Dramat z programami biurowymi
Napisano 07 października 2008 - 19:44
Chcialbym Was zapytac jak rozwiazaliscie problem z ktorym ja sie borykam od czasu przejscia z PC na Maca. Mac dla mnie ma wiele plusow, jednak rowniez nie jest pozbawiony minusow. Jedne sa bardziej znaczace inne mniej.
Ja mam spory problem zwiazany z praca na pakietach biurowych. Czyli odpowiednikach PC-towych Word, Excel, PowerPoint. W moim przypadku najwiecej korzystalem z Worda. Byly to zarowno pisma oficjalne jak i mniej oficjalne. Po przejsciu na Maca pojawil sie dosc duzy zgrzyt. Program Pages, ktory na poczatku wizualnie bardzo mi sie spodobal. Jednak czar bardzo szybko prysl. Tuz po otworzeniu pliku na PC-cie moim oczom ukazal sie plik, ktorego formatowanie bylo niezgodne z tym jakie mialem na macu (np. Tabulatory byly gdzie indziej niz powinno). Gdy sa to tylko zapiski na brudno, to "pal licho" tabulatory. Problem pojawia sie, gdy ma byc to jakis projekt czy praca w ktorej cale formatowanie jest sprawa kluczowa i jakikolwiek "rozjazd" dokumentu nie jest wskazany.
Po tak przykrym doswiadczeniu przenioslem sie na NeoOffice. Wydawalo mi sie, ze wszystko jest pod kontrola (w dodatku interface, byl bardzo zblizony do Worda co ulatwialo mi odnalezienie sie w programie). Lecz po odpaleniu pliku z moja praca magisterska mialem olbrzymie problemy, bo pozniejsze modyfikacje pliku i zapis w NeoOffice spowodwal jeden wielki balagan - zarowno w formatowaniu tekstu jak i tabelach/wykresach. Z ledwoscia doprowadzilem moja prace do stanu uzywalnosci.
Stwierdzilem, ze skoro mam problemy z kompatybilnoscia plikow doc, ktore sa plikami MS Office, to najlepiej bedzie nagrac Offica. Mialem mozliwosc nagrac Office'a 2008. Myslalem, ze najnowsza wersja bedzie wersja najlepsza. Jak sie okazalo (i tez inni uzytkownicy forum potwierdzaja) jest to wersja mocno niedopracowana. Totez zmienilem na wersje Office 2004. I tutaj tez problemy. Sprawdzanie pisowni dziala wtedy kiedy chce i sprawdza w jezyku jakim mu odpowiada. Jest to dla mnie wazne bo swoje dokumenty pisze czesto po polsku, niemiecku i angielsku. Objawia sie to tak, ze czasem podkresla blednie zapisane slowo (po kliknieciu na nie przestaje byc podkreslone i nie mozna podgladnac jaka jest poprawna pisownia), badz tez wogole nie podkresla niczego - mimo, ze celowo pisze blednie (mozliwe ze cos musze poprzestawiac w opcjach. Jednak w Wordzie nie musialem nic zmieniac.)
Jestem dosc zniesmaczony po wszystkich tych zmianach programow. Pakiety biurowe takie jak Word, Excel czy Powerpoint to nie blachostki jak Saper czy Pasjans, ktore moznaby bylo pominac przy przejsciu z PC na Maca.
I tutaj chcialbym zwrocic sie do Was z prosba o zaprezentowanie waszych rozwiazan, jak skutecznie korzystac z Maca w swiecie MS Office. Jednak prosilbym o pominiecie rozwiazania przejscia na PC wtedy, gdy chce napisac jakis dokument, tabele czy prezentacje. Bo po pierwsze nie zawsze jest mozliwosc skorzystania z drugiego komputera. A po drugie (i wazniejsze) nie po to kupuje sie komputer by korzystalo sie z innego.
Napisano 07 października 2008 - 20:59
Napisano 07 października 2008 - 21:04
Napisano 07 października 2008 - 21:10
Napisano 07 października 2008 - 21:13
Napisano 07 października 2008 - 22:04
Napisano 07 października 2008 - 22:27
Napisano 07 października 2008 - 22:30
hi.duke ja mialem dokladnie ten sam problem co ty. Z ta roznica, ze u mnie zmienialo mi zamiast na hiszpanska to na niemiecka (bo taka tez mialem jako druga klawiature).
Co do eksportowania plikow do PDF, ktore przytoczyl Doniek nie jest tak do konca rozwiazaniem. A przekonalem sie o tym na wlasnej skorze. Zrobilem eksport do PDF i wyslalem moja prace do poprawy dla mojej promotor. Problem pojawil sie, gdy chciala naniesc poprawki - bo nie mogla.
Zastanawia mnie jedna rzecz. O ile na polskim rynku uzytkownicy Macow to niewielki procent, to na rynku amerykanskim jest juz ich znacznie wiecej. Czy tez walila glowa w mur tak jak polscy uzytkownicy macow?
Troche czuje sie oszukany przez firme apple. od pewnego czasu nie opuszcza mnie wrazenie nabycia niekompletnego produktu - takiego auta bez kół
Napisano 07 października 2008 - 22:33
Napisano 07 października 2008 - 23:25
Troche czuje sie oszukany przez firme apple. od pewnego czasu nie opuszcza mnie wrazenie nabycia niekompletnego produktu - takiego auta bez kół
Przecież apple nie namawiało Cię do kupna,a pozatym jak kolega DanielF wspomniał...
Ciekawe też dlaczego to My użytkownicy Mac-ów mamy się dostosowywać do innych a nie odwrotnie...
Jeszcze nie sprawdzałem ale czy przy exporcie do pliku PDF jest mozliwość ustawienia tak by inni mogli ten plik edytować lub nie.
Napisano 08 października 2008 - 07:49
Napisano 08 października 2008 - 15:24
Napisano 25 listopada 2008 - 13:42
czy byłby ktos tak miły i podał mi skąd mogę ściągnąć Open office w wersji 3.0 po polsku, bo wszystko co znajduje jest po angielsku

