Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

kalibracja lcd podlaczonego do maca

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 wall-e

wall-e
  • 94 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 October 2008 - 13:26

witam od 2 miesiecy mecze sie z ustawieniem monitora lcd 32' podlaczonego do macbooka. Przedstawie problem: Mam podlaczony tv lcd 32' sharp wd1 do macbooka kablem minidvi/dvi i oczywiscie wykrywa mi ten monitor, jednakze mam problem z rozdzielczoscia. Nie ukrywam, ze ogladam bardzo czesto filmy hd na kompie glownie 720p i niestety gdy odpale na lcd 32' ucina mi boki ekranu, dol i gore. Ustawialem juz praktycznie wszystko... lustrzane odbicie itd. roznorodne konfiguracje z rozdzialkami i nic z tego. Pod windowsem mialem wszystko ustawione i smigalo, pod mackiem jest problem mega duzy. W chwili obecnej mam ustawiona rozdzielczosc: macbook ( 1920x1080 60 hz (NTSC)) w tv lcd 32' mam: (1280x800) i wlaczone lustrzane odbicie. - przy takim ustawieniu monitor maca ma standardowa rozdzialke ale w lcd jest ucieta gora ekranu i dol, z kolei boki sa zbyt waskie. Jest jedno ustawienie, ktore pozwala na ogladanie filmu bez ucietych bokow, gory i dolu, ale wtedy wykorzystuje zaledwie z 26' mojego tv zamiast 32' i jest to ustawienie gdy lcd 32' ustawie na: 1920x1080 (z przeplotem) i wylacze funkcje we wlasciwosciach ekranu: pelny ekran. Prosze pomozcie czy jest jakis osobny soft do konfigurowania monitora dodatkowo podpietego pod maca ? pomozcie rozwiazac ten problem bo juz mi puszczaja nerwy,a mecze sie i mecze... Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

#2 wall-e

wall-e
  • 94 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 October 2008 - 15:08

odświezam.... :(

#3 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 11 October 2008 - 15:15

Nigdy nie mialem takiego problemu. Każdy dodatkowy monitor, czy wyświetlacz multimedialny, był dopasowywany przez system automatycznie i nie trzeba było nic robić. Ale nie wszystkie modele podłączałem oczywiście i może niektóre wymagają ekstra zabiegów. Może wyłącz 'mirroring'. Z tego co pamiętam ta funkcja powoduje identyczną rozdzielczość laptopa i monitora. A Tobie potrzebne jest inne ustawienie na monitor a inne na wyświetlacz laptopa. Poza tym zobacz jak masz to ustawione w windzie i zrób analogicznie.

#4 wall-e

wall-e
  • 94 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 October 2008 - 16:44

wylaczylem i wylaczylem mirror juz z 50 razy... u mnie wnioskuje, ze jest problem tego typu, ze nie moge ustawic odpowiedniej dla mnie rozdzielczosci na lcd 32' podpietym do macbooka. jak wlacze full screen opcje to pulpit mi sie nie miesci, a jak wylacze to jest za maly na ekran i korzysta zaledwie z moze 26'

#5 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 11 October 2008 - 16:56

Hę, to by znaczyło, że monitor nie za bardzo obrabia sygnał. Ja mam takie doświadczenia, że obraz był dopasowywany do granic ekranu. Nie wiem, co jest nie tak. Inną sprawą jest fakt, że monitory LCD mają ostry obraz tylko w jednej jedynej, własnej maksymalnej rozdzielczości. Może w Twoim modelu idzie to dalej i pogorszeniu podlegają również rozmiary. Nie wiem naprawdę. A jaka jest jego rozdzielczość max. ? Piszesz, że masz w MB ustawioną rozdzielczość NTSC, może tu leży problem ?

#6 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 11 October 2008 - 19:12

Może powinno być PAL? Daj zrzut okna ustawień monitorów.

#7 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 11 October 2008 - 21:12

Mam to samo na JVC 32''. Też kombinowałem najróżniejsze rozdzielczości. Ale bez przesady, nie robi się z niego 26 jeśli odhaczę w opcjach pełny ekran. To obcięcie góra dół jest b. małe; jakieś 3/4 paska menu Nie wiem czemu tak jest , ale w instrukcji obsługi tv jest napisane, że tv nie nadaje się do współpracy z komputerami MAC.

#8 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 12 October 2008 - 11:23

No to masz odpowiedź. Ale jest wyjście. Zprzedaj ten telewizor i kup taki, żeby współpracował z mac'iem. Swoją drogą dobrze wiedzieć, że firmę JVC olewamy jak i ona nas olewa.

#9 wall-e

wall-e
  • 94 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 October 2008 - 14:52

problem rozwiazalem i podlaczylem maca z tv kablem dvi/vga (d-sub). Wczesniej mialem dvi/hdmi i dlatego sie kszaczylo. Pozdro.

#10 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 12 October 2008 - 15:29

A... to co innego. Fajowo.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users