Dlaczego na idiotkę?? Sam nie wiem "skąd można go wziąć"
Jakoś sam się pojawia 
Adres DNS = adres domeny (Serwera DHCP) udostępniającej połączenie z Internetem. W przypadku Liveboxa będzie to wyglądać mniejwięcej tak: 192.168.1.1, 0.0.0.0 (przynajmniej u mnie tak jest).
hmm nie wiem co to ten livebox bo to jakiś wynalazek telekomuny z tego co wyświetla google ale nie zgodzę się z jednym 192.168.1.1 to "standardowy" adres ip ;p a nie dns
powiem jak laik do laika
ogólnie ustawienia statyczne adresu IP powinno wyglądać na przykład ta:
adres ip: 192.168.0.50
maska podsieci: 255.255.255.0
brama domyślna ( w konfiguracji ipoda "router"): 192.168.0.1
dns: (powiedzmy, że są to standardowe dns'y dzieci neo ;p )
194.204.152.34 lub/i
194.204.159.1
[Cyferki prawie dowolne: wszystko w formacie - xxx.xxx.xxx.xxx ]
Adres statyczny w ipodzie ustawia się gdy wiadomo jakie "parametry" ma router, ap. czy inne hot-spoty ;p ( zależne są one od sprzętu z jakim się łączymy i jego konfiguracji). Różne sprzęty pozwalające łączyć się bezprzewodowo z internetem mają różne ustawienia standardowe. Gdy łączymy się z własnym sprzętem to powinniśmy wiedzieć jak jest skonfigurowany, a jeśli nie to gdzieś na pewno jest podana jego standardowa konfiguracja. -> Wtedy wystarczy wpisać takie same ustawienia w ipodzie jakie wpisaliśmy w routerze ;p
W wypadku gdy nie zna się żadnych ustawień sieci z jaką chce się podłączyć to ustawiamy w konfiguracji ipoda "DHCP" czyli mówiąc najprościej ipod sam ma ustawia sobie dynamicznie te parametry i o nic martwić się nie musimy -> zadziała to tylko wtedy gdy urządzenie, z którego mamy otrzymać sygnał na również w konfiguracji ustawione DHCP ( ta wypowiedź dotyczy poprzedniego cytatu i a dokładniej jego części- "jakoś się pojawia"

)
Swoją drogą mój ipod touch (8gb 1 generacji) czasem zachowuje się dziwnie bo co chwila zawiesza router na, którym mam DHCP, takiego problemu nie ma za to na inny routerze gdzie sieć mam ustawioną na sztywno z szyfrowaniem (routery to: d-link 525 i 2000ap+). Pomijam już to że antena od wi-fi jest tak słaba, że z większością hot-spotów w ogóle się "nie widzi".
Podsumowują: z tym wi-fi to zawsze mam jakieś problemy
Ps. co do konfliktu ip to nie wina windy ;p po prostu nie można na dwóch różnych komputerach z tym samym adresem ip podłączyć się do tego samego routera ;p więc taki komunikat wyskoczy zawsze gdy próbujemy użyć zajęty już przez inną osobę adres i