EDIT:
czy to będzie może to:
[url=http://pl.openoffice.org/product.download.html]pl: Pakiet biurowy OpenOffice.org po polsku[/url]
Napisano 25 listopada 2008 - 14:24
Napisano 25 listopada 2008 - 14:36
Napisano 25 listopada 2008 - 17:02
Jeżeli chodzi o nanoszenie poprawek (komentowanie plików pdf) to najpierw należy udzielić pozwolenia Adobe Acrobatem (niestety). Szczegóły : [ http://www.myapple.p...owania-pdf.html ]
Temat wałkowany tysiące razy, chyba już będzie lepiej jak pokopiesz na różnych forach - będzie szybciej i więcej informacji zdobędziesz. Polecam popróbować wszystkie procesory tekstu (nie jest znowu ich tak wiele) i wybrać dla siebie najlepszy.
Jeżeli szukasz programu najlepiej imitującego worda windowsowego i nie masz zamiaru szukać czegoś lepszego (znaczy się nie chcesz odzwyczajać się od kultury pracy w wordzie) to najlepiej będzie jak pozostaniesz przy m. office. Mało tego - office najlepiej działa na windowsie, więc wygodniej Ci będzie pisać spod Billowego systemu.
Napisano 10 grudnia 2008 - 20:57
Napisano 10 grudnia 2008 - 21:37
Sorry,ze troche odkopuje,ale jest mozliwosc zapisu prostego w Pages z rozszezeniem doc.?
Przez "Save as..."? Nie.
Napisano 10 grudnia 2008 - 21:43
Napisano 10 grudnia 2008 - 21:44
Napisano 11 grudnia 2008 - 19:44

Napisano 12 grudnia 2008 - 00:28
Napisano 12 grudnia 2008 - 01:43

O moich przejściach z Neo, OpenOffice, Pages, Office 2004/2008 nie będę nawet pisał żeby nie zanudzać.
Podsumowując - jak na razie to chwalę sobie Maka jako komputer dla inżyniera, ale jako komp do biura to jeszcze dużo mu brakuje

(*) kilka osób chwaliło Crossover + Office. Na razie nie mam oryginalnego Crossover a pod wine to działa tak sobie. Może ktoś jeszcze może potwierdzić ten tandem (tj. Crossover + Office? Jak działają PL znaki? A zmiana języka? Ogólne wrażenia?)
PS: Wiem, że narażam się na gromy od fanatyków Apple, ale naprawdę - w obecym świecie pisanie profesjonalnych dokumentów pod Makiem i wysyłanie ich do windowsowców aż prosi się o zjebkę (którą zresztą kilka razy otrzymałem gdy testowałem różne "profesjonalne" pakiety biurowa na Maka).
Napisano 12 grudnia 2008 - 04:34

Napisano 12 grudnia 2008 - 13:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych