Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac i cyfrowe wyjście optyczne

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 02 października 2008 - 15:26

Witam! Myślę, że fajnie by było aby w tym wątku zebrać wszystkie najważniejsze informacje i opinie na temat połączenia maca z zewnętrznym dekoderem dźwięku i wielokanałowym zestawem głośników. Mój mac służy mi głównie do słuchania muzyki i oglądania filmów w jakości HD więc w/w połączenie jest w tym wypadku obowiązkowe:)

Zamieszczajcie tu informacje o sposobie połączenia maca z Waszym sprzętem audio a także opinie o tym jak z tego połączenia jesteście zadowoleni i jakie problemy napotykacie w kwestii sprzętu, okablowania i oprogramowania.

---- Dodano 02-10-2008 o godzinie 16:27 ----
Zacznę od kwestii technicznej czyli jak podłączyć maca z zewnętrznym dekoderem dźwięku.
Przede wszystkim musimy się wyposażyć w odpowiedni przewód. Ja korzystam z takiego. Cena jak widać nie jest straszna a sam kabel jest całkiem niezły. Najważniejsze to to, aby przewód posiadał z jednej strony końcówkę minijack 3.5mm a z drugiej toslink. Jest to światłowód więc przesyła najwyższej jakości sygnał bez żadnych strat. Oczywiście można taki kabel kupić o wiele droższy i lepszej jakości ale kwestię tą zostawiam melomanom:)
Minijacka wpinamy do wyjścia optycznego maca (pierwsze z lewej służące też jako wyjście dźwięku na słuchawki). Tak "spięty" zestaw powinien już bezproblemowo grać.

W moim przypadku centrum domowej rozrywki stanowi iMac 24''+optyk+Logitech Z-5400 THX. Filmy 1080p na macu prezentują się bardzo przyzwoicie w połączeniu z w/w głośnikami mam swoje małe kino na 30m2. Wszystkie filmy odtwarzam przez VLC i nie mam żadnych problemów. DD, DTS, wszystko dekodowane bezproblemowo.

#2 ASMagic

ASMagic
  • 15 postów

Napisano 02 października 2008 - 16:25

Używam w celu zapewnienia sobie domowej rozrywki macbooka 2.4 podpiętego do 24 calowego monitora i głośników LOGITECH Z-5500. Połączenie światłowodem działa bezbłędnie, komputer wysyła niezakodowany surowy sygnał cyfrowy dolby digital do elektroniki z głośników. Działa to wyśmienicie czy z odtwarzaczem DVD czy z cyfrową telewizją dvb, która w warszawie, przynajmniej w niektórych kanałach nadaje cyfrowy sygnał 5.1

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 02 października 2008 - 16:39

6,

wpisanie hasła "cyfrowe wyjście" do wyszukiwarki forum ujawnia wiele wątków na ten temat.

http://www.myapple.p...earchid=2559375

Proszę przeczytać Regulamin Forum MyApple.pl - Pomoc: Regulamin korzystania z serwisu MyApple.pl

Wątek zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych