądKingston UK

Posted 22 December 2009 - 00:14

No i u mnie to samo... Polaczenie miedzy IP a laptopem jest. Poustawialem ip karty wifi na 10.0.0.1 a w IP na 10.0.0.2. Maska 255.0.0.0. Sprawdzalem ping na jedno i drugie ip i jest ok. Połaczenie z karty LAN udostpnione. Internet z neostrady. Probowalem wpisywac ipconfig/all i niestety nie pokazuje mi zadnego adresu DNS. Czy moze ktos pomoc?

#75 michalawr

michalawr
  • 46 posts

Posted 22 January 2010 - 20:22

Również mam problem z udostępnianiem. Mam laptopa, który dostaje net przez wifi z liveboxa, karta ma ustawione automatyczne pobieranie ip. Kupiłem kartę wifi na usb tp-link tl-wn321g. Ustawiłem na niej ip 192.168.0.10 i maskę 255.255.255.0. Na iphone było ustawione dhcp i wszystko działało, iphone miał internet. Wczoraj bardzo się spieszyłem, i zabierając laptopa wyjąłem kartę usb bez rozłączania się z siecią. I się zwaliło, jak ją podłączyłem po powrocie do domu to iphone już nie ma neta. Ustawień nigdzie nie zmieniałem. Teraz odinstalowałem i zainstalowałem ponownie tę kartę usb i wyzerowałem ustawienia sieciowe w iPhone. Połączył się z wifi, mam ten znaczek na górze, ale neta nie ma. Połączenie jest, bo program Logitecha robiący za zdalną myszkę na wifi działa w porządku. I o co chodzi? Moje gg 3003651 jakby ktoś coś wiedział i chciał pomóc, lub łopatologicznie krok po kroku wytłumaczyć to od początku i może zadziała...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users