Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[macbook] rysy na ekranie - jak zapobiec?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ravager_One

Ravager_One
  • 15 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 października 2008 - 09:36

Witam serdecznie, Macbooka mam od niedawna (2 miesiące), więc niemal patologicznie dbam o to, żeby się nie zniszczył. Chucham na niego i dmucham, wycieram i poleruję (ale nie uważam się za jakiegoś 'odmieńca' z tego powodu - bardzo wiele osób z forum też to robi ;) ). Wczoraj poznałem gościa, który ma identyczny model macbooka, lecz kupil go znacznie wcześniej. Okazuje się, że równie patologicznie dbał o niego na początku. Niestety, mocno zaczął rysować mu się... ekran. Zapytałem go skąd takie rysy i drobne dziurki: odpowiedział, że dużo go używa no i "same się" robią. Nic w przyrodzie jednak samo się nie dzieje, więc postanowiłem że zamiast czekać na rysy, zacznę zapobiegać. Za każdym razem wkładam szmatkę pomiędzy klawiaturę a ekran (od second skina), ale czuję, że to za mało. Moją determinację dodatkowo pogłębił fakt, że na moim nieskazitelnym ekranie pojawila się taka mini dziurka o średnicy około 0,5 mm... i nie mam pojęcia skąd?! Stąd moje pytanie: czy istnieje jakieś skuteczne zabezpieczenie przed tego rodzaju uszkodzeniami? jeśli tak, to gdzie takie coś można znaleźć? Dodatkowo, czy z tym drobiazgiem, który pojawił się na ekranie, da radę coś zrobić? Ostatnio byłem tak zdesperowany, że już chciałem biec do serwisu wymieniać całą matrycę z tego powodu ;P. Na szczęście przeszło mi już trochę. Nie mniej jednak, czy tą 'wierchnią warstę' > ekranu idzie po jakimś czasie wymienić? Jeśli tak, to gdzie można to zrobić? Pozdrawiam, R1.

#2 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 października 2008 - 09:54

Najlepiej zamknij laptopa w pudełku i go nie używaj, rysy powinny przestać się pojawiać. Niestety nie ma możliwości zapobiec zużywaniu się sprzętu. Jedyne co to kilka wizyt u psychologa żeby Ci pomógł w przyzwyczajeniu się do tego. Jedyne co możesz zrobić to starać się minimalizować straty, rób jak wcześniej szmatka między ekran a klawiature, od czasu do czasu przetrzyj ekran specjalnym środkiem. Tyle wystarczy

#3 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 03 października 2008 - 10:15

Miałem kiedyś ten sam problem! Te "mini dziurki" wygryzał mi taki mały kornik, odkąd go złapałem, problem zniknął, ale zanim go dorwałem, zdążył nie tylko pogryźć mi matrycę, ale również nadgryzł mi logo jabłka na obudowie!

A tak na poważnie, miałem do czynienia z wieloma laptopami i ani razu nie widziałem, żeby którykolwiek z nich miał porysowaną matrycę, bo niby w jaki sposób? Ravager_One, jesteś pewny, że to są zagłębienia, a nie kropki powstałe od np. chlapnięcia wodą, albo jakimś smacznym obiadem? W końcu nasze laptopy są sprzętem przenośnym i dużo świata zwiedzają. Przyjrzyj się temu, a następnie zastosuj jakiś płyn do czyszczenia matryc (dostępny np. w sklepach komputerowych) i przetrzyj ściereczką do okularów i soczewek z mikrofibry (do kupienia również w sklepach komputerowych i fotograficznych). Jestem przekonany, że wszystkie "dziurki" z Twojej matrycy znikną;) Pozdrawiam!

#4 Ravager_One

Ravager_One
  • 15 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 października 2008 - 10:32

Niestety nie ma możliwości zapobiec zużywaniu się sprzętu. Jedyne co to kilka wizyt u psychologa żeby Ci pomógł w przyzwyczajeniu się do tego.

:)

Oj Panie Darku... :)
Akurat sam sobie pomóc nie mogę ;). Choć prawdopodobnie będę musiał udać się do jakiegoś kolegi po fachu na superwizję ;).
Nie mniej jednak dziękuję za rady.

Newstad.
Czyściłem wszystkim czym się dało, nie schodzi. Ewidentnie jest dziurka... :(
A co do spożywania pokarmów - wiele lat pracy z PC i wiele klawiatur temu nauczyłem się, że jedzenie przy komputerze przynosi zazwyczaj więcej szkód niż korzyści - więc nie praktykuję takich technik. :)
Dzięki,
Pozdrawiam

#5 klips

klips
  • 20 postów

Napisano 05 października 2008 - 08:09

Niestety tak już ma ten model że rysy pojawiają się chyba od patrzenia na niego... Mam MB od 2 tygodni i na klapie co chwile pojawiają się dość duże rysy, ale matryca ma się dobrze...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych