witam,
mój problem jest taki:
Mam radiówke, i macbooka. Odkąd mam tego laptopa, moglem sciagac torrenty bez problemu. teraz, jakos tak nagle, sa z tym problemy... w ogole nie moge ich sciagac.
kumpel, bedacy podalczonym do tego samego lacza, normalnie torrenty sciaga. myslalem ze to wina routera - ale nie. probowalem bezposrednio sie podpiac a nawet probowalem na innym laczu sciagac. nie da rady. wszedlem w ustawienia transmission (uzywam go do sciagania torrentow) i obok pola gdzie wpisany jest port napisane jest "port is closed". probowalem innych programow - z tym samym slutkiem. probowalem innych portow - to samo. wszedlem na strone ktora sprawdza czy wpisany port jest otwarty czy nie. wpisalem dowolny z przedzialu dla torrentow i wszystkie pokazuja sie jako zamkniete (a tak konlretnie "connection refused")
czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia jakie porty mam zablokowane i ewentualnie sprawdzic czy to przypadkiem nie jakis program blokuje mi te porty?
bede wdzieczny za szybka odpowiedz.
pozdrawiam

torrenty nie sciagaja sie - porty?
Started by
fartek
, 04 Oct 2008 17:38
6 replies to this topic
Posted 04 October 2008 - 17:38
Posted 04 October 2008 - 20:27
OMG! Stefan już telepatycznie blokuje torrenty! No rozumiem, że na jego sprzęcie można robić tylko rzeczy, które ON nakaże ale, żeby blokować komuś telepatycznie torrenty to już lekka przesada:D
Posted 05 October 2008 - 10:52
Może spróbuj wyłączyć firewalla na macu i ewentualnie włączyć uPnP na routerze (nie wiem czy transmission obsługuje uPnP, na pewno Azureus Vuze to potrafi). U mnie tak działa i nie mam żadnych problemów.
Posted 05 October 2008 - 12:22
Może być też tak, że admin zobaczył ogromny ruch na tym porcie i po prostu go bloknął.
Miałem tak przy kiedyś przy łączu radiowym.
Goniłem się po portach z adminem.
Aż w końcu zablokował wszystkie powyżej 1000.
Wtedy ja dałem na 43 port i się skończyło
Posted 05 October 2008 - 21:09
Może masz blokowane porty dla torrentów. Również posiadam radiówkę i w nocy mam blokowane torrenty, dwóch moich znajomych poprosiło providera o PPPoE i nie mają z tym już problemów. Dostajesz wtedy swój login i hasło do połączenia z internetem. Sam tego nie mam, ale chyba również zamówię PPPoE ponieważ nie mogę podzielić mojej radiówki APkiem, który u jednego z ww. znajomych chodzi cud, miód, malina.
Posted 06 October 2008 - 22:16
no wlasnie, jeszcze sie upewnie u providera, ale dziwne jest to ze kumpel korzystajacy z tego samego lacza normalnie torrentty ciagnie. wiec zastanawiam sie czy to nie wina kompa.
jeszcze ostatnio wyskoczyl mi taki blad:
Konfiguracja IP
192.xxx.x.100 używany przez 00:16:xx:xx:xx:e0 serwer DHCP 192.xxx.1.1.
xxx - zamaskowalem IP i MAC adres (bo chyba to jest MAC adres to drugie...).
Posted 07 October 2008 - 16:58
Ja widzę najlepsze rozwiązanie dla Ciebie - pójdź do kumpla z MB i zobacz czy u niego chodzi dobrze. Oczywiście to może być też wina providera... tak jak w moim przypadku - dodzwoniłem się do gościa i facet mi powiedział, że mam wyłączone dzielenie łącza i teraz mi to włączy, a dzwonie do faceta od trzech miesięcy! Na szczęście od wczoraj już chodzi, ale po prostu chłop mnie rozwalił... kilkanaście telefonów, wysyłał nawet montera a okazało się coś tak banalnego:)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users