Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Neostrada - połączenie routera Thomson SpeedTouch 510 i routera Wi-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 października 2008 - 18:54

Witam serdecznie! Mam do rozwiązania następujący problem: postanowiłem rozszerzyć moją sieć opartą o router Thomson SpeedTouch 510 o dodatkowy router wyposażony w cztery gniazda Ethernet oraz Wi-Fi. Całość ma pracować w połączeniu z Neostradą. Do sieci na stałe mają być podłączone dwa komputery PC przez Ethernet oraz notebook HP i MBP przez Wi-Fi. Pozostałe wolne gniazda Ethernet służyłyby dostarczeniu sygnału do wszystkich gniazdek internetowych w domu, tak aby nie było konieczności przełączania kabli w sytuacji gdy będę chciał podłączyć komputer bez karty Wi-Fi np. w jadalni. Jaki router Wi-Fi najlepiej zastosować w moim przypadku (myślałem o którymś z modeli firmy Linksys), czy i jakich niespodzianek mogę spodziewać się po zastosowaniu takiego połączenia oraz czy w jakimś stopniu moje działanie będzie niezgodne z warunkami jakie stawia TP S.A.? Może ktoś z Was używa podobnego połączenia? Jakie są Wasze wrażenia? Będę wdzięczny za Wasze opinie, rady i spostrzeżenia.

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 10 października 2008 - 07:14

linksys wag200g, modem adsl i router wifi w jednym. Działa rewelacyjnie. 4 gniazda ethernet + wifi.

#3 franzu

franzu
  • 85 postów

Napisano 10 października 2008 - 09:59

Chyba każdy router który ma funkcje modemu adsl zastępuję modem neostrady. Raczej nie jest to niezgodne z ich warunkami bo łączysz się tak jak "neostradowym" modemem, a to już Twoja sprawa na ile kompów dzielisz to łącze.

#4 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 10 października 2008 - 10:30

Mozesz podlaczyc dowolne urzadzenie obslugujace ADSL, TPSA nie wnika to co masz na koncowce, tylko nie oczekuj ze ci w konfiguracji w jakis sposob pomoga. Zeby podpinac w taki sposob potrzebujesz albo access pointa, albo rzeczywiscie router. Jesli router i ktorys bez wbudowanego modemu ADSL to bedzie trzeba tego ST510 przestawic na tryb "bridge" a nazwe uzytkownika i haslo z neostrady wpisac do routera. Jednakze latwiej i lepiej w razie ewentualnych klopotow korzystac tylko z jednego urzadzenia, czyli routera z wbudowanym modemem ADSL i wifikiem w jednym (np. wag-200g). Jesli nie zamierzasz wydawac wiele na urzadzenie do wifika, to na pewno znajdziesz jakis tanszy z ADSL-em i wifi. Pozatym... jaka to ma byc siec bezprzewodowa? w stndardzie g czy draft n? ten drugi wiadomo drozszy ale o lepszych osiagach, tylko czy w komputerach masz karty bezprzewodowe w standardzie n?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych